U želji da Vukovar 'dignemo'' jer Vukovar može puno toga pružiti, Vukovarci kreću u projekt zdravstvenog turizma. Vukovar jest grad heroj i simbol snage, ali to je i grad u kojem leži žar, potencijal i atraktivnost što dokazuje sve veći broj aktivnosti koje se tamo kreću organizirati. Uz povijesni segment grad svakako ima potencijala disati plućima 21.stoljeća i stoga se kreće u projekt svojstven ovom vremenu - projekt zdravstvenog turizma.
Tu su gospodarstva koja vas mogu ugostiti i ponuditi uz smještaj odličnu domaću hranu, industrijski ne prerađenu i bez aditiva. Imate prilike biciklirati, jahati konje, zapravo sve što poželite za relaksirajući odmor i vraćanje samima sebi nakon užurbane svakodnevice. Tu su i beauty tretmani pod vodstvom stručnog osoblja uz najnovije beauty aparate na tom području.
Jedna od poduzetnih i uspješnih Vukovarki i jedna od začetnica cijelog projekta dr. Mirjana Semenić Rutko dio je tima koji pokreće i rade na promociji ovoga grada uz podršku ženskog poduzetničkog centra s direktoricom gđom. Sanelom Dropulić.
Plovimo Dunavom i učimo o smjernicama kako napraviti jelovnik
Iduće subote 17.03. u 16h najavljujemo predavanje s radionicom pravilne prehrane koje će se održati u vrlo atraktivnoj atmosferi, za vrijeme plovidbe Dunavom u vukovarskom Waterbusu Bajadera vlasnice Zrinke Šesto. Predavanje će održati Hrvojka Becker, inženjerka prehrambene tehnologije, nutricionistica i konzultantica za pravilnu prehranu. Razgovarati ćemo o problemu prekomjerne težine, kako ga riješiti bez magičnih prašaka i skupih razvikanih napitaka, baviti ćemo se uzrocima i posljedicama ovog problema i raditi na tome da izađemo iz začaranog kruga kojeg smo stvorili pod utjecajem stresa, trudnoće, deprimiranih stanja, hormonalnih problema i sl. Otkriti ćemo zamke ovisnosti o hrani i koje su najbolje bihevioralne tehnike kod stanja prejedanja.
Radionica ima i svoj praktični dio: ''polaznici'' će biti podijeljeni u nekoliko grupa, od kojih će svaka dobiti zadatak izraditi jelovnik za jedan dan koji treba sadržavati 5 obroka. Na kraju vježbe i zajedničke rasprave slijedi evaluacija predloženih jelovnika.
Svaki polaznik imati će prilike proći mjerenje pomoću dijagnostičke vage za analizu tjelesnog sastava koja na bazi bioelektrične impedancije mjeri težinu, postotak masnog tkiva u tijelu, visceralno masno tkivo, indeks tjelesne mase (BMI), te mišićno tkivo. Vaga je certificirana kao medicinski uređaj, a točnost je potvrđena kliničkom validacijom.
U atraktivnom prostoru Waterbusa Bajadera biti će prisutni i OPG-ovi koji će ovom prilikom prezentirati svoje proizvode.
Radionice pravilne prehrane za vrijeme plovidbe Dunavom