Odlična ideja za izlet

Utočište medvjeda Kuterevo - idealna destinacija za sve ljubitelje ovih predivnih životinja

U srcu Like smjestilo se Kuterevo, mjesto koje je već godinama dom za medvjediće koji su u ranoj dobi ostali bez majke. Sada je pravo vrijeme za posjetiti mlade medvjede i saznati sve što te zanimalo o ovim krasnim životinjama

kuterevo-medvjedi.jpg
Foto: Instagram

Ako si ljubiteljica životinja, a posebno medvjeda, onda smo pronašle destinaciju koja je kao stvorena za tebe. Riječ je o Kuterevu, mjestašcu smještenom u uskoj velebitskoj uvali nedaleko od grada Otočca, a koje je od Zagreba udaljeno otprilike dva sata vožnje autocestom.

U Kuterevu se nalazi utočište za mlade medvjede koje pruža sklonište medvjeđim siročićima koji su ostali bez majke u dobi kada su bili premali da se pobrinu sami za sebe. Utočište je pokrenuto 2002. godine kao jedinstven projekt Velebitske udruge Kuterevo, u suradnji s Hrvatskim centrom Znanje za okoliš i Veterinarskim fakultetom iz Zagreba, a njegova je misija zaštita medvjeđeg staništa i promicanja održivog življenja.

O medvjedima, koji su tamo stalni gosti, brinu volonteri, a sastavni dio programa je edukacija posjetitelja, odnosno njihovo zbližavanje s divljinom i medvjeđom karizmom.

Preslatki medvjedi koji tamo žive privlače sve više volontera i posjetitelja, a najbolje ih je posjetiti tijekom proljeća, ljeta i jeseni, s obzirom na to da su tijekom zime u fazi mirovanja.

Na web stranici Velebitskog utočišta za mlade medvjede - Kuterevo stoji da se posjetitelji tijekom proljeća i jeseni po dolasku trebaju javiti Volonterskoj postaji, kako bi ih netko od volontera dočekao, uputio i informirao, dok će ih za vrijeme ljeta lokalne "peljarke" dočekati i informirati. Također, preporučuju se posjete tijekom ranog prijepodneva ili kasnog popodneva, posebno tijekom ljetnih dana.

Ulaz u utočište medvjeda besplatan je, no kako bi pomogli medvjedićima, ljudi ostavljaju dobrovoljne priloge koji su i više nego poželjni, budući da se utočište financira sredstvima pokrovitelja i prilozima posjetitelja. A osim dobrovoljnim prilozima, medvjedima možeš pomoći i kupnjom suvenira - od figurica i privjesaka do razglednica sa slikama medvjeda.

Ova će se destinacija definitivno naći na našem popisu mjesta koja moramo posjetiti, a odlična je opcija za jednodnevni izlet koji će oduševiti cijelu obitelj.