Omiljeno turističko odredište

Tribunj je šarmantno mjesto u srcu Dalmacije koje želimo posjetiti

Od Zagreba udaljeno svega tri i pol sata vožnje, Tribunj je idealno mjesto za godišnji odmor, smješteno u samom srcu naše obale

tribunj.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Nedaleko od Vodica smjestilo se naselje Tribunj, popularno turističko odredište koje svojim šarmom privlači sve više stranaca, ali i domaćih posjetitelja, a čijoj ljepoti krajolika uvelike pridonose i brojni otoci u moru ispred Tribunja.

Image
Destinacija iz snova

Znaš li na kojem se dalmatinskom otoku sakrila posebna morska ljuljačka?

Ovo pitoreskno mjesto smjestilo se u samom srcu obale Šibensko-kninske županije, a karakteriziraju ga zbijene kuće i uske uličice, zajedno s predivnim pogledom na dva otoka tribunjskog arhipelaga – Lukovnjak i Logorun.

Staro mjesto Tribunj nalazilo se na brijegu, na čijem se vrhu nalazila srednjovjekovna utvrda Jurjevgrad s istoimenim naseljem u podnožju, a današnje mjesto Tribunj izgrađeno je na otočiću koji je kasnije povezan s kopnom kamenim mostom.

Iako se zadnjih desetljeća okrenuo turizmu, Tribunj je i danas prepoznatljiv po ribarstvu i maslinarstvu, dvjema glavnim gospodarskim granama koje su othranile domaće stanovništvo. To se vidi i po prekrasnim stazama u zaleđu Tribunja, koje isprepleću tipične dalmatinske nasade vinove loze i maslina i na taj način upotpunjuju cjelokupnu živopisnu sliku Tribunja.

Tribunj je od Zagreba udaljen oko tri i pol sata vožnje, a budući da je smješten u samom srcu jadranske obale, idealno je odredište za godišnji odmor.

Osim toga, početkom kolovoza ondje se održava tradicionalna utrka magaraca koja je prava turistička atrakcija. Iako se na prvu može činiti kako je utrkivanje magaraca lagan zadatak, to doista nije nimalo lako jer magarac je izuzetno tvrdoglava životinja. Natjerat magarca na trku, je ponekad poprilično smiješno. Ove godine, utrka je zakazana za 1. kolovoza, pa je to svakako dodatan razlog za posjetu ovom dalmatinskom gradiću.