Filmske lokacije

Top 8 holivudskih filmskih lokacija u Hrvatskoj. Jesi li ih vidjela sve?

Serija "House of Dragon" snimat će se i u Hrvatskoj, a mi smo se prisjetile još nekih prekrasnih lokacija u Hrvatskoj na kojima su snimani brojni drugi filmovi i serije

hrvatska-serijeifilmovi.jpg
Foto: Instagram

Vijest da će se nova serija "House of Dragon", čija radnja prethodi "Igri prijestolja", snimati i u Hrvatskoj razveselila je brojne ljubitelje ove serije, ali nas je i podsjetila na to da Hrvatska krije neke odlične lokacije na kojima su snimani brojni poznati filmovi i serije.

Sama "Igra prijestolja" poznata je po odabiru fantastičnih lokacija koje oduzimaju dah, pa će tako i serija "House of Dragon" biti snimljena na nekoliko odličnih lokacija, među kojima je i Hrvatska. Na stranicama IMDb-a navedene su neke lokacije snimanja serije, među kojima su Leavesden studiji i grofovija Cornwall, u kojoj se nalazi zaljev Holywell te otok Saint Michael's Mount, a spominju se i Maroko, Island te Hrvatska, što će posebno razveseliti domaće ljubitelje kultne serije.

Image

Lokacije na kojima je sniman Harry Potter, a koje možeš posjetiti

Serija bi na HBO trebala stići 2022. godine, a sama radnja smještena je 300 godina prije događaja u originalnoj seriji i temelji se na knjizi Georgea R.R. Martina iz 2018. godine, "Vatra i krv", koja priča priču o obitelji Targaryen.

I dok čekamo novu seriju koja će nas sasvim sigurno oduševiti, ako već ne radnjom, onda barem prekrasnim scenama iz Lijepe naše, prisjetile smo se još nekih divnih lokacija u Hrvatskoj na kojima je snimana "Igra prijestolja", ali i brojni drugi filmovi i serije.

Dubrovnik

Možda najpoznatija filmska lokacija u Hrvatskoj zasigurno je Dubrovnik, fanovima "Igre prijestolja" poznatiji kao Kraljev Grudobran. Čak pet sezona ovaj je grad služio kao lokacija snimanja za glavni grad Sedam kraljevstva, a u seriji smo mogli vidjeti gotovo cijelu staru gradsku jezgru - od zidina pa sve do uskih uličica. Lovrijenac je u seriji postao Crvena utvrda, u kojoj su snimljene brojne poznate scene, a još neke od poznatih lokacija snimanja u Dubrovniku su Pile, Zidine i kula Minčeta koja je služila za snimanje Kuće Neumirućih.

Dubrovnik je poslužio kao sjajna scenografija u veljači 2017. godine, kada je u grad stigla američka produkcija Lionsgate kako bi snimila film "Robin Hood", s filmskim velikanima kao što su Taron Egerton, Jamie Foxx, Jamie Dornan i Eve Hewson. To je bila jedna od najvećih holivudskih produkcija snimljenih u Hrvatskoj, u kojoj je Dubrovnik postao Nottingham.

Otok Lokrum

Maleni otok nedaleko od Dubrovnika poslužio je za snimanje scena u "Igri prijestolja", i to kao trgovački grad Qarth. Najpoznatija je scena u vrtovima starog benediktinskog samostana iz 12. stoljeća u kojima se Daenerys nalazi s vještacima.

Vis

Otok Vis oduševio je produkcijsku ekipu filma "Mamma Mia" - u rujnu 2017. godine snimali su na njemu nekoliko tjedana, a na našu su obalu tada stigle i velike holivudske zvijezde, među kojima su i Meryl Streep, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried i Colin Firth.

Split i Kliška tvrđava

Još lokacija na kojima je snimana "Igra prijestolja" - scene koje su snimljene u Splitu su se snimile unutar Dioklecijanove palače, a najzapamćenije scene su one gdje je Daenerys imala svoju prijestolnicu u Meereenu, kao i soba u kojoj je držala svoje zmajeve - te su obje scene snimljene unutar Dioklecijanovih podruma.

A 10 kilometara od Splita smjestila se općina Klis i tvrđava koja je također služila kao lokacija za snimanje najvećeg od tri robovlasnička grada, Meereena. Na kuli se možeš scene kad je Daenerys osvojila Meereen, a osim toga, možeš uživati u prekrasnom pogledu koji se pruža na cijeli Split i okolicu.

Trogir

I trogirska Stara gradska jezgra također je poslužila kao još jedna savršena lokacija za snimanje "Igre prijestolja". U seriji, Trogir je bio trgovačka luka Qarth gdje su vještaci Qartha zatočili Khaleesine zmajeve u drugoj sezoni. Također, tu je i samostan sv. Dominika u kojem su se snimale neke od scena u seriji.

Rovinj

Svi se sjećamo kada je holivudska ekipa prije dvije godine pokorila Rovinj, a kasnije i Zagreb, sve kako bi snimili film "The Hitman's Wife's Bodyguard", koji ove godine stiže u kina. Nastavak akcijske komedije iz 2017. godine okupio je Ryana Reynoldsa i Samuela L. Jacksona i Salmu Hayek, koji su neke od scena iz filma snimili u Rovinju, a i u Zagrebu.

Šibenik

Renesansni hrvatski grad u petoj je sezoni postao dijelom "Igre prijestolja", kada je poslužio kao set za grad Bravoos, a zanimljiva je činjenica ta da su Bravoosi vješti moreplovci i mačevaoci, baš poput i starih Šibenčana. Od katedrale sv. Jakova, do malene ribarske lučice koja je služila kao luka Bravoosa, i u ovom gradu možeš posjetiti poznate lokacije.

Opatija

Davne 2012. u Hrvatsku, točnije u Opatiju, ponovno je stigla strana produkcija. U Opatiji se tada snimao biografski film o princezi Diani, "Diana", s Naomi Watts u glavnoj ulozi. Već u traileru filma vidljiva je raskošna arhitektura Opatije, Zlatna sala hotela Imperijal te kadar pročelja i terase hotela Kvarner snimljen iz parka Angiolina.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.