Osaka
(FOTO: © Osaka Convention & Tourism Bureau)
Izraz koji postoji i kod nas – „jedeš dok ne pukneš“ – vrijedi i za stanovnike Osake, trećeg po veličini grada u Japanu. No to ne znači da se jede bilo što. Upravo suprotno, Japanci vole dobro pojesti, pa su i očekivanja velika. I ne manje važno – cijene su prihvatljive. Neke od primamljivih delicija zbog kojih će te Osaka dodatno oduševiti su: takoyaki – okruglice od brašna i jaja, punjene komadićima hobotnice, ukiseljenim đumbirom i lukom, pečene u posebnim kalupima i poslužene s majonezom, zelenim algama (aonori) i sušenom tunom (katsuobushi); okonomiyaki – jelo pripremljeno od narezanog kupusa i drugih sastojaka, poput lignji, škampa, hobotnice ili mesa, u tijestu kao za palačinke, s okonomiyaki umakom, majonezom, aonorijem i katsuobushijem; kushikatsu – pohano povrće ili meso na štapiću; kitsune udon – juha s udon rezancima i prženim tofuom te razna jela pržena na metalnoj ploči (kuhanje na taj način zove se teppanyaki).