Ulična hrana, koja se prodaje na pločniku, iz kolica, a nekad čak i iz rupa u zidovima, nudi vrhunska jela - nekad i bolja od onih u restoranima. Gradovi poput Hong Konga zamaglili su granicu između vrhunske kuhinje i brze hrane jer osvajaju i cijenjene Michelinove zvijezdice. Evo popis 10 svjetskih gradova gdje moraš isprobati street food:
Bangkok
Sasvim je moguće da će ti se ulična hrana u tajlandskoj prijestolnici toliko svidjeti, da tijekom cijelog boravka ne kročiš nogom u restoran. Koliko je razvijena kultura ulične hrane, govori i činjenica da je jedno od takvih mjesta dobilo Michelinovu zvjezdicu. Ponuda je više nego bogata: gotovo svaki kvart ima svoje prodavače koji pokrivaju sve, od doručka (npr. mlijeko od soje s tofuom), preko ručka (aromatična riža s piletinom), do večere (privući će vas phad thai noodlesima ili prženim satayem). Među popularnim jelima je omlet od mesa kamenica, juha s rezancima, jajem i svinjetinom, prženi rižini rezanci s kineskom brokulom, salata od zelene papaje s piletinom, riba punjena limunskom travom, razne vrste karija, pržena svinjska potrbušina, škampi na brojne načine... Za desert svakako probaj mango sticky rice. Za najbolju ponudu uputi se u kinesku četvrt, Yaowarat, Victory Monument, Wang Lang Market te na Rod Fai noćnu tržnicu.
Mexico City
(FOTO: © Marcos Castillo/Dreamstime.com)
Meksička je hrana odraz dinamične kulture, povijesti i ambijenta. Obilje začina, boja i okusa, uz bogatu tradiciju pripreme brzih jela koja se mogu konzumirati s nogu, čini ovu zemlju, osobito njezin glavni grad, savršenom destinacijom za uživanje u specijalitetima koje pripremaju ulični prodavači. Uživanje u poznatim i manje poznatim jelima u Meksiku neponovljivo je iskustvo i gozba za sva osjetila. Obvezno treba kušati tamales – jelo pripremljeno od kuhanog kukuruznog brašna s pikantnim komadićima mesa, kojim se pune osušeni listovi kukuruza, a kuha se na pari. Tostadas su hrskave, male, plosnate tortilje, punjene grahom, sirom, mesom, salsom i guacamoleom. Ukusni su i sendviči tortas, gulaš od mesa i kukuruzne kaše pozole, te naravno, nezaobilazni tacosi i razne vrste tortilja. Uz obrok možeš uzeti svježe iscijeđeni sok od manga, a potom se zasladiti chrurrosima.
Singapur
(FOTO: © Danny Santos Singapore Tourism Board)
Da bi lakše shvatila popularnost ulične hrane u Singapuru, navest ću podatak da je to prvi grad na svijetu u kojem je neki štand dobio Michelinovu zvjezdicu. Godine 2016. dodijeljena je čak dvama takvim skromnim mjestima. Ulična hrana u Singapuru podignuta je na novu razinu, a zbog strogih pravila čistoće i higijene, štandovi su preseljeni u velike hale, tzv. hawker centres, u kojima možeš probati jela iz različitih podneblja. Među najpoznatijima je Maxwell Food Center i Lagoon Food Village. Od mnoštva popularnih jela probaj bak chor mee (rezanci sa svinjetinom), sup tulang (juha od koštane srži), congee (kaša od riže), laksu (juha s piletinom, škampima ili ribom), hainan piletinu s rižom, chilli crab, min chiang kueh (palačinku od kikirikija)… Izbor je zaista velik.
Marakeš
Ulicama Marakeša šire se privlačni mirisi iz brojnih restorana i uličnih štandova, a najintenzivnije iskustvo i potraga za fantastičnim okusima očekuje e navečer, na trgu Jemaa elfna. Ondje će tvoju pozornost zaokupiti živi zvuci marokanske glazbe i primamljivi mirisi svježe sastojcima, meso i povrće pripremljeno u tajineu, ražnjići, mirisni kus-kus, maakouda – popečci od krumpira ili ghoulal – juha od puževa. Najbolje će ti „leći“ svježe iscijeđeni sok od naranče, a zasladiti se možeš keksima od sezama, chebakiom ili ušećerenim bademima te drugim orašastim plodovima.
Hong Kong
Ulična hrana toliko je omiljena u Hong Kongu da imaju i lokalni naziv sou gaai – za pretraživanje pojedinog dijela grada i isprobavanje ulične klope. Kako bi ta omiljena vikend aktivnost bila što jednostavnija, Michelin je lansirao prvi vodič te vrste za ponudu hongkongške hrane. U njemu ćeš saznati gdje se trebaš uputiti ako želiš probati, primjerice, cheong fun (rižine okruglice kuhane na pari, s dodatkom soja sosa, sezamom i hoisini umakom), char siu (svinjetinu s roštilja), siu yuk (pečeno carsko meo), male okrugle egg wafes, slatki puding od tofua ili najbolji dim sum. I ovdje se, kao u Singapuru, odlična ulična hrana može naći i u velikim centrima nalik na one za klasičan šoping.
Istanbul
?
Ulični prodavači u Istanbulu mogu se naći gotovo na svakom koraku, a ponuda je pravi rudnik zlata po pitanju kulinarske raznolikosti. Brojni prodavači sa svojih pokretnih kolica nude simit – pecivo u obliku koluta posuto sezamom. Posebno je popularna turska pizza s mljevenim mesom, lukom i začinima – lahmacun i misir (kukuruzni klip pečen na ugljenu). Svakako probajte slavni turski doner kebab, a naići ćete i na durum (kebab pečen na pari, s povrćem i umakom od jogurta), sigara burek sa sirom i špinatom, balik ekmek (sendviči s ribom), te kokoreç – jelo od mljevenih janjećih iznutrica, u pecivu, posluženo s paprikom. Za desert te čekaju turska baklava, rahat lokum ili halva!
Havaji
(FOTO: © Hawaii Tourism Authority)
Havajska jela predstavljaju šaroliku mješavinu više vrsta kuhinja, pri kojoj se lokalna tradicija dopunjuje jelima koja pripremaju doseljenici iz raznih krajeva SAD-a, Azije i Latinske Amerike. Apetit dodatno povećava opuštena atmosfera ovog otočja. U odlično pripremljenim obrocima još je privlačnije uživati u okruženju izuzetne prirode, ili jednostavno, u kupaćem kostimu na nekoj od božanstvenih plaža. U Honoluluu su prisutni brojni food truckovi koji nude slasne zalogaje. Najprisutnije jelo je poke – brojne varijante salate sa sirovom ribom, najčešće tunom ili hobotnicom, uz dodatak svakojakih sastojaka, povrća i umaka. Ukusna jela uključuju i specijalitete, poput škampa u umaku, s karameliziranim češnjakom, piletine s roštilja u huli huli umaku, malasadasa – havajskih uštipaka ili manapua – okruglica punjenih svinjetinom i kuhanih na pari u barbecue umaku…
Osaka
(FOTO: © Osaka Convention & Tourism Bureau)
Izraz koji postoji i kod nas – „jedeš dok ne pukneš“ – vrijedi i za stanovnike Osake, trećeg po veličini grada u Japanu. No to ne znači da se jede bilo što. Upravo suprotno, Japanci vole dobro pojesti, pa su i očekivanja velika. I ne manje važno – cijene su prihvatljive. Neke od primamljivih delicija zbog kojih će te Osaka dodatno oduševiti su: takoyaki – okruglice od brašna i jaja, punjene komadićima hobotnice, ukiseljenim đumbirom i lukom, pečene u posebnim kalupima i poslužene s majonezom, zelenim algama (aonori) i sušenom tunom (katsuobushi); okonomiyaki – jelo pripremljeno od narezanog kupusa i drugih sastojaka, poput lignji, škampa, hobotnice ili mesa, u tijestu kao za palačinke, s okonomiyaki umakom, majonezom, aonorijem i katsuobushijem; kushikatsu – pohano povrće ili meso na štapiću; kitsune udon – juha s udon rezancima i prženim tofuom te razna jela pržena na metalnoj ploči (kuhanje na taj način zove se teppanyaki).
Ho Chi Minh
(FOTO: © Aleksandar_Todorovic _Dreamstime.com)
Kaotičnost i vrevu na ulicama Ho Chi Minha, uz bezbrojne motocikle koji jure u svim smjerovima, lakše ćes podnijeti uza zdjelicu vruće pho juhe, s ukusnim temeljcem i rezancima. Ovo najomiljenije vijetnamsko jelo najčešće se jede na ulici, na nekom od plastičnih stolaca. Gužva i kaos manje će vam smetati ako se dočepate savršenog banh mi sendviča, koji je popularan širom svijeta. Riječ je o baguettu koji pune raznim vrstama mesa, paštetom, kobasicama ili komadićima svinjske kožice, uz dodatak korijandra, ukiseljene mrkve, krastavaca i daikona. Veoma su ukusni bún cha cá – juha s rezancima i popečcima od ribe, svinjetina s roštilja poslužena s rižom te bánh xèo, palačinke koje se mogu puniti mesom, a mogu biti i vegetarijanske. Svakako valja obratiti pažnju na ponudu začina, kako bi jela imala finu, slatko-kiselkastu, ili ljutu aromu, ovisno o tvom ukusu.
Berlin
?h3>
(FOTO: © Gordana Steinbauer)
Iako se pri spomenu njemačke kuhinje, pa tako i berlinske, prvo pomisli na meso, meso i još malo mesa, posljednjih se godina gastro scena ovoga grada, pa i ona ulična, pretvorila u bogatstvo okusa raznovrsnih svjetskih kuhinja. Naravno, kralj ulične hrane i dalje je currywurst – kuhana, pa pržena kobasica od svinjetine, izrezana na kolutiće, prelivena kečapom i posuta curryjem u prahu, a poslužuju je s kruhom ili pomfritom. Osim tradicionalnih jela, u ponudi uličnih prodavača naći ćete tajlandsku, indijsku, tursku, kinesku, vijetnamsku hranu… Znam da je teško biti u Njemačkoj, a ne utažiti želju za hladnim pivom. Nakon krigle ili dvije, dobro će ti doći svježi pereci. Za desert isprobaj berliner pfannkuchen – nešto između krafne i palačinke.
Međunarodni sajam turizma PLACE2GO, najveći turistički sajam u Hrvatskoj ove se godine održava osmi put. Dosad se etablirao kao festival koji slavi putovanja i njihov blagotvorni utjecaj na tijelo i um putnika i onih koji će to tek postati. Posjetitelji imaju priliku upoznati se s brojnim svjetskim destinacijama, ostvariti popuste na putovanja, osvojiti brojne nagrade te iz prve ruke čuti iskustva brojnih svjetskih putnika. Bio on udaljen nekoliko sati vožnje ili dva dana leta, svoj PLACE2GO svatko može otkriti na sajmu koji će se održati od 15. do 17. ožujka u Areni Zagreb. Prvi dan rezerviran je samo za akreditirane poslovne posjetitelje, a dodatne informacije saznajte na službenoj web-stranici: