Sve što niste znali o Italiji

Susjedi imaju zaista predivnu zemlju prepunu prirodnih bogatstva, zanimljive arhitekture, a tek njihova božanstvena hrana...

Sve što niste znali o Italiji

Italija, zemlja poznata po mnogim kulinarskim delicijama poput tjestenine, pizze, ali i korneta za sladoled koji je upravo tamo izumljen, iz zraka izgledom nalikuje na veliku čizmu, a bila je domovina mnogim svjetski poznatim imenima poput Leonarda da Vincija, Galilea, Antonija Vivaldija i mnogih drugih.

To su sve one poznate činjenice o ovoj zemlji s kojom Hrvatska dijeli Jadransko more, a za sve one manje poznate smo se pobrinuli mi kako bi te iznenadili i potaknuli na izlet upravo u Italiju.

IMA NAJSTARIJE SVEUČILIŠTE NA SVIJETU
U talijanskog Bologni nalazi se najstarije sveučilište na svijetu koje je počelo djelovati 1088. godine i dan danas je na glasu kao jedno od najboljih mjesta za stjecanje znanja. Sastoji se od ukupno 23 fakulteta.

DOMOVINA PIZZE
Svi znamo da je pizza izvorno talijansko jelo, no malo tko zna da je nastala u Napulju. Vjeruje se da je prva pizza napravljena 1860. godine.


IMA TRI AKTIVNA VULKANA
Italija je zemlja s čak tri aktivna vulkana: Etna, Vezuv i Stromboli.

UNESCOVA ZAŠTITA
Na talijansom teriroriju se nalazi čak 50 spomenika pod UNESCO-vom zaštitom. To ju čini zemljom s najviše zaštićene baštine na svijetu.


POZNATI BRENDOVI
Ako to nisi znala do sada, Italija je domovina mnogih poznatih brendova poput Nutelle, tjestenine Barilla, Unicredit banka, Ferrero Rocher, kava Lavazza, Tic Tac bombončići, sir Parmezan, gume Pirreli i čak osam brendova automobila: Ferrari, Lamborgini, Maserati, Alfa Romeo, Fiat, Lancia i Ducati.

ZEMLJA NOGOMETA
Mnogi poznati nogometni klubovi nalaze se upravo u talijanskim gradovima. Tako Milan, Juventus, Inter, Roma i Napoli čine Italiju ponosnom zemljom nogometa.

NAJVEĆI PROIZVOĐAČ VINA
Italija ponosno nosi titulu zemlje koja je najveći proizvođač vina na svijetu, a u Veroni možeš posjetiti najpoznatiji festival vina u Europi, Vinitaly, koji se održava svake godine, već više od pola stoljeća.

APSURDAN ZAKON
Prema talijanskom zakonu, možeš biti uhićena ako kažeš muškarcu da nema one stvari. Istovremeno, muškarci mogu biti uhićeni u slučaju nošenja suknje u javnosti.