CHE BELLO

Talijanski dragulj okružen tirkiznim morem: Zašto treba posjetiti Siciliju?

Iako je otok poznat po prelijepim plažama, drevnim ruševinama i ukusnoj gastronomiji, na njemu se može istražiti mnogo više od najpoznatijih turističkih atrakcija

profimedia-0070014876.jpg
Foto: profimedia.hr

Sicilija, koja se nalazi u srcu Sredozemlja, predstavlja riznicu prirodnih ljepota, bogate povijesti i živopisne kulture.

Sicilija je otok koji pruža nevjerojatne mogućnosti za otkrivanje skrivenih dragulja. Ova popularna talijanska destinacija obiluje poviješću, kulturom i netaknutom prirodom, unatoč tome što mnogi turisti posjećuju samo nekoliko najpoznatijih destinacija poput Palerma, Taormine i Etne. No, zapravo na otoku postoji mnogo drugih kutaka vrijednih posjeta. Ako želite izbjeći gužvu turista i otkriti nešto novo, preporučujemo ti da kreneš manje poznatim stazama. Na taj način možeš uživati u autentičnijim iskustvima i povezati se s lokalnim okolišem.

Image
KAO IZ TISUĆU I JEDNE NOĆI

5 najatraktivnijih mjesta koje krije čarobni Maroko

Najbolje vrijeme za posjetiti Siciliju je od svibnja do listopada, jer su temperature najugodnije, a ponuda aktivnosti najveća. Međutim, možeš posjetiti Siciliju i izvan sezone, kada su cijene niže i manje je turista. Ipak, trebaš biti svjesna da su neke aktivnosti poput planinarenja i vodenih sportova dostupne samo tijekom glavne sezone, piše Zadovoljna.si.

Sicilija ima dobro razvijenu infrastrukturu i nudi nekoliko opcija za prijevoz. Najbolja opcija za istraživanje otoka je najam automobila jer će vam to omogućiti najveću slobodu i fleksibilnost. Također, cijene najma automobila su relativno niske. Ako ne želiš unajmiti automobil, možeš koristiti i javni prijevoz. Dostupni su autobusi i vlakovi.

Najveći skriveni dragulji zapadne Sicilije

San Vito Lo Capo

San Vito Lo Capo je malo primorsko mjesto koje se nalazi na zapadnoj obali Sicilije. To je popularna destinacija za talijanske turiste, ali manje poznata međunarodnim turistima. San Vito Lo Capo je poznat po prekrasnoj pješčanoj plaži i kristalno čistom moru. Osim toga, mjesto je također poznato po svojoj kulinarskoj ponudi, posebno po svježim plodovima mora.

Riserva Naturale dello Zingaro

Riserva Naturale dello Zingaro je nacionalni park smješten na zapadnoj obali Sicilije. Ovaj park je jedno od najboljih mjesta za planinarenje na Siciliji. Okružen visokim liticama i kristalno čistim morem, ovo je mjesto gdje možeš uživati u netaknutoj prirodi i opustiti se u mirnom okolišu.

Erice

Erice je šarmantni srednjovjekovni grad smješten na brdu iznad Trapanija na zapadnoj Siciliji. Ovaj grad obiluje poviješću i kulturom te nudi jedinstvene poglede na obalu i okolne brežuljke. Među najpoznatijim znamenitostima grada su normanski dvorac i crkva Chiesa Matrice.

Najveći skriveni dragulji istočne Sicilije

Cavagrande del Cassibile

Cavagrande del Cassibile je nacionalni park smješten na istočnoj obali Sicilije. Ovo je najbolje mjesto za ljubitelje prirode koji traže avanture poput biciklizma, planinarenja i plivanja. Park je poznat po svojim dubokim kanjonima, slapovima i bazenima te nudi jedinstveno iskustvo za sve koji žele pobjeći od gradske vreve.

Noto

Noto je šarmantno barokno selo smješteno na istočnoj obali Sicilije. Ovo selo je poznato po prekrasnim crkvama, palačama i trgovima te nudi jedinstvenu kombinaciju kulture i povijesti. Među najpoznatijim znamenitostima u selu su katedrala San Nicolò, Palazzo Ducezio i Porta Reale.

Pantalica

Pantalica je arheološko područje smješteno na istočnoj obali Sicilije. Ovo područje je poznato po svojim stijenama s pećinama u kojima su nekada živjeli drevni Sicilijanci. Među najpoznatijim znamenitostima na ovom području su nekropole koje sadrže oko 5000 grobova.

Planinarenje

Sicilija nudi izvrsne mogućnosti za planinarenje, posebno u nacionalnim parkovima poput Riserva Naturale dello Zingaro, Cavagrande del Cassibile i Parco delle Madonie. U ovim parkovima možeš uživati u jedinstvenim pogledima i istraživanju netaknute prirode.

Vodeni sportovi

Sicilija je idealna destinacija za vodene sportove poput ronjenja, kajaka i surfanja. Dostupno je mnogo škola koje nude tečajeve za početnike i napredne. Među najpopularnijim mjestima za vodene sportove su San Vito Lo Capo, Taormina i Siracusa.

Biciklizam

Biciklizam je odličan način za istraživanje Sicilije jer vam omogućuje da se približite lokalnom okolišu i vidite mjesta koja inače ne biste vidjeli. Dostupni su brojni putevi koji se protežu cijelim otokom, od ravne ceste do zahtjevnih brdskih staza.

Kultura na Siciliji

Posjet lokalnim tržnicama sjajan je način otkrivanja autentične sicilijanske kulture. Na tržnicama možete kupiti lokalne proizvode poput svježe ribe, povrća i voća, ali i suvenira kao što su keramika i nakit.

Sicilija također ima bogatu povijest i kulturu, pa posjet muzejima predstavlja odličan način istraživanja ovih aspekata otoka. Među najpoznatijim muzejima na Siciliji su Muzej antičke umjetnosti u Sirakuzi, Muzej Salinas u Palermu i Muzej arheologije u Agrigentu.

Otok je poznat po svojim brojnim festivalima koji se održavaju tijekom cijele godine. Među najpopularnijim festivalima na Siciliji su Festival mandarina u Avoli, Festival kulinarske umjetnosti u Ragusi i Festival sira u Palermu.

Gastro scena na Siciliji poznata je po svježim sastojcima i okusima koji su jedinstveni za ovaj otok. Među najpoznatijim jelima na Siciliji su arancini, caponata i pasta alla norma. Osim toga, Sicilija nudi i izvrsne morske plodove poput lignji, sardina i škampi. Sicilija je također poznata po svojim vrhunskim vinima koja se proizvode na sunčanim vinogradima. Među najpopularnijim sortama vina s Sicilije su Nero d'Avola, Grillo i Catarratto. Dostupni su brojni obilasci vinarija i degustacije koje ti omogućuju da kušaš neka od najboljih vina koje Sicilija nudi.

POGLEDAJ VIDEO: UPOZNAJ BRAZILKU KOJA JE OSVOJILA HRVATSKU