Što i kako se spakirati za putovanje?

Svima je cilj putovati sa što manje prtljage, ali sa svim potrepštinama. Kako biste uspjeli u tome raspitajte se o vremenu i prigodama kojima ćete prisustvovati...

Što i kako se spakirati za putovanje?

Pakiranje za put može biti jedno od najstresnijih iskustava, zbog kojeg se mnogi ježe od same pomisli na putovanje. Što ponijeti, koliko stvari ponijeti, hoće li vam sve stati u  kovčeg, samo su neka od pitanja koja vam prolaze kroz glavu. Ono što morate imati na umu je da što manje prtljage imate, to će vam biti lakše, posebno, ako putujete sami ili pak javnim prijevozom.

Ujedno, ako idete na dulje putovanje u stranu zemlju, raspitajte se kakvo je trenutno vrijeme i kakvo se vrijeme očekuje, kakvim ćete sve prigodama prisustvovati, što ćete sve raditi, jer su vam to vrlo važni podaci za pakiranje. Kako bismo vam olakšali izbor što ćete ponijeti i način na koji ćete se pakirati, pripremili smo vam nekoliko korisnih savjeta.

Kombinacija odjeće

Kada birate torbu ili kovčeg za putovanja, budite mudri. Izaberite prtljagu koja ima dovoljno vanjskih džepova sa strane ili naprijed. Upravo taj prostor možete popuniti sa sitnicama, koje će vam dobro doći, ako su vam pri ruci i stvarima koje bi vam mogle smetati u glavnom dijelu kovčega. Sa sobom nosite najmanja moguća pakiranja higijenskih potrepština, te ih ubacite u takve pretince. No, prije toga ih stavite u nepropusne torbice (nesesere) ili vrećice, kako se tijekom putovanja tekućina ne bi prolila po torbi. Prije nego što počnete pakirati odjeću u kovčeg, zbrojite koliko ćete dana biti na putovanju. Na krevet posložite odjeću koji biste voljeli ili koju trebate ponijeti. Napravite selekciju.

Primjerice, ako će vaše putovanje trajati šest dana, trebaju vam maksimalno tri para hlača ili suknja ili neke slične kombinacije. Neka jedne hlače ili suknja budu nešto elegantniji. Majice, košulje, sakoe i druge odjevne predmete birajte na taj način da ih možete nositi u što više različitih kombinacija. Na taj način će se činiti da imate sa sobom više odjeće. Ne nosite više košulja, majica, ili bilo kojeg odjevnog predmeta, nego što ostajete dana. Također, pokušajte, ako je ikako moguće ponijeti odjeću koja vam se ne gužva previše, dakle odjeću od pamuka ili vune. Ona će vam, također, biti vrlo ugodna za nositi u bilo kojoj situaciji.

Spriječite gužvanje

S pakiranjem počnite od hlača, majica i vesta, koje je najbolje zarolati. Pazite da to činite bez da ih pritom gužvate. Na taj način ćete gužvanje u kovčegu svesti na najmanju moguću mjeru. Na isti način možete zarolati suknje, ukoliko nemaju neobične krivine i volane. Ukoliko pakirate košulje položite ih na hlače, neka budu presavijene u najmanjoj mogućoj mjeri. Isto vrijedi za odjeću koju nosite na čišćenje i glačanje u kemijsku čistionicu. Sakoe stavite na sam vrh, presavijene kao i košulje.

Donje rublje stavite kako biste popunili eventualne praznine ili u neke manje pretince. Stvari pakirajte na taj način da vam stoje u ravnini. Ako odjeća neće stajati u ravnini, povećava se mogućnost gužvanja. Na vrh stavite stvari ili odjeću za koju znate da će vam najprije trebati, primjerice pidžama, kupaći kostim, ručnik (manji).

Za šest dana, treba vam maksimalno dvoje para cipela, jedne elegantnije i jedne ležernije. Važno je da pristaju uz odjeću koju ćete ponijeti. Prije nego što cipele spakirate u kovčeg, stavite ih u čistu vrećicu, da ne zaprljate odjeću. Cipele je najbolje staviti na dno kovčega sa hlačama ili u poseban pretinac ukoliko je moguće.

Kako biste uštedjeli čim više prostora, čarape primjerice možete staviti u cipele. Naravno, gotovo je nemoguće očekivati da se odjeća neće izgužvati. Uvijek postoji mogućnost da sa sobom ponesete sprej protiv gužvanja, s kojim možete poprskati odjeću kada je otpakirate i objesite na vješalicu.


Osnovni popis potrepština za put:
1. Punjači za mobitele i ostale baterije
2. Maleni set za manikuru i pedikuru
3. Maleni set za šivanje
4. Tablete protiv bolova, temperature i multivitamini
5. Maleni set za prvu pomoć
6. Fen za kosu (prema potrebi), češalj
7. Četkica i pasta za zube
8. Šminka i sredstvo za skidanje šminke
9. Krema za lice i deo-sprej
10. Vlažne maramice (za putovanje ili baby) i suhe maramice
11. Sapun ili gel za tuširanje, šampon (ako ne dobijete u hotelu)
12. Higijenski ulošci ili tamponi
13. Gumice za kosu i/ili ukosnice (ako imate dulju kosu)
14. Jastučić na napuhavanje za put
15. Sunčane naočale, kapa ili šeširić

(vam)