Iskusi čari postsezone

Evo zašto je listopad odlično vrijeme za posjetiti Hvar

Hvar je jedan od naših najljepših otoka, a poznat je po odličnoj party sceni, brojnim prekrasnim plažama i uvalama te kao raj nautičara. No, što na njemu posjetiti u postsezoni?

profimedia-0040024237.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Nakon ljetne vreve i tisuća turista koji nahrupe na jadranske otoke, odlična je opcija posjetiti neke od najljepših destinacija Lijepe Naše u postsezoni kada su gužve manje, a cijene smještaja znatno niže. Jedan od najrazvikanijih hrvatskih otoka definitivno je Hvar, prekrasna oaza do koje se dolazi trajektom ili katamaranom iz Splita, a koja nudi obilje prirodnih ljepota, stare gradove i bogatu povijest koja će te ostaviti bez daha.

Image
Premužićeva staza

Najljepša planinarska ruta Hrvatske na koju mogu ići i mladi i stari

Iako je ovaj otok inače jedan od najskupljih na Jadranu i na njemu su cijene smještaja poprilično visoke, tijekom postsezone situacija se "normalizira" pa ti danas tako donosimo nekoliko prijedloga što raditi i što vidjeti na Hvari ukoliko se odlučiš posjetiti ga u listopadu.

Tvrdalj Petra Hektorovića

Tvrdalj Petra Hektorovića pruža mnoge predivne vidike, a s ribnjakom i golubinjakom iznad, najpoznatija je građevina u Starom Gradu. Petar Hektorović bio je poznati renesansni pjesnik koji je gradio tu nevjerojatnu strukturu tijekom cijelog svog života – za njega je ona imala jednaku važnost kao i njegov književni rad. U ovom dvorcu nastala je njegova ideja o mikrokozmosu - malom, zatvorenom svijetu gdje su sva božanska stvorenja - ribe, ptice, biljke i ljudi pronašli prostor za život. Tvrdalj se također smatra nekom vrstom kamene knjige jer je Hektorović u svoje zidine uklesao više od dvadeset kamenih natpisa na latinskom, talijanskom i hrvatskom jeziku. Predivno mjesto vrijedno pažnje.

Tvrđava Fortica

Ne samo da je ova tvrđava prekrasan prizor za oči, već ćeš uživati u i dolasku do tamo. Ako prošećeš od trga prema sjeveru, proći ćeš glavnim gradskim vratima ili Porta di Datallo, i popeti se stubama koje će te provesti kroz stari dio grada Hvara. Ovdje pažnju kradu palače izgrađene u 15. i 16. stoljeću, okružene aromama mediteranskog bilja, sve dok ne stigneš do hvarske tvrđave Fortica ili, kako je lokalno stanovništvo naziva, "Španjola". Sagrađena je početkom 16. stoljeća, tijekom venecijanske vlasti, a rekonstruirana je 1579. Danas se u utvrdi čuva zbirka amfora i drugih izložaka iz razdoblja antike i srednjeg vijeka. Osim doživljaja izvorne arhitekture, ujedno ćeš uživati i u nezaboravnom panoramskom pogledu na grad Hvar, okolicu i Paklene otoke.

Crkva - tvrđava sv. Marije od Milosrđa

Najimpresivnije arhitektonsko djelo u Vrboski, jedinstveno u jadranskoj regiji, je crkva sv. Marije od Milosrđa. Crkva tvrđava proširila se i utvrdila 1575. godine nakon turskog napada pod vodstvom turskog vojvode Uluč-Alija 1571. godine, koji je pljačkao i spalio Vrbosku, kao i većinu otoka. Utvrda Kaštilac potječe iz istog vremena te je služila kao čuvar. Crkva - tvrđava bila je sagrađena zbog obrane od Turaka, a ubraja se među najljepše u Hrvatskoj i Europi iz tog vremenskog razdoblja. U crkvi su se nalazila impresivna djela renesansne umjetnosti te su svakako vrijedna posjeta.

Prekrasne uvale i plaže

Iako možda more više nije toplo kao u srpnju i kolovozu, njegov miris, šum valova i prizori beskrajnih tonova tirkizne vode će te opustiti i relaksirati u tren oka. Bez brojnih turista, hvarske plaže i uvale u listopadu su prave oaze mira i spokoja, prirodnih ljepota i zen vibre. Posjeti stoga Malu Stinivu, Zaraće ili Milnu i sunčaj se na listopadskom suncu, a tko zna, možda namočiš i noge u prekrasno more!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.