U HRVATSKOJ I SLOVENIJI

Idealna prilika za proljetni vikend izlet - rančevi s umiljatim alpakama

Ako još uvijek nisi imala priliku uživati u društvu ovih predivnih životinja, posjet jednom od rančeva na kojima alpake žive odlična je prilika za kratki proljetni predah. Izdvojile smo nekoliko lokacija u Hrvatskoj i Sloveniji na kojima ih možeš upoznati

Rančevi s alpakama
Foto: Pexels

Proljeće je idealno vrijeme za izlete u prirodu, a ako osim prirode, voliš i životinje, možda bi trebala posjetiti farme s alpakama. U posljednje vrijeme rančevi i farme s ovim neobičnim i jako umiljatim životinjama postaju sve popularniji, a mnogi se nalaze u blizini Zagreba.

Image
PREKRASNI SLAPOVI I VILE

Planiraš izlet za vikend? Rastoke su biser prirode koji trebaš posjetiti

Alpake su miroljubive životinje iz porodice deva, porijeklom iz Južne Amerike. Osvajaju srca velikih i malih svojim simpatičnim izgledom, ali i dobroćudnom naravi. S obzirom na to da su vrlo druželjubive i vole ljude, obožavaju se maziti i igrati.

Ako još uvijek nisi imala priliku uživati u društvu ovih predivnih životinja, posjet jednom od rančeva na kojima alpake žive odlična je prilika za kratki proljetni predah. U nastavku smo izdvojile nekoliko lokacija u Hrvatskoj i Sloveniji na kojima ih možeš upoznati. Garantiramo ti da će to biti ljubav na prvi pogled!

Foto: Instagram

Alpaka Farm, Bjelovar

Želiš li upoznati alpake, pronaći ćeš ih i u blizini Zagreba - na imanju Alpaka Farm u Bjelovaru. Ovo malena farma prva je poljoprivredna tvrtka u Hrvatskoj koja se bavi uzgojem alpaka i izradom finalnih proizvoda od alpaka vune. Vlasnik imanja je Bjelovarčanin Dejan Jalžabetić, a na njegovoj farmi moći ćeš odabrati od koje alpake želiš izraditi svoj vuneni odjevni predmet. Posjeti farmi potrebno je prethodno najaviti, a više informacija možeš doznati na službenoj stranici.

Alpaka Ranč, Poljčane (Slovenija)

U susjednoj Sloveniji, malo prije Maribora, u mjestu Poljčane nalazi se jedan od najpoznatijih rančeva s alpakama. Osim razigranih alpaka, na ranču žive i mini koze, a ovo veselo životinjsko društvo zasigurno će ti izmamiti osmijeh na lice. Obilazak ranča vrlo je dobro organiziran te traje oko dva sata i sastoji se od druženja s alpakama, izrade sapuna od alpakine vune i kušanja tradicionalnih slovenskih specijaliteta. Obilazak se može rezervirati putem maila (alpakarancslovenija@gmail.com) ili Instagrama profila.

Alpaka Ranč Pepito & prijatelji, Bizeljsko (Slovenija)

Ovo je još jedan ranč s alpakama koji se nalazi u Sloveniji i svakako ga vrijedi posjetiti. Veliko imanje Pepito & prijatelji smjestilo se u naselju Bizeljsko, a glavna zvijezda je, dakako, Pepito – mužjak alpake koji je prvi došao na ranč. Danas se na ovoj farmi nalazi oko 50 životinja, među kojima su i mini koze, poniji, kokoši i patke. Cijena ulaznice za ranč je 15 eura, a uz druženje sa životinjama, na ranču možeš kušati i domaće namirnice te fina lokalna vina. Više informacija možeš pronaći ovdje.

Zeleni san, Gorski kotar

Idealna destinacija za vikend izlet je i odlazak do prekrasnog Gorskog kotara, na imanje 'Zeleni san' na kojem žive ljame, životinje koje su izgledom jako slične alpakama. Ovo obiteljsko imanje odlična je lokacija za kratki predah i uživanje u divnoj prirodi. Osim ljama, na imanju se nalaze i brojne druge domaće životinje kao što su konji, poniji, ovce, svinje i magarci. Informacije od radnom vremenu pronaći ćeš na njihovom Instagram profilu.