Nevjerojatna destinacija

Jesi li već čula za divlje konje u Livnu? Već planiramo izlet ondje

Ako tražiš zanimljivu destinaciju za vikend izlet ili pak bijeg od svakodnevice, svakako razmisli o posjetu Livnu u BiH. Naime, tamo se krije najveće stado divljih konja u Europi i apsolutno su veličanstveni

doruk-yemenici-M7Qzh_PD2mM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Često pišemo o atrakcijama i destinacijama u susjednoj nam Sloveniji no rijetko kada obratimo pažnju na sve ljepote koje nam nudi još jedna susjedna država, Bosna i Hercegovina. Naime, BiH se također može pohvaliti brojnim lokalitetima vrijednima pažnje, a ne samo Sarajevom i ćevapima. Baš zato ti danas predstavljamo grad Livno kao ideju za produženi vikend izlet.

Naime, Livno je jedino mjesto na svijetu, uz Mongoliju i Island, gdje možeš osim u gradskom životu uživati i u prizoru na veličanstvena stada divljih konja. U samom podnožju planine Cincar kraj Livna već dugi niz godina može se pronaći iznenađujuće velik broj neukroćenih divljih konja. Zapravo se radi o potomcima pitomih konja koji su nekoć davno imali svoje vlasnike, no koji su svoje radne životinje u jednom trenutku zamijenili strojevima – te su ih pustili na slobodu. Tako se dogodio masovni pokret puštanja konja na travnjake i na planine oko Livna, a oni su sve do sada opstali na slobodi i čine posebnu atrakciju BiH.

Ne može ih se dirati ni hraniti, ali ne bježe od ljudi i možeš im se sasvim približiti ako to želiš. Trenutno se smatra da oko Livna tako postoji oko 70 stada divljih konja s preko 1000 jedinki, što je najveći broj divljih konja u Europi, a koje se može pronaći na jednom mjestu!

Inače, samo Livno je grad u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Najznačajniji je grad u Hercegbosanskoj županiji, čije je kulturno i gospodarsko središte, te je drugi po veličini grad s većinskim hrvatskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a okružuju ga s jedne strane prostrane ravnice, a s druge strane planine. Upravo su se na vrhu planine Cincar utaborili i divlji konji o kojima danas pričamo.

Iako ih dakle ne možeš vidjeti čim dođeš u grad, organiziranje izleta do njih itekako se isplati. Moraš znati da su prilazne ceste u lošem stanju te da ćeš se s običnim autom teško popeti do njih, no u Livnu se svakodnevno organiziraju različite turističke grupne i individualne ture koje odvode znatiželjnike do konja. Teren na kojem ovi prekrasni konji obitavaju iznimno je velik i prostran, a na samoj visoravni na vrhu Cincara nema nikakvih kuća ni naselja, pa je ionako preporučljivo da za posjet konjima platiš nekoga tko će znati odvesti te do njih – jer konji imaju svoja omiljena mjesta.

Vole se okupljati oko prirodnih pojilišta i malih jezeraca, a jednom kada ih ugledaš kako sa svojom ždrebadi kaskaju preko prostranih livada jednostavno ćeš se oduševiti njihovom ljepotom. I dok se tako Livno kao grad ne čini previše vrijednim spomena, iznad njega, na njegovu se svojevrsnom krovu, nalazi pravo prirodno blago i fenomen vrijedan divljenja.

Image
Idemo prvom prilikom!

Ranč s preslatkim alpakama koji želimo što prije posjetiti

U ovoj su regiji jako popularne ture terenskim automobilima ili pak quadovima kojima posjet konjima dobiva i na pomalo avanturističkoj dimenziji. U svakom slučaju, radi se o izletu koji ćeš pamtiti cijeli život. Možeš li uopće zamisliti svu veličanstvenost divljih, neukrotivih konja koji oko tebe slobodno trče? To je prizor koji bi svatko barem jednom u životu trebao doživjeti.