Luksuz na tračnicama

Želimo putovati u njima: Ovo su neki od najluksuznijih vlakova na svijetu

Putovanja vlakom uvijek su posebno iskustvo, a kada se radi o jednom od najluksuznijih vlakova na svijetu, to postaje još posebnije. Izdvojile smo osam vlakova u kojima je putovanje čisti hedonizam

luksuzni-vlakovi.jpg
Foto: Unsplash

Kažu da je putovanje vlakom zapravo ostatak šarma starog svijeta. U određenom smislu, to je istina - luksuzni vlakovi bili su najotmjeniji način putovanja na kopnene udaljenosti, stoga ni ne čudi da putovanja luksuznim vlakovima danas često uključuju i neke elemente prošlog razdoblja.

Image

Sedam najpoznatijih putovanja vlakom na svijetu koje možeš doživjeti bez napuštanja kauča

Luksuzno putovanje vlakom izvrstan je način da vidiš nova mjesta bez neugodnosti premještanja prtljage s jedne destinacije na drugu. Postoji nešto vrlo posebno u ovim luksuznim vožnjama vlakom koje sežu u zlatno doba putovanja. Ponekad je to dekor, a ponekad stil i razina osobne usluge koja se čini kao da je iz nekog drugog vremena. Ovih osam luksuznih vlakova sjajan su primjer toga.

Svaki od ovih luksuznih vlakova nudi vrhunske restorane, barove i privatne kabine s prostranim ležajevima. Nekoliko njih čak nudi kabine s vlastitom kupaonicom, osobne upravitelje i batlere, a jedan posebno zahtijeva elegantnu odjeću na večeri. Sve to zvuči sjajno i zaista bismo voljele putovati u jednom od takvih vlakova, pa smo izdvojile osam najluksuznijih kojima se danas možeš voziti.

POGLEDAJ VIDEO: Suzana je ispunila svoj san i jedna je od samo dvije strojovotkinje u Hrvatskoj

Venice Simplon-Orient-Express

Barem po imenu, ovo je vjerojatno najpoznatiji luksuzni vlak na svijetu, kojim upravlja prestižna tvrtka Belmond. Najzapadnija polazna točka je London, iako je popularan početak također Venecija. Odatle Venice Simplon Orient-Express posjećuje Prag, Budimpeštu i Beč prije povratka u Pariz ili London. No, ovakav luksuz dolazi sa cijenom. Naime, 5 noćenja od Istanbula do Pariza doći će vas oko 17 000 eura.

Uz obnovljene kabine iz 1920-ih, ovaj je vlak sjajna kombinacija tradicionalnih značajki i modernih sadržaja. Grand Suites imaju prostrane mramorne kupaonice, 24-satne usluge batlera i besplatan šampanjac. No imaj na umu da postoji kodeks odijevanja za večeru - odijelo je poželjno za gospodu u večernjim satima, a traperice nisu dopuštene u bilo koje vrijeme.

Eastern & Oriental Express

Ovaj vlak je obojen zeleno i zlatno, prikladno za ponudu u ovoj regiji. Eastern & Oriental Express prometuje između Bangkoka i Singapura, prolazeći kroz najbolja sela, uz najljepše hramove i krajolik u regiji. Postoje izleti u Kuala Lumpur i Kanchanaburi, uz obilazak mosta rijeke Kwai.

Sve četiri kategorije kabina su klimatizirane i imaju vlastiti tuš i WC, a osim izvanrednih vagona restorana i bara, tu je i nevjerojatan prostor za promatranje iz kojeg možeš uživati u krajoliku.

The Deccan Odyssey

Zamišljen kao luksuzni hotel na kotačima, Deccan Odyssey nudi neusporediv način da se luksuznim vlakom razgledaju neka od najboljih turističkih odredišta Indije. Osim privatnih kabina vrhunske klase, vlak ima i saunu, restorane, poslovni centar i bar. Ruta je opsežna, a obuhvaća nekoliko regija uključujući Maharashtru, Gou i visoravan Deccan, prije nego što se na kraju stigne u Delhi.

The Flying Scotsman

Neki kažu da je ova parna lokomotiva najpoznatija na svijetu. Trenutno vozi rute od Londona do Salisburyja ili Oxforda. Ovo nevjerojatno iskustvo kompanije Steam Dreams Rail Company uključuje ručak ili večeru, ali ne i smještaj. Scotsman putuje iz Londona u Edinburgh jednom godišnje - to je ekskluzivno putovanje lokomotive, uključujući boravak u hotelu Scotsman u Edinburghu.

Belmond Royal Scotsman

Kada se ukrcaš na Royal Scotsman, doslovno hodaš crvenim tepihom, dok u pozadini sviraju gajde. To je indikativan početak putovanja i odatle postaje sve bolje. U vlaku je maksimalno 36 putnika, što znači da osoblje svakome može pružiti osobnu pažnju bez premca.

S luksuznim vagonom-restoranom obloženim mahagonijem i spa-centrom, ovo je jedan od najluksuznijih vlakova na svijetu. Vozi samo između travnja i listopada, prelazeći Škotsko gorje tijekom pet dana. Postoje i posebna putovanja na rasporedu tijekom godine, obično tematski vezana uz neki događaj kao što je The Scotch Malt Whisky Tour.

The Pride of Africa (Rovos Rail)

Afrika je uistinu mjesto koje ćeš poželjeti doživjeti s osjećajem luksuza. Rovos Rail nudi nekoliko opcija za svoja luksuzna putovanja vlakom, u rasponu od dva do 15 dana. The Pride of Africa ili "Ponos Afrike" putuje preko granice, posjećujući Bocvanu, Namibiju, Zimbabve, Tanzaniju i Zambiju na svojim rutama.

Rocky Mountaineer

Ovaj vlak ima veličanstvene vagone sa staklenom kupolom iz kojih se pruža uzbudljiv pogled na prekrasne kanadske Stjenjake. Tu su i vagoni za promatranje na otvorenom za potpuni doživljaj. Iz Vancouvera vlak vozi jednom od četiri rute do Banffa, Jaspera ili Denvera, od kojih svaka ima svoju tematsku privlačnost.

South Africa Blue Train

Putovanje od Pretorije na sjeveroistoku do Cape Towna na jugozapadu Južne Afrike nikada nije bilo luksuznije - ovo je najbolji način da vidiš spektakularan krajolik dok uživaš u batlerskoj usluzi, vrhunskoj hrani i vrhunskim vinima. Ovaj vlak nadaleko je poznat kao jedno od najboljih svjetskih doživljaja luksuznih vlakova.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.