Najljepši dvorci Europe

Od Škotske do Slovenije: Ovo su neki od najljepših dvoraca u Europi koje želimo posjetiti

Europa je prepuna dvoraca i palača koji oduzimaju dah, a u nastavku smo izdvojile neke od najljepših koje moraš posjetiti barem jednom u životu

dvorci.jpg
Foto: Unsplash

Postoji nešto nevjerojatno privlačno u dvorcima diljem svijeta zbog čega ih turisti toliko vole posjećivati - jer osim što zbog njih imamo osjećaj kao da smo dio neke bajkovite fantazije, ove zapanjujuće građevine zadivljuju nas svojom arhitekturom, a često su smještene u krajolicima koji sami po sebi ostavljaju bez daha. A nigdje na svijetu nema toliko predivnih dvoraca nego upravo ovdje u Europi.

Image
Čarobna mjesta

Dvorci u blizini Zagreba - idealne destinacije za vikend izlet

Ovaj stari kontinent dom je mnogim dvorcima koji sežu još iz najdavnijih vremena, a u Europi gotovo i da ne možeš posjetiti neki grad, a da pritom ne naiđeš na neku vrstu dvorca. Ovdje ćeš pronaći sve - srednjovjekovne kamene zidine, visoke kule i zdanja s predivnim vrtovima koji ostavljaju bez teksta, od bavarskih Alpa do obala Sredozemnog mora. Ukratko, kojim god putem kreneš naići ćeš na barem jedan dvorac, a u nastavku smo izdvojile nekoliko najljepših koje želimo posjetiti ove jeseni.

Dvorac Neuschwanstein, Njemačka

Dvorac Neuschwanstein nije samo jedan od najljepših dvoraca u Europi, već je i jedan od najprepoznatljivijih dvoraca na cijelom svijetu, i to zahvaljujući činjenici da je poslužio kao inspiracija za Disneylandov dvorac Trnoružice. Izvorno je izgrađen po nalogu kralja Ludwiga II. 1886. godine, a može se pohvaliti zavidnim položajem na vrhu litice i raskošnim sobama. Osim toga, danas privlači preko milijun posjetitelja svake godine.

Image
Foto: Unsplash

Bledski dvorac, Slovenija

Postoji nekoliko razloga zašto je Bled jedno od najpopularnijih mjesta u Sloveniji, sa smaragdnim jezerom, pogledom na Julijske Alpe i dvorcem na brežuljku koji izgleda kao da je iz nekog Disneyjevog crtića. Ovdje se možeš popeti šumskom stazom kako bi došla do zidina dvorca koje datiraju iz 11. stoljeća, a s brda se pruža jedan od najljepših pogleda na Bledsko jezero.

Image
Foto: Unsplash

Dvorac Alcázar de Segovia, Španjolska

Dvorac Alcázar de Segovia nekoć je bio srednjovjekovna utvrda, a nakon požara 1862. ponovno je izgrađen i sada nalikuje dvorcu. Danas ovdje možeš istražiti njegov muzej, prostorije impresivnih interijera s vitrajima, oklopima, raskošnim blagovaonicama i dvoranama za ples, ali i tajne prolaze te tornjeve koji gledaju na gradski trg Segovije.

Image
Foto: Unsplash

Dvorac Corvin, Rumunjska

Jedan od najvećih dvoraca u Europi , dvorac Corvin u Rumunjskoj datira iz 15. stoljeća, a ima dovoljno strašnih obilježja da se može mjeriti s popularnim Drakulinim dvorcem. U dvorcu se nalazi ogromna tamnica i komora za mučenje, a posjetitelji ovdje mogu vidjeti i ostatke "medvjeđe jame", gdje su ljudskim ostacima hranjeni medvjedi koji žive u dvorcu. Ukratko, ovo je idealna lokacija za sve ljubitelje priča koje lede krv u žilama.

Image
Foto: Unsplash

Dvorac Culzean, Škotska

Dvorac Culzean smješten je na samom vrhu litice uz zapadnu obalu Škotske, a okružen je vodom s jedne i raskošnim vrtovima s druge strane. Još kasnih 1700-ih godina dao ga je sagraditi deseti grof od Cassilisa, koji je želio da građevina bude znak njegovog bogatstva i da odiše raskoši. Apartman na najvišem katu dvorca nekoć je služio kao mjesto za odmor Dwighta Eisenhowera, a danas se cijeli dvorac može i iznajmiti.

Image
Foto: Unsplash

Dvorac Bamburgh, Engleska

Srednjovjekovni dvorac Bamburgh uzdiže se nad bijelim pješčanim plažama Northumberlanda, a datira još iz 5. stoljeća, te se pojavio u mnogim pričama i pjesmama tijekom proteklih nekoliko stoljeća. Neki vjeruju da je čak poslužio kao inspiracija za dvorac Sir Lancelota u legendi o Arturu, a pozadinski se pojavio u nekim filmovima, kao što su filmovi "Elizabeth" iz 1998. i "Macbeth" iz 2015.

Image
Foto: Unsplash

Dvorac Miramare, Italija

Na samo 30 minuta vožnje sjeverno od Trsta smjestio se bajkoviti dvorac Miramare koji ima jednu od najslikovitijih lokacija od svih dvoraca na ovom popisu. Nekadašnji dom austrijskog nadvojvode Ferdinanda Maksimilijana, ovaj dvorac iz 10. stoljeća smješten je tik uz more, a može se pohvaliti i prekrasnim vrtovima.

Image
Foto: Unsplash

Dvorac Chambord, Francuska

Možda nije poznat kao Versailles, ali Château de Chambord, ili dvorac Chambord zasigurno je jedan od najljepših. Smješteno unutar šumovitog parka u dolini Loire, ovo veličanstveno zdanje svakoga će ostaviti bez teksta čak i prije nego uđu unutra, a može se pohvaliti s nevjerojatnih 440 soba.

Image
Foto: Unsplash