Čarobna mjesta

Dvorci u blizini Zagreba - idealne destinacije za vikend izlet

Od Trakošćana kojeg mnogi smatraju najljepšim dvorcem Hrvatske, pa sve do ruševina Starog grada Samobora, izdvojile smo nekoliko prekrasnih mjesta koja ove jeseni moraš posjetiti

PXL_140421_32514258.jpg
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Jesen nam već polako, ali sigurno pristiže, a izleti na more s hladnim vremenom postaju stvar prošlosti i nešto što ostavljamo za iduću godinu i malo ljepše vrijeme. Upravo zato, sav fokus sada prebacujemo na kontinentalnu Hrvatsku i njezine ljepote.

Image
Najslikovitiji slap Samoborskog gorja

Slap Cerinski vir - zelena oaza Samoborskog gorja savršena za izlet

Vikend izleti i dalje su nešto u čemu uživamo, a ono što definitivno moraš uključiti u svoj vikend izlet su i dvorci u blizini Zagreba koji svojom ljepotom privlače sve više posjetitelja. Osim što su od iznimne povijesne važnosti za Hrvatsku, ovi su dvorci i idealna kulisa za najljepše Instagram fotke koje si mogla zamisliti - a svi su od Zagreba udaljeni najviše sat vremena vožnje.

Od Trakošćana kojeg mnogi smatraju najljepšim dvorcem Hrvatske, pa sve do ruševina Starog grada Samobora i srednjovjekovnog grada Ozlja, izdvojile smo nekoliko prekrasnih mjesta koja ove jeseni moraš posjetiti.

Dvorac Lužnica

Dvorac Lužnica smjestio se u Zaprešiću, od Zagreba udaljenom otprilike dvadesetak kilometara. Ovaj barokni dvorac iz 18. stoljeća izgleda prekrasno, a danas je u vlasništvu časnih sestara. Najveća posebnost ovog dvorca je živopisno zelenilo koje ga okružuje - od prekrasnog perivoja i vrta do jezera i šumaraka s dugim šetnicama. Park je otvoren od 13 sati do 18 sati radnim danima, a subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati, a ulaznica za razgled dvorca iznosi 25 kuna za odrasle i 20 kuna za djecu.

Dvorac Trakošćan

Jedan od najljepših dvoraca Lijepe Naše, prekrasni Trakošćan, smjestio se u Bednji, a od Zagreba je udaljen oko 80 kilometara. Osim prekrasnog dvorca koji možeš razgledati izvana i iznutra, Trakošćan karakterizira i prekrasna šetnica oko jezera koja je idealna za vikend-rekreaciju. Radno vrijeme Trakošćana do 31. listopada je svakim danom od 10 do 18 sati, a cijena ulaznice za razgled dvorca je 40 kuna.

Dvorac Veliki Tabor

Veliki Tabor prekrasna je utvrda na sjeverozapadu Hrvatske, u Hrvatskom zagorju u mjestu Hum Košnički, na otprilike 70 kilometara od Zagreba. Jedan je od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u Hrvatskoj koje vrijedi posjetiti, a s njegovih prozora pruža se zapanjujući pogled na Hrvatsko zagorje. Dvorac je za posjetitelje otvoren od utorka do petka od 9 do 17 sati, a vikendom od 10 do 18. Djeca, studenti, umirovljenici za ulaz će morati izdvojiti 15 kuna, a odrasli 25 kuna.

Stari grad Samobor

Iznad Samobora na brdu Tepec smjestila se ruševina Starog grada Samobora, s koje se pruža prekrasan pogled na Samobor, Žumberak i okolicu. Od Zagreba je udaljen tridesetak kilometara, a idealna je lokacija za rekreativan izlet, jer se do njega dolazi šetnjom uzbrdo kroz šumu. Ulaz na Stari grad Samobor slobodan je u svako doba dana.

Stari grad Ozalj

U Ozlju na klisuri iznad rijeke Kupe smjestio se srednjovjekovni grad Ozalj, do kojeg je od Zagreba potrebno oko sat vremena vožnje. Stari grad Ozalj bio je dom Zrinskih i Frankopana i od iznimne je važnosti za Hrvatsku, a možeš ga posjetiti od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati te vikendom od 10 do 20 sati. Ulaznica za odrasle je 20 kuna, a za djecu 10 kuna.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.