Jedna ljepša od druge

Veličanstvene! Ovo su najljepše palače u Europi koje trebaš barem jednom posjetiti

Raskošne palače odličan su odabir za kraća putovanja. Vikend ili putovanje od četiri, pet dana može biti pravo putovanje u prošlost: uživanje u najljepšim građevinama, vrtovima i umjetninama

katia-de-juan-ZQjujHKWcak-unsplash (1).jpg
Foto: Unsplash

Ništa ne odgovara tako dobro izrazu "kuća iz snova" kao prekrasna palača. Najveće i najraskošnije palače na svijetu su građene za najveće vladare, a naravno oni su angažirali najbolje arhitekte i dizajnere svog doba kako bi imali najljepše građevine koje predstavljaju njihovu moć. Upravo zbog toga raskošne palače su često prava umjetnička djela najboljih arhitekata, obrtnika i dizajnera pejsažne arhitekture, a u mnoge od njih je bila i ugrađena najnovija tehnologija tog vremena.

Image
Vrijeme je planiranje

Tako blizu, a tako bajkovite: Top destinacije u susjedstvu za proljetna putovanja

Upravo zbog toga su raskošne palače savršena ideja za kraća putovanja. Vikend ili putovanje od četiri, pet dana može biti pravo putovanje u prošlost. Posjetitelji sljedećih palača se mogu vratiti u prošlost i uživati ​​u sjaju u kojem su nekoć uživali stanari (uglavnom najveći vladari tog vremena), uključujući umjetnička remek-djela, neprocjenjive artefakte i raskošne i najljepše vrtove. U nastavku otkrij neke od najljepših palača u Europi i svakako ih uključi u svoju listu želja za putovanja.

POGLEDAJ VIDEO: Upoznaj Jasminu - umjetnicu koja ima jedan od najljepših izloga u Zagrebu

Schönbrunn, Beč, Austria

Najpoznatije zdanje elegantnog Beča, dvorac Schönbrunn, naručio je kralj Leopold I. krajem 17. stoljeća. Od arhitekta Johanna Bernharda Fischera von Erlacha tražio je da projektira rezidenciju za njegovog sina Josipa I. na mjestu nekadašnje lovačke kuće. U 18. stoljeću palača Schönbrunn postala je vlasništvo carice Marije Terezije, koja je radila s arhitektom Nikolausom Pacassijem kako bi palaču pretvorila u prikladnu ljetnu rezidenciju za habsburškog vladara. Barokna palača ima 1441 sobu i poznata je po prekrasnim vrtovima koje je dizajnirao Jean Trehet, učenik slavnog francuskog dizajnera krajolika Andréa Le Nôtrea.

Versailles, Pariz, Francuska

Francuska je dom jedne od najraskošnijih i najpoznatijih palača na svijetu. Versailles je na početku izgrađen kao lovačka kuća, dao ju je 1623. godine izgraditi Luj kralj XII. Raskošni zamak kakav danas poznajemo nastao je zahvaljujući Luju XIV., koji je doveo arhitekte, dizajnere i zanatlije kao što su Louis Le Vau, François d’Orbay, Jules Hardouin-Mansart, André Le Nôtre i Charles Le Brun. Za vrijeme vladavine Kralja Sunca, palača je postala glavna rezidencija dvora i vlade. Versailles je dom spektakularnih interijera, uključujući Dvoranu ogledala i elegantne vrtove Le Nôtrea.

Palača Pena, Sintra, Portugal

Romantična palača Pena na vrhu São Pedro de Penaferrim u Sintri se smatra jednim od najposebnijih ovakvih zdanja. Sagradio je sredinom 19. stoljeća kralj Ferdinand II. s inženjerom barunom Wilhelmom Ludwigom von Eschwegeom, a ovaj ekscentrični dvorac izgrađen je u nekoliko stilova - romaničkom, gotičkom i maurskom stilu. Ferdinand II. je također napravio park koji okružuje dvorac, u drveće i biljke iz cijelog svijeta. Danas se ovo romantično zdanje smatra nacionalnim simbolom Portugala, ima vrlo živopisnu fasadu s nekoliko jarkih boja koju svi prepoznaju.

Kraljevska palača, Madrid, Španjolska

Kraljevska palača u Madridu (Palacio Real de Madrid) je najveća palača u Europi, ima čak 4418 soba na gotovo 135.000 četvornih metara. Kraljevska palača sagrađena je u 18. stoljeću na mjestu Antiguo Alcázara gdje se nalazila srednjovjekovne tvrđava. Izvrsne freske Giambattiste Tiepola i Antona Raphaela Mengsa mogu se pronaći u glavnim prostorijama, a izložena su i djela Francisca Goye, Caravaggia i Diega Velázqueza. Danas se koristi za službene događaje i otvorena je za javnost, a kraljevska obitelj više ne stanuje u njoj.

Topkapi palača, Istanbul, Turska

Palača Topkapi u Istanbulu bila je glavna rezidencija sultana i administrativno središte gotovo 400 godina tijekom Osmanskog Carstva. Mehmed II. započeo je izgradnju palače sredinom 15. stoljeća, a njegovi nasljednici su je proširivali i dodavali različite arhitektonske stilove. Kompleks je koncipiran kao četiri povezana dvorišta. Prvo, vanjsko dvorište, bilo je jedino otvoreno za javnost, a druga ograničena dvorišta postajala su sve privatnija, dok je posljednje dvoriše bila sultanova rezidencija. Palača je 1924. postala muzej i prikazuje kako su živjeli sultani i najveći dužnosnici tijekom Osmanskog Carstva.

Dvorac Neuschwanstein, Schwangau, Njemačka

Kada bi netko zamišljao dvorac kao dio neke bajke onda bi zamislio dvorac točno poput ovoga. Dvorac Neuschwanstein nalazi se u njemačkim Alpama i bio je inspiracija za Trnoružicu u Disneylandu. Kralj Ludwig II. Bavarski započeo je 1869. gradnju dvorca prema nacrtima arhitekta Eduarda Riedela, a želio je dvorac koji je kombinacija srednjovjekovnih dvoraca i slika Christiana Janka. Dvorac je napravljen od elemenata romaničke, gotičke i bizantske arhitekture, a elegantni interijeri, poput Dvorane pjevača i Prijestolne dvorane, izgrađeni su najsuvremenijom tehnologijom u to vrijeme.

Palača Pitti, Firenca, Italija

Palazzo Pitti smještena je na rijeci Arno i izgrađena je u 15. stoljeću kao dom trgovca Luce Pittija. Obitelj Medici kupila je rezidenciju 1549. godine, zatim je proširila i dodala vrtove Boboli. Kasnije su vlasnici bile i obitelj Habsburg-Lorraine i Savoj. Velika rezidencija danas je dom pet muzeja, uključujući spektakularnu Palatino galeriju, gdje su izložena djela Raphaela, Tintoretta, Botticellija, Titana i drugih renesansnih majstora.