Vrijeme je planiranje

Tako blizu, a tako bajkovite: Top destinacije u susjedstvu za proljetna putovanja

Kraj zime najbolje je vrijeme za planiranje novih putovanja, a to ne znači da je uvijek potrebno puno novaca i vremena. U našem susjedstvu nalaze se zanimljiva mjesta, neka će oduševiti gurmane, a druga ljubitelje prirode

profimedia-0347219119.jpg

Dulji dani i ljepše vrijeme pozivaju nas da počnemo planirati putovanja. Bez obzira jesu li duga ili kratka, putovanja su uvijek odmor za dušu i najbolji odmak od svakodnevice. No kada pomislimo na riječ "putovanje" često mislimo kako nam je potrebno puno novaca ili vremena da bismo otišli negdje na putovanje. No putovanja mogu biti dulja i kraća, a u našim susjednim državama postoje prekrasna mjesta u kojima će mnogi uživati.

Odlučili smo početi planirati neke nove putešestvije te smo provjerili koja mjesta su u susjednim zemljama vrijedi posjetiti. Mnoga od njih su idealna destinacije za vikend putovanja, a za neka mjesta najbolje je odvojiti više dana jer nude umjetnost, hranu i neke druge stvari.

Image
Foto: Profimedia.hr

Austrija, Italija i Slovenija odlične su distinacije za proljetna putovanja jer su dovoljno daleko da se može uživati u drugačijim stvarima, ali opet su dovoljno blizu pa je lakše planirati financije.

Pot med krošnjami Pohorje (Put među krošnjama)

Ovo je jedna najnovijih atrakcija kod naših susjeda koja je jako brzo postala popularna i svakako bi je trebalo posjetiti. Zanimljivo arhitektonsko djelo smješteno u pohorskoj šumi, na vrhu Rogle. Šetnica je duga nešto više od kilometra, a ima toranj visok 37 metara. Naravno, ljepota ove šetnice je se što se s vrha može vidjeti prekrasna šuma, a posjetitelji doslovno šetaju kroz krošnje. Postoji i tobogan dugačak 40 metara koji će razveseliti najmlađe. No svi oni koje žele više mogu posjetiti Maribor ili Terme Zreče i uživati u wellnesu.

Hallstatt, Austrija

O Austriji ne razmišljamo kao o proljetnoj destinaciji jer smo je počeli povezivati samo sa skijanjem ili Adventom u Beču, no ova zemlja u proljeće također pokazuje svoju raskošnu ljepotu. Austrija je puna prekrasnih jezera, a na jednom takvom krije se bajkovito planinsko selo Hallstatt. No ovo nije obično selo jer ga je 1997. godine UNESCO proglasio svjetskom baštinom. Poznato je i po najstarijem rudniku soli i bogatoj prošlosti, a nudi i različit smještaj. Nalazi se na istoimenom jezeru, a selo se smatra i najstarijim naseljem u Europi. Iako se ovo selo proteže samo na 60 kilometara kvadratnih može se obići rudnik soli, ali i voziti na brodiću u jezeru, a nikako se ne smije zaobići ni groblje. Kako nisu imali mjesta za groblje, pokojnike su zakopavali u stijene, a na jednom mjestu imaju sačuvano 1500 lubanja iz 18. stoljeća.

Milano, Italija

Milano je modna prijestolnica Italije, ali je zanimljiva destinacija za turističko putovanje. Kao i cijela Italija nudi savršenu kombinaciju modernog i povijesnog, ali i uživanje u gastronomiji i modi. Danas je Milano bankarski grad, a ima bogatu povijest. Prvo mjesto koje se treba vidjeti u Milanu je katedrala sv. Duomo te se treba obvezno popeti na krov kako bi se uživalo u panoramskom pogledu. U samostanu Santa Maria delle Grazie nalazi se mural Leonarda da Vincija "Posljednja večera" pa bi ga svakako trebali posjetiti ljubitelji umjetnosti. Kako bi doživljaj bio potpun treba naravno posjetiti Galleriju Vittorio Emanuele II koja je definitno jedan od najglamuroznijih trgovačkih centara na svijetu. No osim mode i kulture, u Milanu treba uživati u talijanskoj gastronomiji i finim vinima, a kvart Navigli je mjesto koje se obavezno treba posjetiti jer ima puno barova i restorana i savršeno je za šetnju uz neodoljive kanale.

Salzburg, Austrija

Salzburg je omiljeni grad mnogim Hrvatima, ali to nikako nije neobično jer je vrlo lijep. Iako nije velik radi se o ipak o gradu kulture i glazbe koji turisti obožavaju. Bogatstvo je stekao zbog rudnika soli koji postoje od srednjeg vijeka, a kasnije ga je proslavio veliki skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart koji je rođen u njemu 1756. godine. U Mozartovoj rodnoj kući danas se nalazi muzej na tri etaže, a u Salzburgu je sniman film "Moje pjesme, moje snovi" pa turisti mogu uživati u poznatim filmskim lokacijama. Pogled na grad pruža se iz dvorca Hohensalzburg do kojeg se može doći uspinjačom, a Salzburg nudi još velebnih građevine koje osvajaju svojom ljepotom.

Bologna, Italija

Svi koji obožavaju talijansku hranu uživat će u ovom gradu koji je poznat kao gurmanska prijestolnica Italije. Bologna je glavni grad regije Emilia-Romagna i ujedno najveći, a najpoznatija talijanska jela poput lazanja, mortadele, parmezana, ragua, tortelina i aceta balsamica potječu iz ove regije. No Bologna je grad bogate povijesti jer je tijekom renesanse bio je jedan od najvažnijih gradova u koji su dolazili umjetnici i znanstvenici iz cijelog svijeta. Sveučilište u Bologni se smatra najstarijim u Europi, a osnovano je u 11. stoljeću. Osim u ljepoti grada i hrani, turisti mogu uživati u bogatom kulturnom sadržaju, a prije putovanja treba dobro istražiti jer je puno stvari besplatno.

Postojnska jama i Predjamski dvorac

Ovo je odlična vikend destinacija ili mjesta koja se mogu posjetiti na jednodnevnom izletu. U Postojnskoj jami uživat će svi ljudi koji vole prirodu je se sastoji od galerija, dvorana i tunela koji čine špiljski sustav velik oko 20 kilometra. Može se razgledati jedan dio, a postoji i vlakić koji vozi kroz spilje. No samo nekoliko kilometra od Podstoje nalazi se Predjamski dvorac i posebno je zanimljivo arhitektonsko djelo. Dvorac iz srednjeg vijeka se nalazi na ulazu pećine, na vrhu litice od 123 metra. Ovaj slovenski dvorac je na popisu deset najfascinantnijih dvoraca na svijetu i svakako ga treba posjetiti.