Skriveno blago prirode

Kudin most - divno mjesto za izlet koje krije i zanimljivu ljubavnu priču

Kudin most na rijeci Krupi jedno je od najljepših mjesta za izlet, a zaštićen je i kao spomenik kulture

IMG_0004.jpg

Voliš li pomalo tajnovite i neotkrivene destinacije koje nude mnoštvo prilika za avanturu, a ne vrve turistima, rijeka Krupa i Kudin most trebali bi se svakako naći na tvom popisu.

Image
Osama zagarantirana!

Hrvatski svjetionici: Priušti si odmor kakav još nisi iskusila

Ja sam ovo posebno mjesto otkrila prije nekoliko godina i zaista sam ostala očarana. Lokacija nije razvikana ni turistički posjećena i upravo u tome leži njezina posebnost. Ovo se mjesto diči netaknutom i divljom prirodom, a krije i jednu posebnu ljubavnu priču. No, o tome nešto kasnije.

shimmer fallback

Krupa je selo u Zadarskoj županiji u blizini Obrovca, a nedaleko od sela nalazi se i istoimena rijeka koja je glavna tema današnje priče. Krupa je rječica koja se nalazi u Bukovici (Bukovica je krševit kraj u južnoj Hrvatskoj, u trokutu između Benkovca, Obrovca i Knina) i pritoka je Zrmanje.

shimmer fallback

Krupa svojom ljepotom privlači posjetitelje željne netaknute prirode. Izvire pod južnim obroncima Velebita, nedaleko zaseoka Mandići, iz dva krška vrela. Teče kroz duboke usjeke u stijenama. Duga je 11 kilometara, a na rijeci postoji čak 19 slapova, od kojih većina svojom visinom, oblikom i razvedenošću spadaju u najljepše hrvatske slapove. Najpoznatiji je slap Deveterac, koji je ime dobio po devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom visokim 13 metara.

Kudin most i ljubavna priča

Uz Krupu se nalazi i poučna staza Kudin most koji spaja dvije obale rijeke Krupe i za koji mnogi tvrde da je najljepši dio Krupe, a u čijoj se pozadini krije i nevjerojatna ljubavna priča. Prema legendi, most je izgradio zaljubljeni mladić imena Kude kako bi premostio rijeku koja ga je dijelila od njegove drage. Po tom je mladiću ovaj most dobio ime. Most je izgrađen je u suhozidu, na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, a majstor koji ga je napravio je u 12 lukova izrađenih od sedrenih blokova i isto toliko kamenih stupova spojio obje obale Krupe. Dugačak je 109 metara i danas je preventivno zaštićen kao spomenik kulture.

shimmer fallback

Kako doći do Kudinog mosta i rijeke Krupe?

Na cesti Obrovac-Gračac treba skrenuti prema Golubiću i Kaštel Žegarskom. Nakon dolaska u selo Golubić, kod stare škole slijedeći oznaku skrenuti cestom prema Kudinom mostu. Poučna staza počinje s vidikovcem na kanjon Krupe kod zadnjih kuća u selu. Od vidikovca staza nastavlja put do Kudinog mosta u dužini od cca 1 km (30- 40 min hoda). Sa sobom ponesi dovoljno tekućine, udobnu obuću te odjeću koja će te zaštititi od sunca. Mi smo auto ostavili kod posljednje kuće i potom pješice krenuli niz usku stazicu, a već na početku staze u daljini se nazire rijeka Krupa prekrasne tirkizne boje te pogled na netaknutu prirodu. Do Kudinog mosta treba pješačiti oko pola sata, uskim puteljcima.

shimmer fallback

Mali slapovi te kristalno čista izvorska voda zaista izgledaju predivno, a ako si dovoljno hrabra, u ovoj se rijeci možeš i okupati. U blizini samog mosta nalazi se i mnoštvo puteljaka i planinarskih staza idealnih za istraživanje i razgledavanje slapova rijeke Krupe.

shimmer fallback

Činjenica da je Krupa dosta udaljena od glavne ceste ide joj u prilog i upravo iz tog razloga nije zakrčena turistima. Okružena je Velebitom i zelenilom, a prizori i zvukovi koje priroda ondje stvara posebnost su koju svakako valja iskusiti barem jednom u životu.

Foto: Privatni album

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.