Osama zagarantirana!

Hrvatski svjetionici: Priušti si odmor kakav još nisi iskusila

Zahvaljujući pandemiji koronavirusa nikada nam nije bila bitnija izoliranost pri odabiru destinacije za godišnji odmor. Ako želiš biti posve sama, udaljena od svijeta i ljudi, možda je odlična opcija da iznajmiš svjetionik i uživaš u blagodatima mora Lijepe Naše kao nikad do sad. Imamo pet prijedloga gdje se zaputiti ako te ova ideja zaintrigirala.

BeFunky-collage (2).jpg
Foto: www.lighthouses-croatia.com

Ljeto nam uvijek nosi radost godišnjeg odmora. Većina nas je iskusila veselje, ali ponekad i napornu vrevu koju nosi turistička sezona na Jadranu – koja je doduše sada zbog koronavirusa ipak smanjena, ali i dalje osjetna. Gužve na plaži, borba za mjesto u hladu, puni kafić ili restoran te puni smještajni kapaciteti, samo su neke od stvari koje nam mogu umanjiti radost uživanja u zasluženom odmoru.

Ako si pak i zbog pandemije i zbog želje za kvalitetnim odmorom spremna na malo avanturizma i odmaka od onog svakodnevnog, imamo pravu stvar za tebe. Destinacije na kojima nema šanse da ćeš se buditi zbog buke, koncerata ili se pak gurati na plaži – hrvatske svjetionike.

Svjetionici su dugi niz godina omiljeno odredište ljubiltelja osame, a vjerujemo da će u „novom normalnom“ postati traženiji smještaj no ikad prije. Srećom, naša prekrasna obala nudi nam nekoliko opcija svjetionika koje možeš iznajmiti i možeš uživati s boljom polovicom ili obitelji – daleko od gužve, buke i vreve ljudi.

Image
'Nima Splita do Splita'

Splitsko stanje uma: Ovo su mjesta koja ne smiješ propustiti u Splitu

U ovom članku odlučili smo te upoznati s prekrasnim, mističnim i udaljenim hrvatskim svjetionicima. Donosimo vodič za njihov najam, lokacije i karakteristike. Tko zna, možda te baš mi inspiriramo da ovo ljeto provedeš kao nikad dosad.

Porer

LOKACIJA: otočić Porer, 2,5 km ispred južnog rta Istre i mjesta Premantura

KAPACITET: 4+4 (2 apartmana)

GODINA IZGRADNJE: 1833.

Kula visoka 35 m nalazi se u samom središtu kamenog zdanja, inače prizemnog objekta s betoniranim dvorištem. Otočić je hrid širine 80 m s tri manja veza za brodice. Potrebno je tek nešto više od minute da obiđeš cijeli ovaj otočić. Valja znati da su morske struje oko otočića vrlo snažne tijekom cijelog dana, tako da se ni dobrim plivačima ne preporučuje udaljavanje od obale više od pedesetak metara. Svjetioničar te može uputiti na mjesta gdje je preporučljivo kupanje u određeno doba dana. Ako se odlučiš za rentanje ovog svjetionika - garantiramo da ćeš uživati u miru i osami do mile volje!

Veli Rat

LOKACIJA: Dugi otok

KAPACITET: 3 + 3 (2 apartmana)

GODINA IZGRADNJE: 1849.

Okružen borovom šumom i prekrasnim uvalama sa šljunčanim plažama, smatra se jednim od najljepših svjetionika na Jadranu. S 40 m visoke svjetioničarske kule Veloga Rata pruža se uistinu jedinstven i nezaboravan vidik. U blizini svjetionika su dvije prekrasne šljunčane plaže primjerene i za kupanje male djece. Jedna od najljepših neuređenih pjeskovitih uvala Jadrana Saharun udaljena je desetak minuta vožnje automobilom.

Sveti Ivan

LOKACIJA: kod Rovinja

KAPACITET: 4 + 4 (2 apartmana)

GODINA IZGRADNJE: 1853.

Svjetionik Sv. Ivan nalazi se na najisturenijem otočiću malog otočnog arhipelaga ispred Rovinja. Radi se o goloj hridi veličine 70x50 m. Kula je visoka 23 m. Iako su oko njega plaže s plitkim morem, plivačima se zbog promjenljivih i jakih struja preporučuje oprez. Ipak, čak i ako nije posve siguran za djecu i slabije plivače, njegova ljepota i unikatan izgled oduševljavaju na prvu.

Prišnjak

LOKACIJA: otok Murter

KAPACITET: 4 osobe, dvije dvokrevetne sobe

GODINA IZGRADNJE: 1886.

Zgrada svjetionika udaljena je od plaže i pristana s malom rivom svega 15 m. Betonirani ulaz sa stepenicama omogućava lagan ulazak u more i za odrasle i za djecu. Na drugom dijelu otočića nalazi se nekoliko prirodnih plaža, no nisu primjerene za kupanje male djece. Okolno more vrlo je plitko i tijekom ljeta. Na Prišnjaku je kupanje ugodno sve do mjeseca studenoga.

Struga

LOKACIJA: otok Lastovo

KAPACITET: 4 apartmana, (2+2+4+4)

GODINA IZGRADNJE: 1839.

Svjetionik je smješten na nadmorskoj visini od 90 m, na samom rubu strme litice s koje se pruža izniman pogled na otvoreno more. Krajem 19.st. ovdje je ulovljen hlap od 18 kg. S obzirom da se svjetionik Struga nalazi na jednom od najljepših i najmanje istraženih hrvatskih otoka, Lastovu, ne sumnjamo da ćeš i u njegovoj okolici imati što za istraživati ako se odlučiš za bookiranje godišnjeg upravo na ovoj destinaciji.