Koje su dimenzije kofera za avion?

Odabrana je vama turistička destinacija, kupljena avionska karta, a što je s prtljagom? Kovčeg ili torba na koju ćemo pakirati stvari moraju imati odgovarajuće dimenzije i težinu.

Koje su dimenzije kofera za avion?

Koje su dopuštene dimenzije predane prtljage? Koliko može vagati vaša ručna prtljaga?

Većina prijevoznika ima svoj pravilnik za prijevoz prtljage, koji se mora pročitati prije putovanja. Svako odstupanje od propisa może nas, nažalost, skupo koštati.

Veličina ručne prtljage
Dimenzije ručne prtljage mogu se razlikovati između prijevoznika. Primjerice: ručna prtljaga u Wizz Airu i ručna prtljaga u  Ryanairu su slične veličine, ali razlika je nekoliko centimetara. Nije ništa posebno, ali tijekom sigurnosnih provjera u zračnoj luci, ovih nekoliko centimetara može značiti nužnost dodatnog plaćanja prtljage i predanja je u prtljažni prostor zrakoplova.

Ručna prtljaga mora biti spremljena u pretincu za prtljagu iznad sjedala. Svaki prijevoznik pojedinačno određuje dimenziju i težinu ručne prtljage. Podsjetimo, veličina ručne prtljage koja se daje u propisima pojedine zrakoplovne tvrtke uključuje elemente kao što su ručke, kotači, držače itd. Međutim, dopuštena težina ručne prtljage je obično između 8 i 10 kg.

Dimenzije registrirane prtljage
Ako vam dimenzije ručne prtljage nisu dovoljne, možete predati dodatnu prtljagu je u prtljažni prostor zrakoplova. Dimenzije prijavljene prtljage i njezina težina moraju biti u skladu sa standardima koje je dostavio prijevoznik, ipak morate uzeti u obzir i količinu prtljage. Broj kofera koje možete odnijeti u prtljažni prostor ovisi o klasi / tarifi u kojoj putujete. Što se tiče cijene za dodatnu prtljagu, na nju utječe nekoliko čimbenika, među ostalim:  količina prtljage, njezina težina, datum putovanja (u sezoni su naknade veće), kao i ruta leta.

Ograničenja na težinu i dimenzije ručne i registrirane prtljage na pojedinim zrakoplovnim tvrtkama mogu se provjeriti na njihovim internetskim stranicama.

Koji kofer kupiti?
Ako želite kupiti kofer za zrakoplov, morate uzeti u obzir nekoliko čimbenika. Prva od njih su, naravno, dimenzije kofera za zrakoplov, koji vrijede kod određenog prijevoznika. Drugo važno pitanje je koliko često putujete. Ljudi koji izlaze sporadično mogu kupiti  jeftinije torbe ili kofere, dok će za ljude koji putuju čak i nekoliko puta mjesečno najbolje je rješenje kupiti solidan kofer od poštenog proizvođača.