Mjesto koje oduševljava

Odabrali stručnjaci: Najljepša slastičarnica Europe nalazi se u Ljubljani

Slastičarnice su općenito mjesta sreće, veselja i ukusnih zalogaja, a ova kavana u centru Ljubljane proglašena je i jednim od najbolje uređenih kafića svijeta. Vrhunski dizajn, ali i slastice koje se tamo mogu kušati, svakoga će oboriti s nogu.

BeFunky-collage.jpg
Foto: @lolita_eipprova

Iako smo prošlog tjedna i vikenda doživjeli i snijeg u travnju, vremenska prognoza nam se smiješi te se čini kako ćemo nadalje uživati u lijepom proljetnom vremenu. Dani su tako sve duži, a temperature se polako penju, pa i vikendi postaju idealni za bijeg na osunčane ulice nekih od susjednih nam europskih metropola. Jedna od njih je i slatka Ljubljana, slovenski glavni grad koji se može pohvaliti prekrasnim gradskim centrom i obiljem šarmantnih lokala čija će te gastronomska ponuda oboriti s nogu. Naime, osim tradicionalnih slovenskih 'gostilni' u kojima se može pojesti odličan gulaš ili juha od gljiva, Ljubljana je dom i jednog od najljepših kafića na svijetu – kavane i slastičarnice 'Lolita Eipprova“.

Prema izboru prestižnih arhitektonskih Dezeen nagrada, preslatki kafić smješten u Trnovu, jednoj od najugodnijih ulica u centru Ljubljane – 'Lolita Eipprova', uvršten je među top pet svjetskih barova koji se mogu pohvaliti prekrasnim uređenjem, a koje je u potpunosti stvoreno od održivih materijala. Dizajneri su na nevjerojatan način iskombinirali umjetnost i dizajn interijera te ga u potpunosti proveli u skladu s najnovijim trendovima u kategoriji održivosti i tako popularizirali ovo prekrasno mjesto do te mjere da se o njemu piše u prestižnim svjetskim magazinima. Osim spomenute nagrade, ova se kavana našla i na popisu sedam najljepših kafića Europe, a na prvo mjesto te liste ju je pozicionirala prestižna Restaurant & Bar Design nagrada. Impresivno, zar ne?

No, lako za nagrade, nas više zanima sama autmosfera i ponuda ovog posebnog kafića. Odmah valja tako reći da je ovo iznimno instagramljivo mjesto koje obožavaju trendseterice i influencerice, a jasno je i zašto. Prekrasan ambijent, pastelni tonovi i obilje prekrasnih slastica u izlozima vitrina ove kavane oduševljavaju na prvi pogled. Sam prostor kavane osmišljen je s iznimnom suptilnošću te je stvoreno dizajnersko remek-djelo. Od zidova prošaranih različitim tonovima blush pink nijanse, preko dodira savršeno obrađenog drva i jastuka od baršuna, pa sve do mirisa i okusa kolača koji se mogu osjetiti svuda u zraku – ova slastičarnica podigla je priču o dizajnu barova i ugostiteljskih objekata na višu razinu, pa se zbog nje itekako isplati potegnuti u Ljubljanu i zasladiti se na jednom od najljepših mjesta u Europi.

U ponudi kavarne 'Lolita Eppirova' mogu se naći vrhunski čajevi, kave, ali i bogati izbor alkoholnih pića, a ono po čemu je ovo mjesto najpoznatije su i odlične, vrhunske slastice. Od francuskih slastica pa sve do simpatičnih kolačića na štapiću koji će se svidjeti djeci, od vruće čokolade pa sve do keksića – u slatkoj ponudi ove kavane nema čega nema, a mi te pozivamo da ju i sama posjetiš sljedeći puta kada se zaputiš u Sloveniju. Sigurne smo da nećeš požaliti.