Kanjon Kamačnik

Kanjon Kamačnik: Savršen bijeg od ljetnih vrućina u srcu Gorskog kotara

Kanjon Kamačnik prekrasna je zelena oaza udaljena svega sat vremena vožnje od Zagreba i savršena je lokacija za jednodnevni izlet kada ljetne vrućine postanu nesnosne

kamacnik.jpg
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ljeto je tu, a s njime i ljetne vrućine. No, koliko god nam nedostajale, ponekad volimo pobjeći od njih i rashladiti se, ako već ne na moru i na bazenu, onda u prirodi, u šumi ili uz neku rijeku. A jedno takvo mjesto koje će ti pružiti savršeno osvježenje u ove vruće ljetne dane je i kanjon Kamačnik, smaragdna oaza u srcu Gorskog kotara koju moraš obavezno posjetiti ako već nisi.

Image
Svi u prirodu

Biser Gorskog kotara: Zeleni vir savršena je destinacija za jesenski izlet

Kanjon Kamačnik popularna je destinacija među izletnicima, a smjestio se kod mjesta Vrbovsko, na otprilike sat vremena vožnje automobilom od Zagreba, odnosno 45 minuta vožnje od Rijeke. A s obzirom na to da je toliko blizu, odlična je ideja za jednodnevni izlet na dane kada vrućine postanu nesnosne, jer će te tamo rashladiti gusta šuma, ali i predivna rijeka Kamačnik.

Prije samog ulaska u centar Vrbovskog iz smjera autoceste vidjet ćeš lijevo skretanje za željezničku stanicu, a prolaskom pored željezničke stanice i preko pruge, doći ćeš na sam ulaz toka Kamačnik, gdje se ulijeva u rijeku Dobru. Na ušću rijeke nalazi se i Bistro Kamačnik gdje možeš ostaviti auto i upustiti se u avanturu prirodom.

Kada kreneš u šetnju Kamačnikom, primijetit ćeš predivan zaštićeni krajolik koji osvaja svojom ljepotom, a šetat ćeš stazom dugom nešto više od tri kilometra - dobra stvar je da staza nije nimalo zahtjevna pa je kao takva idealna za cijelu obitelj, čak i za one najmlađe. Ovdje ćeš proći brojnim mostovima, vidjeti mnogobrojne slapove koji se ulijevaju u tirkiznu rijeku, a prirodna ljepota koja te okružuje osvojit će te na prvu.

Nakon nekog vremena stići ćeš i do izvora Kamačnika, koji se nalazi na 405 metara nadmorske visine i jedan je od pet najdubljih u Europi, s dubinom od 118 metara. Proći ćeš i Panovom akustičnom stazom i vidjeti instrumente načinjene od hrastovine, kao i botaničkom stazom, na kojoj možeš naučiti ponešto o biljnom i životinjskom svijetu koji ovdje obitava.

Kanjon Kamačnik za posjetitelje je otvoren od srijede do nedjelje od 9 do 17 sati, a cijena ulaznice je 4 eura po osobi. Bilo da ti kanjon bude destinacija za jednodnevni vikend izlet ili pak usputna stanica na putu do mora, nećeš pogriješiti odvojiš li nekoliko sati za posjet ovom čudu prirode.

POGLEDAJ VIDEO: Joga za opuštanje

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.