Isplaniraj izlet, napravi piknik i posjeti bajkovite dvorce u blizini Zagreba

Od Trakošćana kao jednog od najljepših dvoraca Hrvatske i Velikog Tabora kao jednog od najprepoznatljivijih, pa sve do onih malo manje razvikanih poput dvoraca Lužnica i Miljana

Isplaniraj izlet, napravi piknik i posjeti bajkovite dvorce u blizini Zagreba

U vremenu novog normalnog, kada se ne preporučuje putovanje izvan granica, konačno imamo priliku istražiti sve ljepote naše zemlje - od mora, jezera i rijeka pa sve do čarobnih brdovitih predjela i planina - u Hrvatskoj ćemo sve to pronaći

Image

Bogatstva Jadrana na dlanu: Pet hrvatskih otočića koje bismo ovog ljeta mogli posjetiti


Ono čime se Hrvatska, a posebno Hrvatsko zagorje i okolica Zagreba mogu pohvaliti, svakako su dvorci i utvrde, od kojih se samo na području Grada Zagreba te Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije nalazi preko stotinu. Velika većina njih danas su spomenici i muzeji otvoreni za posjetitelje, neki su prenamijenjeni u hotele, dok je dio njih u ruševnom stanju, ali unatoč tomu plijene poglede, makar samo izvana.

Od Trakošćana kao jednog od najljepših dvoraca Hrvatske i Velikog Tabora kao jednog od najprepoznatljivijih, pa sve do onih malo manje poznatih, kao što su dvorci Lužnica, Miljana i dvorac Vragović-Patačić-Schlippenbach, izdvojile smo deset dvoraca koji su od Zagreba udaljeni svega sat vremena, a koje svakako vrijedi obići. 

Dvorac Trakošćan

Trakošćan je jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj kojegčesto nazivaju biserom Hrvatskog zagorja, a od Zagreba je udaljen nešto više od sat vremena vožnje. U njemu se nalazi muzej s vrijednom zbirkom slika, namještaja, oružja, vrijednih predmeta od razdoblja renesanse do historicizma. Izložena u originalnim prostornim cjelinama, zbirka prezentira život obitelji Drašković, koja je u dvorcu boravila sve do 1944. godine. Jedan je od najposjećenijih dvoraca u Hrvatskoj, a njegov perivoj i šumoviti park s jezerom čine ga idealnom lokacijom za vikend izlet i šetnju u prirodi.

Dvor Veliki Tabor

Veliki Tabor utvrda je smještena u Hrvatskom zagorju u blizini mjesta Desinić, a od Zagreba je također udaljen malo više od sat vremena vožnje. Osim što je jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u nas i predstavnik fortifikacijske arhitekture kasnog srednjeg vijeka, jedan je i od najprepoznatljivijih identiteta, ne samo Hrvatskog zagorja, već i cijele Hrvatske. Njime je najduže gospodarila obitelj Ratkaj, a danas je u njemu smješten muzej. Smješten na brdu, s njega se pruža impresivan pogled na Hrvatsko zagorje i dio Slovenije, i savršena je lokacija za vikend izlet. 

Dvorac Vragović-Patačić-Schlippenbach

Dvorac Vragović-Patačić-Schlippenbach, poznat i kao dvorac Maruševec, nalazi se u općini Maruševec u Varaždinskoj županiji, na sat i pol udaljenosti od Zagreba. Dvorac je jedan od najvećih dragulja Hrvatskog Zagorja, uz Trakošćanu i Velikom Taboru, u sklopu kojeg se nalazi i prekrasan perivoj za šetnju. Tijekom godina bio je u vlasništvu četiriju obitelji - Vragović, Patačić, Schlippenbach i Pongratz, a iako je danas djelomično u ruševnom stanju i zatvoren za javnost, vrijedi ga obići, makar samo izvana. Zanimljivo je da su upravo u ovom dvorcu snimljeni neki prizori iz hrvatskog filma .


Dvorac Erdödy-Rubido

Dvorac Erdödy-Rubido je kasnorenesansni dvorac smješten u Gornjoj Rijeci kod Križevaca, a od Zagreba je udaljen nešto više od sat vremena vožnje. U vrijeme Drugog svjetskog rata, dvorac je postao logor za Židove, a ime nosi po svojoj posljednjoj vlasnici, prvoj hrvatskoj opernoj pjevačici Sidoniji Erdödy Rubido, koja je navodno u lijevoj kuli dvorca prvi put pjevala hrvatsku himnu . I ovaj je dvorac nažalost u ruševnom stanju i zatvoren za javnost, ali ga se izvana može obići i posvjedočiti njegovoj ljepoti.


Dvorac Erdödy Rubido, još je jedna žrtva nemara, a čak i uz status zaštićenog kulturnog dobra, kojemu je svrha zaštita i...

Objavljuje Abandoned CroatiaNedjelja, 10. studenoga 2019.

Dvorac Erdödy Rubido, još je jedna žrtva nemara, a čak i uz status zaštićenog kulturnog dobra, kojemu je svrha zaštita i...

Objavljuje Abandoned CroatiaNedjelja, 10. studenoga 2019.

Dvorac Miljana

Barokni Dvorac Miljana jedan je od najljepših i najslikovitijih dvoraca u Hrvatskom zagorju, a smješten je kraj Kumrovca, na samoj granici sa Slovenijom, na oko sat vremena vožnje od Zagreba. Smatra se jednim od najočuvanijih dvoraca u Hrvatskoj, a široj je javnosti postao poznat kao mjesto radnje popularne hrvatske telenovele , zato što je upravo ovaj dvorac izgradila plemićka obitelj Ratkaj.

Dvorac Sveti Križ Začretje

Dvorac Sveti Križ Začretje smješten je u istoimenom mjestu između Zaboka i Krapine, na nešto manje od sat vremena udaljenosti od Zagreba. Ova impozantna kasnobarokna grofovska rezidencija svoj je današnji oblik dobila sredinom 18. stoljeća, a danas, dvorac je oživljen kao Muzej baštinjene kulture, kao polifunkcionalni kulturni centar te kao kongresno-poslovni centar u kojem je i sjedište Instituta za informatičke inovacije.

Dvorac Sveti Križ Začretje

Objavljuje Zagorski TarzanNedjelja, 4. studenoga 2018.

Dvorac Sveti Križ Začretje

Objavljuje Zagorski TarzanNedjelja, 4. studenoga 2018.

Dvorac Bežanec

Dvorac i perivoj Bežanec nalaze se u Valentinovu nedaleko Pregrade, u mjestu od Zagreba udaljenom svega sat vremena. Dvorac je izgrađen krajem 17. st. kao jednokatni četverokrilni objekt s unutrašnjim dvorištem, isprva u baroknom stilu, a zatim je 1830-ih obnovljen u stilu klasicizma. Najdulje je pripadao obitelji Ottenfels, porijeklom iz Koruške, a nakon što se 1990-ih krenulo s obnovom dvorca, dvorac je postao hotel s restoranom pod imenom .

Objavljuje Mladež Hdz PregradaNedjelja, 15. ožujka 2015.

Objavljuje Mladež Hdz PregradaNedjelja, 15. ožujka 2015.

Dvorac Hellenbach

Dvorac Hellenbach nalazi se kraj Marije Bistrice u Hrvatskom zagorju, na nešto manje od sat vremena vožnje od Zagreba. Dvorac je od sredine 19. stoljeća do danas u privatnom vlasništvu obitelji Hellenbach, a zanimljivo je da je jedan od rijetkih dvoraca koji je uspio potpuno očuvati interijer onakav kakav je bio i u prošlom stoljeću. Oko dvorca nalaze se park i perivoj idealni za šetnju, a još je jedna zanimljivost da je u njemu sniman poznati hrvatski film iz 1988. godine.

Dvorac Januševec

Dvorac Januševec smješten je u mjestu Prigorje Brdovečko, 30-ak kilometara zapadno od Zagreba i jedno je od najvažnijih djela klasicističke arhitekture u Hrvatskoj. Sagrađen je oko 1830. godine i desetak godina nakon izgradnje dvorac prodan je francuskom grofu Edgaru Corberonu, po kojemu je nazvan resort za vjenčanja koji se nalazi u blizini dvorca. Od 1947. do 1989. dvorac je obnavljan i u njega je smješten dio Državnog arhiva Hrvatske.

Dvorac Lužnica

Dvorac Lužnica barokni je dvorac smješten u Lužnici – prigradskom naselju Zaprešića, od Zagreba udaljenom oko pola sata vožnje. Primjer je dvorca kakve nalazimo i u Hrvatskom zagorju, a vlasništvu je Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, dok u prostorijama dvorca djeluje Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor koji vode časne sestre. Dvorac je okružen parkom idealnim za šetnje, a zbog ljepote ovog dvorca i nevjerojatne arhitekture Dvorac Lužnica dobio je status spomenika prve kategorije.