Kao stvorene za jesenski izlet

Čarobna Istra: Staza božanskih izvora i Sentonina staza ostavljaju bez daha

Tragaš li za odmakom od svakodnevice, Istra je uvijek sjajan izbor. Osim uživanja u hrani i spa trenucima, na potezu Rapca i Labina možeš obići prekrasne pješačke staze - a Sentonina staza i Staza božanskih izvora ostavljaju bez daha

profimedia-0335367251.jpg
Foto: Profimedia.hr

Tko god se barem jednom zaputio u Istru, svjestan je da ona nudi užitak za sva osjetila. Zelenilo, plavetnilo, široka gastronomska ponuda, vinske staze, priče i legende, bogatu kulturno-povijesnu baštinu... – ovaj dio Hrvatske zaista nudi za svakoga ponešto, a posebno je čaroban tijekom jesenskih mjeseci. S obzirom na to da je dobar dio listopada bio obasjan suncem, za očekivati je još pokoji vedar vikend do kraja godine.

To možeš iskoristiti za posjet životopisnim gradovima Labinu i Rabcu – na spomen toga možda ti prvo na pamet pada spa vikend, no jesi li znala da potez Rabac-Labin ima čak 11 pješačkih staza?

Većina njih su skriveni dragulji okruženi prirodom i tirkiznim jezerima, a dobra je stvar što su prilagođene svima. Nemoguće se izgubiti, sve je adekvatno označeno, a šetnja po dvjema najpoznatijim – Sentonininoj stazi i Stazi božanskih izvora traje oko sat i pol, s tim da su velike šanse da zastaneš, odmoriš i pronađeš savršenu kulisu za fotografije pa ostaneš i dulje.

Početna točka neka ti bude Labin. Sentoninina staza, posvećena božici Sentoni – zaštitnici putnika – kreće iz starog grada Labina, kod ondašnje Turističke zajednice. Tom se stazom hoda dva i pol kilometra do Rabca, a putem ćeš mostom prijeći preko potočića, brzaka, ali i slapova. Najviše bi te mogao oduševiti najveći slap kod kojega se vide ostaci starog mlina koji se slijeva u tirkizno jezero. Ova staza jamči odmak od stresa i svakodnevice jer nema previše posjetitelja. To znači da slobodno možeš osluhnuti zvuk prirode – što nam je svima potrebno.

Ta će ti šetnja, zapravo, brzo proć, a dovest će te do Rabca. Želiš li, ondje možeš predahnuti, a onda se vratiti do Labina Stazom božanskih izvora.

Ova je staza zaista čarobna i iako je možeš posjetiti odvojeno od Sentoninine, bolji je doživljaj u jednom danu prošetati objema. Ruta im je slična, ali ne i ista. Staza božanskih izvora počinje u uvali Maslinica u Rabcu i nakon manje od kilometra skreće lijevo prema Labinu.

A kako su prirodni izvori vode ondašnjem stanovništvu nekada bili sve, ne čudi to što se uz Stazu božanskim izvora vezuju neke priče i legende. Središnja točka ove staze jest izvor Šćurak – oko njega je nekad bio gradski vrt, žene bi ondje išle po vodu, a mladenke bi, u pratnji kuma, s brentom na glavi išle do izvora. Svi bi im tamo bacali novčiće za sreću.

Turistička zajednica grada Labina na svojim stranicama iznosi još jednu zanimljivost. Druga važna točka Staze bajkovitih izvora je Negrijeva spilja. Uz nju se povezuje legenda da je unutra pronađen div koji se naziva labinjanskim divom. Iako za to, naravno, ne postoje dokazi, ovo je podneblje puno takvih predaji i ljepota.

Osluškujući ih, imat ćeš osjećaj da si ove dvije staze prošla u tren oka jer čak ni onima u slabijoj kondiciji one ne bi trebale biti zahtjevne. Budući da su izvori najbogatiji nakon kiše, preporuka ih je posjetiti upravo tada - nekoliko dana nakon kiše, ali ne i po kiši.

Ljeti u Istri, dakle, možeš uživati u moru, suncu i dobrom jelu, a tijekom jeseni i u ovim skrivenim ljepotama. Sigurni smo da će se bajkoviti izvori svidjeti i najmlađima. Krenite u istraživanje!