ČAROBNA BARANJA

Gdje fino jesti u Baranji? Ovo su najbolje gastro lokacije

U posljednjih nekoliko godina Baranja je postala je vrlo popularna destinacija, osobito za vikend izlete. Brojni restorani, seoski turizmi i domaćinstva svojom bogatom gastronomskom ponudom privlače posjetitelje iz svih krajeva zemlje

Gastro ponuda Baranje
Foto: Profimedia.hr

Na samom istoku Hrvatske, obrubljena Dravom i Dunavom, uz granicu s Mađarskom, smjestila se čarobna Baranja. Pomalo izolirana i mistična, s divljom prirodom, brojnim vinogradima i vinskim cestama, oduševljava svojom ljepotom.

Image
GASTRO VODIČ

Gdje se najbolje jede u Osijeku? Ovo su restorani koje svi hvale

Iako udaljena, u posljednjih nekoliko godina Baranja je postala vrlo popularna destinacija, osobito za vikend izlete. Brojni restorani, seoski turizmi i domaćinstva svojom bogatom gastronomskom ponudom privlače posjetitelje iz svih krajeva zemlje.

Nije tajna da je gastro ponuda ove regije itekako bogata i raznolika. Umak od kopriva, gulaš iz zemljanog lonca i šaran u rašljama samo su neki od baranjskih specijaliteta koji već svojim nazivima golicaju maštu svakog gurmana. Ako se pitaš gdje se najbolje jede u Baranji i koje gastro lokacije vrijedi posjetiti, u nastavku smo izdvojile neke od najboljih restorana i seoskih gospodarstava u ovom kraju.

Baranjska kuća

Obiteljski etno-restoran Baranjska kuća nalazi se u pitoresknom baranjskom selu Karanac, u samom srcu Baranje, podno vinorodnog Banovog brda. U ovom restoranu oživljeni su stari i neki već pomalo zaboravljeni recepti poput jela od puževa u umaku od kopriva i pečenog bagremovog cvijeta, graha gulaša u zemljanom loncu pa do klasičnih baranjskih specijaliteta kao što su fiš paprikaš, čobanac, šaran na rašljama, perkelt od soma s domaćim rezancima i mnogi drugi.

Didin Konak

Na dlanu Kopačkog rita, uklopljen u staru arhitekturu ovoga kraja, uz svu ljepotu i bogatstvo, svoje mjesto pod suncem našlo je i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Didin konak. Domaća atmosfera i ugodno ozračje, bogat rekreacijski sadržaj, starinska domaća jela i miris slatkih delicija vratit će te u vremena dječje bezbrižnosti i omogućiti ti da barem nakratko pobjegneš od stvarnosti. Uz specijalitete od divljači i riblja jela, nude i vrhunska baranjska vina.

Kovač Čarda

Kovač Čarda je popularna zalogajnica koja u svojoj ponudi ima brojne riblje delicije. Nalazi se na izlazu iz Suze prema Zmajevcu i jedina je čarda u Baranji. Nadaleko je poznata po velikom izboru specijaliteta od riječne ribe, a svakako vrijedi probati riblje čvarke od šarana te perkelt od riblje obrazine. U ponudi imaju i fine domaće voćne rakije te bogat izbor vina iz baranjskih vinarija.

Knežev Dol

Knežev Dol je obiteljski restoran i savršena lokacija za kratak predah od užurbane svakodnevice. Nalazi se na cesti između Kneževih Vinograda i Suze i idealno je mjesto za uživanje u lokalnim vinskim i gastronomskim delicijama. U njihovoj ponudi snažno su zastupljena jela od ribe, kao što su fiš paprikaš od šarana, šaran u rašljama ili perkelt od štuke, a specijalitet kuće je som na knežev način. Uz riblja jela, nude i fine mesne specijalitete. Otvoreni su petkom, subotom i nedjeljom, a ostale dane rade po dogovoru.

Izvor i foto: Instagram, Visit Baranja