Gastro
COCA-COLA BLAGDANSKI JELOVNIK

Orahnjača i makovnjača (slavonska gužvara)

Orahnjača i makovnjača (slavonska gužvara)
Ovo je najbolja makovnjača i orahnjača koju ćete jesti, a nešto je i u receptu.

Sastojci za tijesto:

1 kg brašna

150 g šećera

4 žumanjka (domaći, ako su žuta)

2,5 dl ulja

3 dl mlijeka

2 vanilin šećera

42 g svježeg kvasca (1 kocka)

Kora neprskanog limuna

Za nadjev od oraha:

500 g mljevenih oraha

2 vrećice vanilin šećera

250 g šećera

150 ml mlijeka

Snijeg od 3 bjelanjka

Za nadjev od maka:

400 g mljevenog maka

200 g šećera

Korica limuna po želji

Snijeg od 2 bjelanjka

2 dl mlijeka

Priprema:

U mlakom mlijeku i šećeru otopite kvasac. Kad se digne, dodajte ga u brašno, dodajte žumanjke, ulje, mlijeko, vanilin šećer i koricu limuna. Zamijesite glatko tijesto i ostavite da naraste.

Podijelite tijesto na dva dijela. Razvaljajte svaki na širini lima. Premažite nadjevom od oraha ili maka. Čvrsto zamotajte i ostavite da se diže.

Kada se tijesto udvostruči, stavite ga peći na 175°C oko 1 sat. Nakon pečenja, pospite šećerom u prahu.

Recept za Salenjake s vinom:

Sastojci:

500 g brašna

Malo soli

3 žlice mlijeka

1 jaje

Bijelo vino

Za punjenje:

500 g mljevenog svinjskog sala

250 g brašna

Gušći domaći pekmez (šljiva ili drugi po želji)

Priprema:

Prosijte brašno u zdjelu, dodajte sol, mlijeko, jaje i bijelo vino. Zamijesite tijesto, ostavite ga na hladnom oko 30-40 minuta.

Pomiješajte maslo s brašnom. Tijesto premijesite, razvaljajte i namažite maslom. Presavijte ga u nekoliko slojeva i ostavite na hladnom.

Nakon 15 minuta, ponovno razvaljajte i presavijte. Ponovite postupak još jednom.

Nakon 15 minuta, razvaljajte tijesto na debljinu do 1 cm. Izrežite kvadrate i stavite žličicu pekmeza na svaki. Preklopite ili umotajte.

Pecite na 180°C oko 15 minuta ili dok ne porumene. Pospite šećerom u prahu.

Uživajte u pripremi i degustaciji!

U novom video specijalu 'Ribamraz' powered by Coca-Cola Domagoj Jakopović Ribafish putuje po Hrvatskoj kuha, jede, priča i druži se s obiteljima. U ovom toplom blagdanskom specijalu, posjetio je Slavonski Brod, a kako su on i pobjednica showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' pripremili najbolje od domaće trpeze te uživali u blagdanskom obiteljskom druženju, pogledajte u videu!