
Orahnjača i makovnjača (slavonska gužvara)

Sastojci za tijesto:
1 kg brašna
150 g šećera
4 žumanjka (domaći, ako su žuta)
2,5 dl ulja
3 dl mlijeka
2 vanilin šećera
42 g svježeg kvasca (1 kocka)
Kora neprskanog limuna
Za nadjev od oraha:
500 g mljevenih oraha
2 vrećice vanilin šećera
250 g šećera
150 ml mlijeka
Snijeg od 3 bjelanjka
Za nadjev od maka:
400 g mljevenog maka
200 g šećera
Korica limuna po želji
Snijeg od 2 bjelanjka
2 dl mlijeka
Priprema:
U mlakom mlijeku i šećeru otopite kvasac. Kad se digne, dodajte ga u brašno, dodajte žumanjke, ulje, mlijeko, vanilin šećer i koricu limuna. Zamijesite glatko tijesto i ostavite da naraste.
Podijelite tijesto na dva dijela. Razvaljajte svaki na širini lima. Premažite nadjevom od oraha ili maka. Čvrsto zamotajte i ostavite da se diže.
Kada se tijesto udvostruči, stavite ga peći na 175°C oko 1 sat. Nakon pečenja, pospite šećerom u prahu.
Recept za Salenjake s vinom:
Sastojci:
500 g brašna
Malo soli
3 žlice mlijeka
1 jaje
Bijelo vino
Za punjenje:
500 g mljevenog svinjskog sala
250 g brašna
Gušći domaći pekmez (šljiva ili drugi po želji)
Priprema:
Prosijte brašno u zdjelu, dodajte sol, mlijeko, jaje i bijelo vino. Zamijesite tijesto, ostavite ga na hladnom oko 30-40 minuta.
Pomiješajte maslo s brašnom. Tijesto premijesite, razvaljajte i namažite maslom. Presavijte ga u nekoliko slojeva i ostavite na hladnom.
Nakon 15 minuta, ponovno razvaljajte i presavijte. Ponovite postupak još jednom.
Nakon 15 minuta, razvaljajte tijesto na debljinu do 1 cm. Izrežite kvadrate i stavite žličicu pekmeza na svaki. Preklopite ili umotajte.
Pecite na 180°C oko 15 minuta ili dok ne porumene. Pospite šećerom u prahu.
Uživajte u pripremi i degustaciji!
U novom video specijalu 'Ribamraz' powered by Coca-Cola Domagoj Jakopović Ribafish putuje po Hrvatskoj kuha, jede, priča i druži se s obiteljima. U ovom toplom blagdanskom specijalu, posjetio je Slavonski Brod, a kako su on i pobjednica showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' pripremili najbolje od domaće trpeze te uživali u blagdanskom obiteljskom druženju, pogledajte u videu!