COCA-COLA BLAGDANSKI JELOVNIK

Orahnjača i makovnjača (slavonska gužvara)

Ovo je najbolja makovnjača i orahnjača koju ćete jesti, a nešto je i u receptu.

DSC09316.JPG

Sastojci za tijesto:

  • 1 kg brašna
  • 150 g šećera
  • 4 žumanjka (domaći, ako su žuta)
  • 2,5 dl ulja
  • 3 dl mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • 42 g svježeg kvasca (1 kocka)
  • Kora neprskanog limuna

Za nadjev od oraha:

  • 500 g mljevenih oraha
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 250 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • Snijeg od 3 bjelanjka

Za nadjev od maka:

  • 400 g mljevenog maka
  • 200 g šećera
  • Korica limuna po želji
  • Snijeg od 2 bjelanjka
  • 2 dl mlijeka

Priprema:

  1. U mlakom mlijeku i šećeru otopite kvasac. Kad se digne, dodajte ga u brašno, dodajte žumanjke, ulje, mlijeko, vanilin šećer i koricu limuna. Zamijesite glatko tijesto i ostavite da naraste.
  2. Podijelite tijesto na dva dijela. Razvaljajte svaki na širini lima. Premažite nadjevom od oraha ili maka. Čvrsto zamotajte i ostavite da se diže.
  3. Kada se tijesto udvostruči, stavite ga peći na 175°C oko 1 sat. Nakon pečenja, pospite šećerom u prahu.

Recept za Salenjake s vinom:

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • Malo soli
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 jaje
  • Bijelo vino

Za punjenje:

  • 500 g mljevenog svinjskog sala
  • 250 g brašna
  • Gušći domaći pekmez (šljiva ili drugi po želji)

Priprema:

  1. Prosijte brašno u zdjelu, dodajte sol, mlijeko, jaje i bijelo vino. Zamijesite tijesto, ostavite ga na hladnom oko 30-40 minuta.
  2. Pomiješajte maslo s brašnom. Tijesto premijesite, razvaljajte i namažite maslom. Presavijte ga u nekoliko slojeva i ostavite na hladnom.
  3. Nakon 15 minuta, ponovno razvaljajte i presavijte. Ponovite postupak još jednom.
  4. Nakon 15 minuta, razvaljajte tijesto na debljinu do 1 cm. Izrežite kvadrate i stavite žličicu pekmeza na svaki. Preklopite ili umotajte.
  5. Pecite na 180°C oko 15 minuta ili dok ne porumene. Pospite šećerom u prahu.

Uživajte u pripremi i degustaciji!

U novom video specijalu 'Ribamraz' powered by Coca-Cola Domagoj Jakopović Ribafish putuje po Hrvatskoj kuha, jede, priča i druži se s obiteljima. U ovom toplom blagdanskom specijalu, posjetio je Slavonski Brod, a kako su on i pobjednica showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' pripremili najbolje od domaće trpeze te uživali u blagdanskom obiteljskom druženju, pogledajte u videu!