Hrvatski Hogwarts

Ideja za vikend izlet: Bajkoviti dvorac Stara Sušica u srcu Gorskog kotara

Nikad dosta ideja za kratke vikend izete. Sugeriramo ti da se stoga uskoro uputiš u čarobni Gorski kotar i posjetiš jedan od najljepših dvoraca Lijepe Naše - Stara Sušica

PXL_060521_32777106.jpg
Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell.hr

Gorski kotar je najzelenija i najšumovitija regija Hrvatske, a kad su zimski mjeseci upravo tamo možeme pronaći najviše snijega i leda. Ovo ledeno zimsko carstvo ne skriva samo prekrasne planinske vidike, bogate šume i staze za skijanje, već i manje razvikane dragulje – među kojima je najistaknutiji dvorac Stara Sušica. Ovaj bajkoviti kameni dvorac s tornjićima i velikim prozorima neodoljivo nas podsjeća na umanjenu verziju dvorca iz knjiga o malom čarobnjaku, Harry Potteru, a posebno nam je zanimljiv jer ga se može posjetiti u svako doba dana i godine.

Naime, ovaj prekrasni dvorac koji izgleda kao iz bajke nalazi se u blizini Ravne Gore, na 800 metara nadmorske visine, a potpuno je okružen netaknutom, stoljetnom šumom raznolike flore i faune. Njegova je povijest duga i bogata, a prvi su mu vlasnici bili Frankopani, koji su u srednjem vijeku imali taj grad u Staroj Sušici koji nitko, pa čak ni Turci, nisu uspjeli osvojiti. Davne 1890. godine dvorac su kupili riječki trgovci koji su dvorac restaurirali, no u romantičnom duhu svojega vremena – kakvim ga vidimo i danas.

Image
Zimska bajka

Dolina Jelena - zimska čarolija u srcu Hrvatske koju želimo posjetiti čim prije

Dvorac je danas u vlasništvu Grada Rijeke, a njime upravlja Dom mladih Rijeka te služi kao odmaralište i planinarski dom. To dakle znači samo jedno – u ovom se bajkovitom dvorcu može i prespavati! Smještajni kapacitet dvorca sastoji se od 14 soba razmještenih na dva kata, s ukupno 110 ležajeva, sanitarnim čvorovima i tuševima. Moderno opremljena kuhinja ispunjava potrebne ugostiteljske standarde, a brižno pripremljeni obroci servirani su u blagovaonici koja može primiti 60 osoba. Dvorac prima isključivo organizirane grupe prijavljene putem pravnih osoba (škole, vrtići ili druge ustanove, tvrtke, udruge, klubovi i sl.), a tijekom ljeta iznimno se primaju i grupe posjetitelja od minimalno 10 osoba.

No, osim toga, tu su i brojne druge aktivnosti koje se u dvoranama ovog velebnog zdanja odvijaju. Za osnovnoškolce i djecu vrtićke dobi nude se razni programi poput škole u prirodi, male planinarske škole, škole skijanja i stolarske radionice. Postoji i mogućnost zimovanja i ljetovanja, boravka za vrijeme proljetnih praznika te razni edukativni izleti. Kako dvorac neodoljivo podsjeća na Hogwarts, nije čudno što se već nekoliko godina ovdje održava i Škola magije, a postoji i tematska radionica o Harry Potteru koju provodi Ministarstvo Magije.

Ovo čarobno mjesto u srcu Gorskog kotara sve donedavno je bilo relativno nepoznato javnosti, no zahvaljujući društvenim mrežama – postaje popularnije svakog dana. Dakle, ako si ovih dana razmišljala o tome gdje povesti obitelj na vikend izlet, dvorac Stara Sušica odličan je izbor. Izgleda predivno, oduševit će i mlade i stare, ima bogatu povijest, a u njegovoj neposrednoj blizini možeš pronaći i obilje pješačkih staza za boravak u snježnoj idili ove regije.

Što se čeka? Udaljen manje od dva sata vožnje od Zagreba, ovaj dvorac čeka da ga što prije posjetiš!