Deset najljepših europskih dvoraca koje bi voljele barem jednom posjetiti

Dvorci među najimpresivnijim povijesnim građevinama, i nerijetko privlače tisuće i tisuće turista

Deset najljepših europskih dvoraca koje bi voljele barem jednom posjetiti

Mališanima su dvorci su mjesta iz bajke u kojima su živjeli prinčevi i princeze. Mnogi bi tako čitajući bajku zamišljali kako izgleda dvorac u kojem živi kralj. Danas znamo da su dvorci među najimpresivnijim povijesnim građevinama, i nerijetko privlače tisuće i tisuće turista. Upravo zato imamo popis deset najljepših europskih dvoraca.

Neuschwanstein

Malo je mjesta na svijetu koja izgledaju tako idilično i bajkovito kao dvorac Neuschwanstein. Budući da je smješten iznad visoke stijene, dvorac izgleda puno viši od svoje stvarne veličine. Njegova blistava, svijetla fasada i uski tornjevi romantičnog izgleda posebno lijepo djeluju ljeti, okruženi šumskim zelenilom, dok se u pozadini naziru planinski vrhunci. Prizor nije ništa manje idiličan ni zimi, osobito kada se svijetla boja dvorca stopi sa snijegom prekrivenim krajolikom. Gradnju dvorca naručio je Ludvig II. 1868. godine, no nažalost nije dočekao konačan rezultat svoje fantastične vizije. Impozantni tornjevi dovršeni su 1892., šest godina nakon Ludvigove smrti. Pretpostavlja se da je dvorac trebao biti središte njegova imaginarnog kraljevstva, budući da je nakon poraza u Austro-pruskom ratu ostao bez moći. Prema Ludvigovom grandioznom planu, dvorac je trebao imati čak 200 soba, no dovršeno ih je samo 14 jer je ponestalo sredstava za gradnju. Unutrašnjost dvorca raskošno je ukrašena i puna pomalo kičastih detalja.

shimmer fallbackEdinburški dvorac

Edinburški dvorac gordo se uzdiže na brdu iznad grada, koje je nastalo kao posljedica vulkanske aktivnosti. Zbog tamne, gotovo crne boje stijena, dvorac djeluje još impresivnije i mističnije. Njegova gradnja započela je oko 1130. godine, na inicijativu Davida I. Najstarije zdanje u dvorcu je kapelica koja i danas postoji, a David ju je nazvao po svojoj majci, kraljici Margaret. Zanimljivo je da je kapelica još uvijek aktivna i u njoj se često održavaju krštenja i vjenčanja. Dijelovi dvorca su tijekom prošlosti, za vrijeme smjene engleskih i škotskih vladara, porušeni, ali su kasnije obnavljani i dograđivani. Na zidovima se mogu vidjeti natpisi koji govore kada su izgrađeni njegovi pojedini dijelovi. Dvorac je služio kao kraljevska rezidencija sve do 17. stoljeća i ujedinjenja engleske i škotske krune. U kraljevskoj palači nalaze se žezlo, mač i kruna kojom su krunjeni škotski kraljevi, a može se vidjeti i očuvani srednjovjekovni krov iznad velike dvorane. Na bedemima dvorca stoji 550 godina star top Mons Meg, dok se u sklopu dvorca nalazi National War Museum Scotland.

shimmer fallback
Dvorac Schwerin 

Obrisi elegantnih tornjeva, kupola i zidina romantičnog dvorca Schwerin, reflektiraju se u istoimenom jezeru. Gradnja dvorca smještenog usred predivnog krajolika dovršena je 1857. godine, tijekom vladavine Friedricha Franza II., a za njegov izgled zaslužni su najbolji arhitekti tog vremena. Dvorac ima čak 653 prostorije koje su bogato ukrašene; u njima se nalaze blistave podne intarzije te izuzetno fine rezbarije, pozlata i stropne štukature. U dvorcu je i bogata galerija sa slikama bivših vladara, zbirka skupocjenog porculana, balske dvorane, soba s prijestoljem te salon u tornju iz kojeg se pruža čaroban pogled na jezero i vrtove koji ga okružuju. Nakon vladavine raznih nadvojvoda, u prostorijama dvorca nalazila se škola za odgajatelje i bolnica, a danas je ovo mjesto u vlasništvu države. Nakon ujedinjenja Njemačke u njemu je sjedište regionalnog parlamenta, a od 1974. može se obići i prigodni muzejski prostor.

shimmer fallback


Foto: Harald Hoyer 

Dvorac Chambord

Ovaj predivni dvorac u dolini rijeke Loire jedna je od najljepših renesansnih građevina na svijetu. Služio je kao lovačka rezidencija i odmaralište francuskih kraljeva, osobito Luja XIV. Gradnju dvorca započeo je 1519., po nalogu Françoisa I., arhitekt Domenico de Cortona. Zanimljivo je da je tijekom gradnje mjesto nakratko posjetio Leonardo da Vinci i navodno osmislio neke dijelove. Vjeruje se kako je upravo poznati slikar zaslužan za fascinantna spiralna stubišta. Dvorac je dovršen godine 1547. Njegov vanjski izgled, zajedno s vrtovima, ostavlja dojam glamuroznosti i raskoši, što se nastavlja i u unutrašnjem dijelu, u kojem se nalazi čak 440 prostorija, 365 kamina i 13 veličanstvenih stubišta. Dvorac je poznat i po čudesnim dimnjacima i tavanskim prozorima, a u njegovom atriju često se održavaju kazališne i druge predstave i koncerti te izvode opere.

shimmer fallback


Foto: Leonard de Serres

Dvorac Windsor

Najveći dvorac u Engleskoj jedina je kraljevska rezidencija koja je konstantno naseljena još od srednjeg vijeka. Dao ga je sagraditi Wilim Osvajač oko 1070. godine, kao jednu u nizu utvrda koje su štitile njegova osvajanja – oko Londona je izgrađeno čak devet dvoraca. Vanjskim izgledom dominira impresivna središnja kula, a zbog odlične lokacije, s njezina vrha pruža se pogled na idiličnu dolinu Temze i okolni krajolik. U sklopu dvorca je i kapelica sv. Georgea, u kojoj je posljednje počivalište 10 monarha te mnogih aristokrata, uključujući Henryja VIII. i njegovu treću ženu Jane Seymour. Unutrašnjost krase raskošno uređene prostorije u koje je smještena neprocjenjiva kraljevska kolekcija umjetnina. Tu se nalazi i osobito zanimljiva kuća za lutke kraljice Mary, koju je s nevjerojatnom preciznošću čak tri godine izrađivalo 1500 majstora. U vrijeme ljetnih mjeseci posjetitelji mogu prisustvovati i svečanoj smjeni straže.

shimmer fallbackPraški dvorac

Arhitektura Praga već sama po sebi djeluje impresivno, a dodamo li tome dvorac na brdu kojim je „okrunjen“, jasno je zašto ovaj češki grad izgleda tako bajkovito. Fantastičan pogled pruža se iz oba smjera – gotovo iz svakog dijela grada (osobito je lijep pogled s Karlova mosta), na dvorac, a zbog njegova povišenog položaja, i s dvorca na grad. Smješten je na lijevoj obali Vltave, a osnovao ga je u 9. stoljeću princ Borivoj, kao mjesto u kojem će boraviti češki vladari. Više od tisuću godina dvorac predstavlja simbol Češke; svaki vladar dao mu je svoj pečat, što je vidljivo u njegovom izgledu koji je mješavina različitih stilova. U dvorcu koji se smatra povijesnim i političkim središtem ne samo Praga već i Češke, danas boravi predsjednik Republike Češke. To je ujedno i najveći stari dvorac na svijetu, a među različitim građevinama posebno se ističe katedrala sv. Vida. U kompleksu dvorca nalaze se i povijesne palače, od kojih su najpoznatije Stara kraljevska palača, Nova kraljevska palača, Belvedere i Palača Lobkowic. Tu su i crkvena zdanja, utvrde i druge znamenitosti, poput toranjeva Daliborka i Mihulka, Zlatne ulice, Škole jahanja, Rudolfove galerije i raskošnih vrtova.

shimmer fallbackPalača Pena

Za razliku od većine dvoraca u kojima prevladavaju sive i bež nijanse, palača u Sintri u Portugalu prava je eksplozija boja i savršen kontrast bujnom zelenilu okolnih šuma. Ovaj maštoviti primjerak arhitekture iz doba romantizma 19. stoljeća oduševljava razigranim bojama svojih terasa, s dekorativnim elementima i kipovima mitoloških bića te ugodnim šetnicama i vidikovcima. Za unutrašnji dio, koji je jednako dopadljiv kao i vanjski, odabran je dekor karakterističan za početak 20. stoljeća. Cjelokupan izgled palače djelo je arhitekta Barona Wilhelma Ludwiga von Eschwegea, a njezinu gradnju naručio je godine 1838. kralj Fernando II. od Portugala.

shimmer fallbackDvorac Moszna

Već pri prvom pogledu na dvorac Moszna postaje jasno da su njegov najdojmljiviji dio 99 tornjeva! Dvorac se nalazi na sjeverozapadu Poljske, 120 km od Wroclawa; potječe iz 17. stoljeća, a bio je u vlasništvu obitelji von Skall. Tijekom iskopavanja u vrtu, pronađeni su puno stariji dijelovi podruma, koji bi mogli biti ostatak templarskih uporišta. U dvorcu je 365 soba, a cijeli kompleks dodatno obogaćuje veliki park koji se prostire sve do okolnih polja, livada i šuma. Vanjskim izgledom, osim tornjeva, dominiraju i monumentalna stubišta. U sklopu dvorca nalazi se farma rasnih arapskih konja, zbog čega je omiljeno odredište za ljubitelje konjičkih sportova.

shimmer fallbackMont Saint Michel

Fantastični otočić u Francuskoj svoju prepoznatljivu vizuru duguje prostranoj benediktinskoj opatiji posvećenoj arkanđelu Mihovilu, koja zauzima njegov najveći dio. Opatiju okružuje srednjovjekovni burg, izgrađen poput dvorca s obrambenim zidinama. Samostan je davne 708. godine osnovao biskup Aubert, a spektakularna opatija nastala je tijekom srednjeg vijeka. Dovoljan je samo jedan pogled da vam bude jasno zašto je godine 1979. Le Mont-Saint-Michel uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Ovo je jedno od najposjećenijih mjesta u Francuskoj, a dodatno je fascinantno zbog znatne razlike u plimi i oseki, zbog koje se voda povuče i  do 15 kilometara, a pri povlačenju može dosegnuti brzinu do jednog metra u sekundi. Pristup opatiji i gradiću u prošlosti je ovisio o vodostaju, no kasnije je sagrađena brana s mostom koji ga spaja s kopnom. Do najvišeg dijela dolazi se strmim stepenicama, no pogled odozgo na zelenilo koje okružuje ovo mjesto, sve do obale Normandije u daljini, vrijedan je svakog truda.

shimmer fallbackAlcázar de Segovia

Velebni dvorac Alcázar de Segovia uzdiže se na vrhu strme litice, na ušću rijeka Eresme i Clamores u Španjolskoj. Svojim izgledom dvorac podsjeća na brod. Njegovu prvotnu verziju sagradili su u srednjem vijeku Mauri, kao arapsku utvrdu. Dvorac se prvi put spominje 1120. godine, nakon čega je obnavljan i uređivan pod različitim utjecajima. Konačni rezultat je arhitektonski biser pod zaštitom UNESCO-a. Tijekom prošlosti dvorac je služio u različite svrhe – kao kraljevska palača, zatvor i vojna akademija – a danas je u njemu muzej i vojni arhiv. Prilikom posjeta dvorcu može se razgledati oružarnica te 11 bogato ukrašenih prostorija sa zbirkom viteških oklopa i drugih predmeta. Uspon do tornja Torre de Juan II. Prilično je izazovan jer treba savladati 152 stepenice, no svaki se korak isplati zbog bajkovitog pogleda s vrha.

shimmer fallbackPred nama je deveto izdanje međunarodnog sajma turizma PLACE2GO. Formula dugovječnosti najvećeg turističkog sajma u Hrvatskoj je sustavno poboljšavanje sadržaja i noviteta za izlagače i posjetitelje, a taj prokušani recept organizatori slijede i ove godine. Tako će PLACE2GO, između ostalih zemalja, prvi puta ugostiti izlagače iz Latinske Amerike (Argentina) i Šri Lanke, a posjetitelji će uz popuste na putovanja i sudjelovanje u nagradnim igrama po prvi puta interaktivno sudjelovati u predavanjima putem mobilne aplikacije. Prekaljeni putnici željni novih destinacija moći će međusobno razmijeniti turističke vodiče, ali i okrijepiti se u posebno uređenom gastro-kutku posvećenom autohtonim domaćim specijalitetima. Prvi dan Sajma tradicionalno je rezerviran za akreditirane poslovne posjetitelje za koje je pripremljen bogat i sadržajan program koji će se održati na nekoliko punktova u Areni te okolnim prostorijama za maksimalnu mogućnost umrežavanja i novih poslova. Vidimo se od 13. do 15. ožujka 2020. godine u Areni Zagreb. Dodatne informacije saznajte na službenoj web-stranici: www.place2go.org

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.