Čarobne Alpe

Put putujem: Bajkoviti alpski gradići koje vrijedi posjetiti ove zime

Zima i snježni pokrivač ova mjesta u Alpama pretvaraju u pravu zimsku bajku, a bilo da planiraš skijanje ili zimovanje bez aktivnosti na snijegu, imamo nekoliko ideja koje alpske gradiće i sela posjetiti za vrijeme praznika

alpski-gradici.jpg
Foto: Unsplash

U prosincu, brojni gradovi diljem Europe pretvaraju se u prave zimske idile i bajke. Ulice su ukrašene lampicama, trgovi i parkovi pretvaraju se u klizališta na otvorenom, a sve je prepuno božićnih sajmova na kojima možeš pronaći sve - od božićnih ukrasa do ukusne hrane i kuhanog vina. Međutim, nijedan se grad, čak ni oni poznati europski gradovi s najboljim adventskim sajmovima, ne može mjeriti sa šarmom simpatičnih gradića i sela smještenih visoko u Alpama.

Image
Horoskop i putovanja

Planiraš putovanje? Evo koji bi europski grad trebala posjetiti prema horoskopu

Okruženi planinama, prekrivenim snijegom i gustim šumama, ovi slikoviti gradići čarobni su ne samo tijekom adventa, već i ostatak zime, ali i cijele godine, a savršen su spoj prirode, snijega i drvenih koliba unutar kojih se možeš opuštati. Upravo su ovakva alpska sela i gradići idealne destinacije za bijeg od stvarnosti, a bilo da skijaš ili planiraš zimovanje bez skijanja i usto ti je želja posjetiti jedno takvo mjesto, u nastavku smo ih izdvojile nekoliko.

Wengen, Švicarska

Smješteno na vrhovima Bernskog gorja, ovo selo kao s razglednice nudi veličanstven pogled na planinski masiv Jungfrau i najpoznatija je skijaška destinacija u Švicarskoj. Do lijepih koliba i povijesnih hotela koji se nalaze u ovom mjestu može se doći samo vlakom, ali to ne odbija skijaške entuzijaste iz cijeloga svijeta koji ovamo dolaze svake zime kako bi sudjelovali na raznim natjecanjima, od kojih je najpoznatiji Svjetski kup u Wengenu. Osim što možeš skijati i uživati u krajoliku, ovdje možeš i planinariti ili posjetiti slapove ledenjaka Trümmelbach na jugu.

Hallstatt, Austrija

Jedno od najslikovitijih mjesta u Austriji, ali i u cijeloj Europi, definitivno je Hallstatt koji se smjestio između zapadnih obala jezera Hallstatt i strmih padina planina Salzkammergut, a uvršten je i na popis UNESCO-a. Iako možda nije lokacija za skijaše, ovo mjesto savršeno je za one koji se žele maksimalno opustiti u jednom od kafića s pogledom na jezero. A ako si avanturist, onda se uspinjačom Salzbergbahn popni na 838 metara do vidikovca Hallstatt Skywalk, s kojeg se pruža veličanstven pogled na selo, jezero i okolne vrhove.

Cortina d'Ampezzo, Italija

Jedno od najotmjenijih skijališta u Dolomitima, Cortina d'Ampezzo je izrazito kozmopolitski alpski gradić, no unatoč užurbanoj atmosferi i velikom broju hotela, doista je posebno mjesto, a sa svih strana pružaju se pogledi na veličanstvene Dolomite. Zimski sportovi kao što je skijanje ovdje najviše privlače pažnju, ali grad također nudi restorane s Michelinovim zvjezdicama i luksuzne wellness i spa lokacije, a uz to služi kao zgodna baza za istraživanje okolnih Dolomita.

Zermatt, Švicarska

Baš poput piramide, planina Matterhorn vjerojatno ima najprepoznatljiviji vrh na svijetu, a upravo se na taj vrh pruža pogled iz gradića Zermatta, stisnutog u podnožju planine. Ovo planinsko mjesto u Švicarskoj postalo je prepoznatljivo zahvaljujući arhitekturi i svojim planinskim kućicama, a toliko nalikuje planinskoj bajci da je Disney ovdje snimio pustolovni film "Third Man on the Mountain" 1958. godine. Iako je planina jedna od najopasnijih planina na svijetu za penjanje, uvijek joj se možeš diviti iz obližnjeg gradića u kojem je sve samo ne dosadno.

Chamonix, Francuska

Chamonix privlači ne samo neke od najhrabrijih i najneustrašivijih sportaša u Francuskoj, već i u cijelom svijetu i omiljeno je odredište za snimanje filmova o skijanju, posebno ako uzmemo u obzir da se u blizini nalazi Mont Blanc, najviši vrh Europe. Ali Chamonix je također i tipično francuski, s odličnim restoranima koji poslužuju vina iz regije Savoie. Dakle, ako skijanje nije na tvom popisu, ne brini - ima mnogo toga što možeš raditi u gradskim trgovinama, restoranima i kafićima.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.