Nije samo Jadran zanimljiv

Ne ideš na more? I kontinent nudi brojne atraktivne destinacije

Iako je svima prva asocijacija na ljeto more, sunce i plaža, odmor u kontinentalnom dijelu Hrvatske može biti jednako atraktivan

Zeleni vir
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Gotovo svi smo do sada posjetili velike gradove na Jadranskoj obali, ali vjerojatno je rijetko tko od nas ljeto proveo u kontinentalnoj Hrvatskoj aktivno je istražujući za vrijeme godišnjeg odmora. No, dobro je znati da unutrašnjost naše zemlje pruža jednako mnogo mjesta za opuštanje, avanture i kupanje kao i Jadran. Stoga, nemoj žalovati ako ove godine nisi uspjela ljetovanje organizirati na moru već prigrli ovu priliku i posjeti neke od prekrasnih kutaka kontinentalnog dijela Lijepe Naše.

Izdvojile smo nekoliko odličnih lokacija na kojima bi mogla provesti ovo ljeto. Bilo da tražiš  šume u kojima se možeš šetati cijeli dan ili mjesta s odličnom gurmanskom ponudom, sigurno ćeš ih pronaći na ovom popisu.

Park prirode Papuk

Glavno obilježje istočnog dijela Hrvatske – Slavonije – su nizinske ravnice s velikim kultiviranim područjima. Iz te ravnice koja je nekad bila dno Panonskog mora izdižu se planine na gotovo tisuću metara nadmorske visine. Jedna od tih planina je i Papuk – najljepša planina Slavonije. Na Papuku možeš uživati u brojnim pješačkim i planinarskim stazama, uživati u pogledu na slapove, posjetiti adrenalinski park, ali isto tako uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi kraja u nekom od okolnih eko sela.

Kopački rit

Jedno od najvećih očuvanih močvarnih područja u Europi, Kopački rit prekrasno je mjesto za odmor. Odsjesti možeš u nekom od brojnih seoskih imanja u kojima će ti uvijek veseli domaćini ponuditi domaće specijalitete poput kulena, domaće rakije i pite s jabukama. Kopački rit dom je preko 260 različitih vrsta ptica i 140 biljnih vrsta koje možemo pronaći rijetko gdje osim u samom parku. U blizini parka nalazi se i rijeka Drava s mnogo pješčanih plaža na kojima se možeš kupati, kao i najveći grad Slavonije i Baranje, Osijek. Ono što svakako moraš isprobati tijekom posjeta je fiš paprikaš i perkelt od soma. 

Veliki Tabor i Trakošćan

Dvorci hrvatskog Zagorja najslavniji su u Lijepoj Našoj, a za to postoji i dobar razlog - oduševljavaju svojom poviješću i ljepotom. Trakošćan i Veliki Tabor definitivno su najslavniji. Trakošćan je tako najposjećeniji dvorac u Hrvatskoj, a šume koje ga okružuju još su jedan razlog zašto je ovo mjesto toliko popularno. Poznat kao "Put vila", kroz šumu se proteže edukativni put s 20 postaja na kojima možeš saznati nešto više o mitovima i legendama vezanima za ovo čarobno mjesto. S druge pak strane, Veliki Tabor plijeni pozornost svojim masivnim zidinama, ali i legendom o nesretnoj Veroniki Desinićkoj, koja je završila zazidana u kuli dvorca zbog svoje zabranjene ljubavi s grofom Celjskim.

Gorki kotar

Gorski kotar je najzelenija regija Hrvatske. Tu možeš pronaći brojne planinarske staze, Bjelolasicu i Risnjak, Mrkopalj s najvećom populacijom medvjeda u zemlji, odlične gulaše i štrudle s borovnicama, ali i Vražji prolaz i Zeleni vir. Ova bajkovita šumska regija nudi spas od ljetnih vrućina, obilje opcija za aktivan odmor i prekrasne lokacije koje se isplati istraživati cijelo ljeto.

Ilok

Stari kraljevski grad Ilok smjestio se uz Dunav na samom istoku zemlje. Ako si ljubiteljica fine hrane i još finijeg vina, ovo je destinacija za tebe. Tradicija izrade vrhunskog vina u Iloku seže do davnog ilirskog i rimskog doba. Iločki traminac poznat je u cijelom svijetu, a čak je i dio britanske kraljevske vinoteke. Osim u hrani i vinu, na istoku zemlje moći ćeš uživati u aktivnostima poput biciklizma, šetnje šumom, ribolova ili jednostavnog odmaranja na obali Dunava.