Stop ubodima!

Riješi se komaraca zauvijek uz pomoć ovih eteričnih ulja

Dosadno zujanje i ubodi komaraca tijekom ljetnih mjeseci muče mnoge i iako na tržištu postoji zaista zavidan asortiman kemijskih repelenata, mi smo ti odlučile predstaviti i snagu prirode u borbi protiv ovih iritantnih insekata

BeFunky-collage (1).jpg
Foto: www.profimedia.hr

Iako ljeto generalno obožavamo, s njim često dođe i najezda komaraca. Ta mnogima mrska životinjica grize nas i ostavlja na našem tijelu bolne plikove koji svrbe, a nerijetko nas i budi noću svojim upornim zujanjem pored ušiju. U borbi protiv ovih nametljivaca ne postoji magično rješenje, ali svakako postoje neke od učinkovitih metoda koje nam pomažu da ubode komaraca svedemo na apsolutni minimum.

Postoje mnogi proizvodi na tržištu koji se koriste kao repelenti, najčešće sintetskog porijekla, a mi ćemo se malo pozabaviti onim prirodnima. Iako ti prilikom spomena repelenata vrlo vjerojatno prvo napamet padnu komarci, jer su tako dosadni i njihov ubod zaista može iritirati, prirodni repelenti se koriste kao zaštita od mnogih drugih kukaca, ne samo komaraca, pa je jako dobro poznavati ih i uvijek imati spremne u kućanstvu. Oni štite od muha, buha, krpelja i komaraca.

Image
Ljetne napasti

Ubodi komaraca: Kako smanjiti svrbež i oticanje nakon neugodnih uboda?

Neki prirodni proizvodi za zaštitu od insekata su samo repelenti (što bi značilo da smanjuju mogućnost ugriza ili uboda insekata, a time i mogućnost prijenosa zaraznih bolesti koje prenose), a neki su i insekticidi.

Među najefikansijim metodama tjeranja insekata iz svog doma definitivno je upotreba eteričnih ulja. Danas ti predstavljamo ona najučinkovitija u borbi protiv komaraca.

Citriodiol

Ovo je eterično ulje limunskog eukaliptusa. Citriodiol je smjesa cis i trans  p-mentan-3,8-diola koji se prirodno stvara u vrsti Eucalyptus citriodora. Posjeduje visoku repelentnu aktivnost i neke studije upućuju da posjeduje jednaku učinkovitost kao i DEET, klasični sintetski repelent. Osim što odbija komarce, odbija i krpelje, posjeduje ugodniji miris od samog eteričnog ulja limunskog eukaliptusa (koje je i samo učinkovit repelent), a siguran je za primjenu i za djecu iznad 2 godine.

Neem ulje

Dobiveno hladnim prešanjem sjemenki vrste Melia azadirachta, ulje neema sadrži visoke koncentracije spoja znanog kao azadirahtin koji je snažan insekticid i repelent. Kao repelent je ispitan u koncentracijama od 2-5%, no osim vrlo neugodnog mirisa koji podsjeća na luk ili češnjak, ništa te ne sprječava da ga upotrijebiš i u većem postotku. Izvana je sigurno za primjenu, no oralna primjena je strogo zabranjena. Koristi se za odbijanje krpelja, komaraca, buha pa čak i za suzbijanje populacije grinja, najčešće u obliku sprejeva (emulzija tipa ulje u vodi).

Ulje andirobe

Slično ulju neema, i  ulje andirobe sadrži također spojeve iz klase tetranortriterpenoida: limonoide, koji imaju repelentno djelovanje. Snažno djeluje i protiv krpelja, a daleko je ugodnijeg mirisa od ulja neema.

Citronele

Pod nazivom ulje citronele najčešće podrazumijevamo dvije vrste: cejlonsku i javansku. Javanska je cjenjenija u parfemskoj industriji zbog profinjenijeg mirisa. Citronele se koriste preko 60 godina kao repelenti i generalno se smatraju neškodljivima, no visoke koncentracije mogu nadražiti kožu, pogotovo djece. U odnosu na sintetske repelente učinak je kraći i potrebno je češće obnavljati zaštitu.

Geranij

Ovo je eterično ulje bogato monoterpenskim alkoholima (geraniol, citronelol, linaol) i esterima te je vrlo popularno eterično ulje za rješavanje problema komaraca, a u smjesi s neemom, himalajskim cedrom i paprenom metvicom pokazuje se i kao dobar repelent za krpelje. Svakako treba napomenuti da kao i svako drugo eterično ulje na kožu ide isključivo razrijeđeno i to u baznom ulju ili u obliku otopine ili kompleksnijih emulzijskih sustava.

Lavanda i lavandini

Pa, rekli bismo da su u ovom slučaju za odbijanje komaraca korisniji spojevi lavandina. Sadrže veći udio cineola i kamfora od prave lavande i zato su bolji izbor kao repelenti. Zato kad ugledaš "hvarsku lavandu", a zapravo lavandin budrovku, sačuvaj stručak za tjeranje moljaca, ali i komaraca i buha.

Svakodnevna zaštita

Kako bi se zaštitili od napad insekata u zatvorenim prostorima, često je dovoljno koristiti eterična ulja u aroma – lampici ili još bolje u difuzorima. Nabavi zaštitne mreže za prozore i vrata, upali difuzor dok nisi u prostoriji i budi sigurna da insekata u tvom domu neće biti. Za zaštitu na otvorenom pak nikakve aroma-lampe neće biti dovoljne. Morat ćeš nanijeti repelentno sredstvo ili na kožu ili na odjeću. U nastavku ti donosimo recept za prirodni repelent za komarce na bazi eteričnih ulja.

Prirodni repelent s eteričnim uljima

  • javanska citronela 100 kapi
  • limunski eukaliptus 50 kapi
  • paprena metvica 50 kapi
  • himalajski cedar 50 kapi
  • ružmarin cineol 50 kapi

Otopiti u 100 ml 70%-tnog alkohola i sprejati po odjeći. Ovakva kombinacija će pomoći zaštititi te od komaraca i krpelja. Svakih sat-dva je potrebno ponoviti postupak jer eterična ulja brzo hlape, pogotovo u alkoholnoj otopini. Za primjenu na koži ista eterična ulja se otope u biljnom ulju (npr. 20 ml biljnog ulja neema i 80 ml macerata vanilije) i mažu se izloženi dijelovi tijela, no apsolutno izbjegavati osjetljive dijelove poput lica i vrata. Mješavina nije primjerena za primjenu na djeci, trudnicama i dojiljama.