Ljetne napasti

Ubodi komaraca: Kako smanjiti svrbež i oticanje nakon neugodnih uboda?

Kod uboda komaraca vrlo je važno smiriti svrbež kako bi se izbjegle ogrebotine i daljnji problemi, a to je moguće na nekoliko načina

profimedia-0071252524.jpg
Foto: Profimedia.hr

U ovo doba godine svi žele znati kako se obraniti od komaraca i kako ublažiti ubode. Nakon uboda obično osjećamo svrbež i samo želimo da taj osjećaj nestane. Zato je dobro znati što nam može pomoći u ovakvim situacijama jer ljeto je tek počelo.

Image
Prirodni diuretici

Nadutost nestaje: Ljetne namirnice koje su prirodni diuretici

Kada se komarac prikvači kako bi sisao krv, iza sebe ostavlja slinu koju naše tijelo doživljava kao neželjenu. Reakcija našeg tijela je uzrokovana proteinom koji se nalaze u toj slini, a kako bi nas zaštitilo tijelo stvara histamin. Sve to će izazvati svrbež, upalu i oticanje. "Normalno je imati blagu reakciju u obliku crvenila dvadesetak minuta nakon uboda, nakon čega slijedi svrbež i kvrga koja se stvara tijekom sljedećih dan ili dva", objašnjava dr. Maples za Health. Vrlo je važno prestati se svrbjeti kako bi se izbjegle ogrebotine i daljnji razvoj , a to je moguće na nekoliko načina:

Ledeni oblog
Izlaganje hladnoći može nam pomoći kod smirivanja upale, a tako će se i mjesto uboda "umrtviti". Može se upotrijebiti led, ručnik namočen hladnom vodom ili se čak taj dio tijela može staviti u hladnu vodu.

Medicinski alkohol
Alkohol može pomoći da se mjesto ugriza brzo smiri, a pomoći će i kod ublažavanja svrbeža. No, previše alkohola može nadražiti kožu pa ga je važno samo malo nanijeti.

Med
Med je blagotvoran i njegova primjena može smanjiti upalu i spriječiti infekciju. Na sličan način kao i aloa vera pomoći će smiriti mjesto ugriza.

Aloe vera
Gel iz ove biljke ljudi obično nanose kako bi ublažili opekline, ozebline i herpes. Neka istraživanja pokazuju da može imati protuupalna i zacjeljujuća svojstva. Također može pomoći u smanjenju upale od uboda komarca.

Anthistaminici
Antihistaminici mogli biti učinkoviti kod liječenje uboda komaraca. Histamin je kemijska tvar koju tijelo oslobađa kao dio upalnog odgovora na ubod komarca. Svrbež uzrokuje histamin, a antihistaminici pomažu spriječiti da histamin djeluje. Oni se mogu uzeti oralno, ali i obliku kreme koja se izravno nanosi na mjesto uboda.

shimmer fallback

Kada je važno javiti se liječniku?

Ponekad ugrizi komaraca i drugi uboda insekata mogu izazvati alergijske reakcije. To u ekstremnim slučajevima može dovesti do anafilaktičkog šoka.

Svatko tko doživi bilo koji od sljedećih simptoma treba se hitno javiti liječniku:

  • problemi s disanjem
  • osip ili oteklina
  • mučnina
  • povraćanje
  • vrtoglavica

Također je moguće da ubod komaraca izazove infekciju. Ako se mjesto uboda ne smiruje nakon tjedan dana ili uzrokuje značajnu nelagodu treba se javiti liječniku.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.