Pun pogodak

Razmišljaš o kućnom ljubimcu? Ovo su prednosti odrastanja sa psom

Kućni ljubimci čine naš život ljepšim, a upravo život sa psom ima mnoge pozitivne strane i prednosti tijekom odrastanja, ali i koje će dobro doći kasnije u životu. Razmišljaš o tome da se vašoj obitelji pridruži i pas, saznaj koje su prednosti odrastanja uz psa

pexels-leah-kelley-193035.jpg
Foto: Pexels

Ne kaže se uzalud da je pas čovjekov najbolji prijatelj. On ublažava stres, pravi nam društvo i pruža ogromnu količinu zabave. Gotovo svako dijete u nekom trenutku zamolit će roditelje da mu nabave kućnog ljubimca. Svaki kućni ljubimac je biće o kojem se treba brinuti, i da psi su svakako velika obaveza te iziskuju određene financije i ne mogu si ih svi priuštiti. No, razmišljaš li o nabavci psa svakako razmotri sve opcije. No, činjenica je da većina djece voli pse jer im se čine slatkima, umiljati su.

Image
Mali pas za velike stvari

Pas za poželjeti: 9 zanimljivosti o preslatkim jazavčarima

Stručnjaci tvrde kako odrastanje uz psa može imati nekoliko dobrobiti za dijete. Više će se igrati na otvorenom što je svakako važno u današnje vrijeme kad sve više djece vrijeme provodi na računalima i učiti socijalnim vještinama , ali i nesebičnosti. U nastavku otkrij što će sve tvoje dijete naučiti uz psa.

Image
Foto: Pexels

Imaju veće samopoštovanje

Odrastanje uz psa ima mnoge prednosti, a jedna od njih je svakako podizanje samopoštovanja. Kad im se daju zadaci koje moraju izvršiti, poput pomaganja oko kućnog ljubimca, rezultati pokazuju da djeca na taj način grade samopouzdanje.  No, treba reći kako zadaci trebaju biti primjereni dobi. Zapravo, djeca često imaju bliži odnos sa svojim kućnim ljubimcima nego sa svojom braćom i sestrama, jer mogu razgovarati o onome što im je na umu bez ikakvog straha od osuđivanja. 

Image

Suosjećajniji su

Brojna istraživanja pokazala su da su djeca koja su odrastala uz pse bila empatičnija prema drugima. Posjedovanje psa dakle, uvježbava njihovu emocionalnu inteligenciju. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti otkrio je da djeca koja odrastaju sa psima imaju smanjenu razinu anksioznosti i smanjenu količinu percipiranog stresa.

Image

Imaju bolje kognitivne vještine

Neka su istraživanja pokazala da djeca koja razgovaraju s kućnim ljubimcima, bilo da ih hvale i naređuju ili samo brbljaju, pokazuju bolji kognitivni razvoj. Psi također mogu pomoći djeci s govornim poteškoćama tako što će ih opustiti i zabaviti. Nerijetko će stručnjaci uzeti psa za asistenta u govornoj terapiji jer samu terapiju psi čine manje izazovnom i zabavnijom.

Image

Imaju manje stresa

Djetinjstvo može biti jednako stresno kao i život u odrasloj dobi, a upravo su psi najbolji u razbijanju tog stresa. Djeca koja su aktivno provodila više vremena sa svojim kućnim ljubimcima imaju nižu razinu hormona stresa od djece koja nisu toliko komunicirala sa svojim kućnim ljubimcima. Također, djeca koja žive sa psima rjeđe obolijevaju tijekom života. 

Jedno istraživanje pokazalo je da su bebe koje su bile u doticaje sa psom manje osjetljive na respiratorne infekcije ili prehlade jer psi donose različite vrste "klica" i bakterija protiv kojih se djetetov organizam nauči braniti, što im kasnije pomaže u borbi protiv drugih bolesti i opasnosti koje prijete imunološkom sustavu tijekom odrastanja.

Image

Sretniji su

Jedna od najvećih prednosti odrastanja uz psa je ta što djecu čine nevjerojatno sretnom. Igra s kućnim ljubimcem podiže razinu serotonina i dopamina koji smiruju um i poboljšavaju raspoloženje. No, na stranu znanost, igranje i interakcija sa psima je čista zabava - i sigurno će uljepšati dan svakom djetetu. 

Image

Odgovorniji su

Imati psa velika je odgovornost, a uključivanje djeteta u brigu o ljubimcu naučit će ga odgovornosti kasnije u životu. Primjerice, osiguravanje hrane i vode dat će im prvi uvid u odgovornost i obveze.  

Image

Aktivniji su

Briga o psu potiče i na aktivniji način života. Studije su pokazale da djeca koja imaju pse, vježbaju u prosjeku jedanaest minuta dnevno više od svojih vršnjaka koji nemaju psa. Mnogi psi zahtijevaju dnevne šetnje i puno vremena za igru. Djeca nerijetko također vole trčati sa psima, tako da dobivaju dodatnu dozu vježbe, a da toga nisu ni svjesni. 

Image

Uče se bezuvjetnoj ljubavi

Uz psa djeca će naučiti voljeti bezuvjetno.  I naučit će ovu lekciju mnogo brže od djeteta koje nema kućnog ljubimca o kojem se brine ili se na njega može osloniti. Kada djeca mogu prepoznati ovaj moćan koncept, mogu ga učinkovito primijeniti na druge ljude i djecu s kojima se susreću svakodnevno, pa čak i kasnije u životu.

Image