Male tajne

Moguće je: Pet trikova koji će ti pomoći uštedjeti novac u kupovini

Sigurno ti se više nego jednom dogodilo da si prilikom kupovine namirnica, kućanskih potrepština ili odjeće potrošila više nego si planirala. Iako svjedočimo sve većim poskupljenjima, uz nekoliko trikova moguće je uštedjeti - evo i kako

profimedia-0208325270.jpg
Foto: Profimedia.hr

Vjerojatno si mnogo puta izlazila iz trgovine zbunjena računom na blagajni i razmišljajući kako si mogla potrošiti toliko puno. Ili si skoknula do trgovine kupiti samo jednu stvar, a završila na blagajni s njih pet…Razloga za nepotrebno trošenje je mnogo, a sve veća poskupljenja samo su jedan od njih.

Image
Ženska strast

'Omiljena terapija': Ova 4 horoskopska znaka najviše uživaju u šopingu

Od primamljivih artikala na akciji odmah pri ulasku u trgovinu do privlačnih mirisa cvijeća i pekarskih proizvoda - bezbroj je trikova i strategija kojima nas trgovački lanci i brendovi mame da potrošimo više nego što smo planirali.

Image
Foto: Pexels

A osim neizbježne kupovine namirnica i drugih kućanskih potrepština, tu je i shopping, odnosno kupovina odjeće, obuće, kozmetike i drugih dodataka koja je mnogima od nas jedna od omiljenih slobodnih aktivnosti, ona kojoj se okrećemo kada smo uzbuđeni, pod stresom, kada nam je dosadno i kada trošimo puno više i puno češće nego što bismo htjeli.

Pa ipak, i tu možemo uštedjeti razmišljamo li samo malo mudrije. Provjeri nekoliko trikova koji ti u tome mogu pomoći.

Idi u trgovine u kojima je veća gužva

Zamisli da se nalaziš u prepunoj trgovini. To znači da nemaš dobar pregled svih izloženih artikala. S druge strane, biti u praznoj trgovini daje ti puno bolji pregled na cijelu trgovinu, više prilika da pomno razgledavaš, isprobavaš i na kraju krajeva - nepotrebno potrošiš. Iako zvuči pomalo smiješno, sljedeći put ciljaj prometniju trgovinu i sama procjeni hoće li ti ovaj trik pomoći u uštedi.

Image

Umjesto kolica - koristi košaricu

Osim ako ne kupuješ stvari za sljedećih mjesec dana, nema potrebe da posežeš za velikim kolicima, posebno ako si došla po svega nekoliko stvari. Upravo su velika kolica jedan od razloga zašto mnogi na kraju potroše puno više nego što su inicijalno planirali i kupe stvari koje im ne trebaju.

Image

Prati sniženja

U današnje doba tehnologije, s akcijama i sniženjima smo okruženi gdje god se okrenuli. Od klasičnih kataloga i promotivnih letaka u papirnatom obliku, postoje i online katalozi, a brojni trgovački lanci također imaju svoje aplikacije pomoću kojih možeš pratiti akcije. Dakle, vrlo je jednostavno provjeriti ponudu trgovine unaprijed i kupovati planirano. Osim toga, ako je, primjerice, tvoj omiljeni deterdžent na velikom sniženju, kupi ga u većim količinama i na taj način uštedi dugoročno. Dakle - kupuj pametno i planirano!

Image

Gotovina umjesto kartica

Iako je puno praktičnije i jednostavnije samo 'ispeglati' karticu na kraju kupovine, na taj način je također puno lakše nesvjesno potrošiti više novaca. S druge strane, kad izvadimo gotovinu iz novčanika ili bankomata, točno znamo s kolikom svotom raspolažemo i samim time, potrošit ćemo onoliko koliko i imamo, a vrlo vjerojatno i manje.

Image

Pij vode

Možda zvuči neobično, ali jedna studija na Sveučilištu Twente u Nizozemskoj otkrila je da pijenje puno vode prije ili tijekom odlaska u kupovinu može biti učinkovito za potrošnju jer pomaže u kontroliranju za kupnjom nepotrebnih stvari. Istraživači su, naime, zaključili da kontroliranje punog mjehura također pomaže ljudima da kontroliraju svoju želju za kupnjom nepotrebnih stvari jer im se podsvjesno žuri do wc-a pa kupuju samo ono što im je stvarno potrebno.

Image