DOM BEZ DLAKA

Savršeni cimeri: Pasmine koje se najmanje linjaju

Rado bi nabavila psa, ali svakodnevno čišćenje doma od dlaka ne čini ti se kao nimalo privlačna ideja? Ove prelijepe pasmine poštedjet će te dodatnih kućnih poslova

profimedia-0795079480.jpg
Foto: profimedia.hr

Pas je velika obaveza jer zahtjeva svakodnevne šetnje, povremene odlaske kod veterinara, dobru dresuru i naravno, puno brige i ljubavi. S druge strane, oni koje vole ove četveronošce spremno će odgovoriti kako nam psi sav taj trud višestruko vraćaju. Ne kaže se uzalud da je pas najbolji čovjekov prijatelj, a krase osobine kao što su odanost, sposobnost brzog učenja, prilagodljivost i beskompromisna ljubav koju gaji spram svojih ljudi.

Image
NEZAHTJEVNI I LAKO ODGOJIVI

Psi za početnike: 5 najboljih pasmina za one koji ništa ne znaju o psima

Zato, ako imaš već previše kućanskih poslova i ne želiš da čišćenje dlaka s poda i kauča postane tvoj novi redoviti zadatak, a ipak želiš psa, odgovor leži u izboru pasmine koja se malo ili uopće ne linja. Takvi psi ujedno slove i kao idealan izbor za alergičare. Ovo je 5 prelijepih pasmina koji će se dobro uklopiti u tvoju obitelj, bez da tvoj dom tvoj dom prekriju dlakama:

Pudla

Pudle su pravi obiteljski psi, inteligentne su i lojalne, ali i razigrane te željne pustolovina. Pudle su nekoć bile lovački psi pa i dalje osjećaju nagon da love i natjeravaju sve što im brzo pretrči ispred njuške. Također, to znači da će obožavati igru hvatanja štapa ili loptice. Općenito, pudle se vole zabavljati, a možda nisi znala da su visoko na listi najinteligentnijih pasa – čak na drugom mjestu! Za pudle kažu da su idealni psi za alergičare jer se doista malo linjaju, a također su dobar izbor za početnike.

Image
Foto: Pixabay

Mali engleski hrt

Ova mini verzija hrta koja dolazi u različitim bojama može, dakako, jako brzo trčati, a veličinom spada u srednje pse jer naraste do maksimalno 57 cm. Njihova je velika prednost u tome što nemaju miris i gotovo se uopće ne linjaju. Dobro su obiteljski psi jer imaju dobroćudnu narav i nisu veliki lajavci te nisu zahtjevni po pitanju dresure. Ipak, valja napomenuti kako je malom engleskom hrtu važno omogućiti puno kretanja pa ako nemaš vremena za česte i duge šetnje, ova pasmina možda najbolji izbor za tebe.

Image
Foto: Pixabay

Francuski buldog

Još jedan pas manjeg rasta koji je 'lak za održavanje' definitivno je preslatki francuski buldog. Osim što se minimalno linja, ne treba duge šetnje i nije veliki lajavac. S druge strane, rado se igra s lopticom pa će postati djetetu dobar drug u igri. Ipak, francuski buldog ima i neke manje pozitivne strane, prije svega, zna biti prilično tvrdoglav. Osim toga, teško podnosi vrućinu i nije ljubitelj napornih sportskih aktivnosti, osobito ljeti kad se brzo pregrije. Osvježenje u moru ili jezeru za nisu opcija jer zbog kratkih nogu ovi psići nisu dobri plivači.

Image
Foto: Pexels

Kovrčavi bišon

Ovi preslatki psići koji liče na plišance razigrani su, veseli i privrženi, ali djecu treba naučiti da se s njima nježno ophode jer su osjetljivi. Bišon je idealan za manje stambene prostore jer naraste do najviše 30 cm i 11 kilograma. Treba upozoriti kako, upravo zbog privrženosti svojoj ljudskoj obitelji, ovi psi mrze dugo vremena biti ostavljen sami kod kuće pa bi u takvim slučajevima mogli poći u osvetničke pohode uništavanja stvari i neprekinutog lajanja. Bišon treba dobru dresuru i socijalizaciju, a njegovo predivno pahuljasto krzno zahtjeva posebnu njegu.

Image
Foto: Pexels

Šnaucer

Ova simpatična pasmina linja se vrlo malo, a osim toga nije teška za dresuru i dobro se slaže s ostalim psima i mačkama u kućanstvu. S druge strane, trebaš biti svjesna kako šnaucerima treba puno kretanja, a ako ne uložiš dovoljno truda u njegov odgoj ili mu bude dosadno samom kod kuće, mogao bi se zabaviti uništavanjem stvari i namještaja. Osim toga, ovi psi prilično su veliki lajavci i treba ih od malena naučiti da laju samo u situacijama opasnosti. Na taj način mogu postati vrlo dobri psi čuvari.

Image
Foto: Unsplash

POGLEDAJ VIDEO: IVI JE PAS POMOGAO DA SE VRATI U ŽIVOT