Mali bonton prijateljstva

Ove stvari nikada nemoj reći prijateljici koja pokušava zatrudnjeti

Možda misliš da si joj podrška, ali zapravo izgovaraš tipične fraze koje joj nimalo ne pomažu. Radije nauči koje rečenice je bolje izbjegavati ako želiš biti prava prijateljica i onda kad u životu ne cvjetaju ruže

profimedia-0492077035.jpg
Foto: Profimedia.hr

Postoje zahtjevne faze u životu kroz koje nije jednostavno prolaziti - tada smo posebno osjetljivi na tuđe komentare, čak i one izrečene u dobroj namjeri. Jedna od njih je i kad žena želi postati majka, ali joj ne uspijeva ostati trudna. Možda je prošla i kroz traumatično iskustvo spontanog pobačaja ili je krenula u postupak potpomognute oplodnje. Kako god bilo, dok ona s čežnjom čeka ugledati plusić na testu, treba joj sva moguća podrška od tebe kao njezine prijateljice.

Vjerojatno nisi sigurna kako joj možeš pružiti oslonac, hrabriti je i, ako treba, ponuditi joj rame za plakanje, bez da izgovaraš fraze koje će ju samo dodatno povrijediti.

shimmer fallback

Ako želiš svojoj prijateljici biti svjetionik u oluji, najprije saznaj što nikako ne bi trebalo izaći iz tvojih usta kad ti ona sljedeći put otvori dušu. Neka tvoja frendica ne požali što se odlučila povjeriti baš tebi.

'Jeste li sve probali?'

Nemoj ovo pitati ni nakon 4. čaše gin tonika u 2 ujutro jer je jednostavno potpuno besmisleno. Naravno da su tvoja prijateljica i njezin partner pokušali sve - i još puno više nego što ti uopće možeš zamisliti. Ako to sama nisi prošla, sigurno ne znaš nkoliko postupci medicinski potpomognute oplodnje mogu biti iscrpljujući - za tijelo, psihu, za vezu - a ponekad i za novčanik. Umjesto ovog pitanja, radije pitaj želi li razgovarati o tome kroz što prolazi, a ako želi, budi ona koja je stvarno sluša.

shimmer fallback

'Uvijek možeš posvojiti'

Ideja da je opcija posvajanja kao neka utješna nagrada pogrešna je na toliko razina. Prije svega, želja za posvajanjem djeteta nešto je što se rađa u nečijem srcu. Posvajanje nije opcija na koju odlučujemo samo zato što nam ništa drugo nije uspjelo - molim te, nemoj ovaj plemeniti čin ljubavi stavljati u takav kontekst.

shimmer fallback

'Budi sretna - barem ćeš sačuvati liniju'

Znaš i sama da bi žena koja želi dijete žrtvovala i svoju liniju, i čvrste grudi, i svu svoju ušteđevinu pa i lude izlaske svakog vikenda… Na kraju krajeva, sve mi koje smo mame odrekle smo se toga radi vrištećeg smotuljka zbog kojeg imamo podočnjake, strije i obješen trbuh. I to smo učinile pri punoj svijesti, otvorenih očiju. Neke od nas i više puta. Ok, nekad osjećamo nostalgiju za životom i tijelom koje smo nekoć imale, ali onda pogledamo to preslatko lišce i sve zaboravimo. Ovaj argument proziran je pokušaj utjehe koji je jednostavno loš. Zaobiđi ga.

shimmer fallback

'Kažu da rad na bebi može potrajati 1 godinu'

Oh, kakvo olakšanje! A ona tvoja se prijateljica na posao bacila jučer… Naravno da nije i jasno da ovo već zna. Ako ti je rekla da ima problem sa začećem ili da je krenula na postupke potpomognute oplodnje, onda je očito kako je tih godinu dana već prošlo.

shimmer fallback

'Znam kako ti je, mi smo čekali 3 mjeseca'

Možda možeš suosjećati kako je to željeti dijete i nestrpljivo čekati da ugledaš plusić na testu, ali nemaš pojma kako je stvarno prolaziti probleme sa začećem. Ne znaš kako je to davati samoj sebi brdo injekcija, uzimati hormone, odlaziti na postupke, ne možeš razumjeti kakve sve to posljedice ostavlja na psihu i kako utječe na vezu. Zato, nemoj misliti da ova iskustva možeš uspoređivati, tvoja je prijateljica u sebi morala pronaći veliku snagu - poštuj to.

shimmer fallback

'Dogodit će se kada se budeš najmanje nadala'

Žene koje imaju poteškoća sa začećem svjedoče kako ovu rečenicu čuju gotovo svaki dan - i po nekoliko puta. Zamisli koliko to mora biti iritantno - tim više što zapravo uopće ne mora biti istina. Nitko nema staklenu kuglu - i nažalost ne možeš sa sigurnošću znati hoće li tvoja prijateljica ikad svoju bebu držati u naručju. Iako ti se čini kao izvrsna izjava koja će je umiriti i dati joj nadu- moramo te razočarati. Zato, iako nitko ne sumnja da svojoj prijateljici želiš samo najbolje, prije no što otvoriš usta, razmisli dva puta.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.