Vrijeme je za istinu

Bolje se zabavljaju ili ipak ne? Ovo su najčešći mitovi o plavušama

Kroz povijest su plavuše dobile neke dobre, ali i loše epitete, a mi ćemo ih sve raskrinkati

profimedia-0514522278.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Od Marilyn Monroe do Jennifer Aniston, žene s plavom kosom uvijek su bile u prvom planu - možda zato što je prirodno plava kosa tako rijetka pojava u svijetu ili zato što je potrebno mnogo truda za postizanje ove upečatljive nijanse. Osim što su plavuše kroz povijest dobile razne epitete, s vremenom su ih počeli pratiti i mitovi.

Image
Neodoljive plavuše

Uvijek IN: 6 najpopularnijih nijansi plave boje kose

Vicevi o plavušama zasebna su kategorija humora koju možemo čuti gotovo svakodnevno. Osim što ih mnogi smatraju manje inteligentnima, plavuše su često smatrane najprivlačnijim ženama svijeta što podrazumijeva i da se najbolje zabavljaju. Ovo su samo neki od mitova koje prate plavuše, a postoji ih još mnogo.

Mi smo istražile koji su to najčešći mitovi koji prate plavuše i koliko su zapravo istiniti. Neki od njih nastali su još u vrijeme Starih Grka, a sada je pravo vrijeme da ih zajedno razbijemo.

Plavuše su najprivlačnije žene

Iako je istina da se za plavušama muškarci i žene okreću često, ipak su prema istraživanjima najprivlačnije crvenokose žene. Možda zato što su uvijek povezivane s vatrom i plamtećom seksualnom energijom, ali to je sasvim drugačija predrasuda rezervirana za poseban članak. To ne znači da plavuše nisu privlačne, no na listi najpoželjnijih boja kose našle su se na drugom mjestu.

Plavuše nisu pametne

Svi znamo da u današnje vrijeme boja kose nema nikakve veze s inteligencijom, ali nekada je možda istina bila drugačija. Naime, ovaj mit nastao je još u vrijeme kada su Stari Grci kosu bojali u svjetlije nijanse kako bi nalikovali svjetlokosim susjedima. Tada nije bilo boje za kosu kao što ju imamo danas nego se ona izbjeljivala opasnim sastojcima koji su izazivali razne zdravstvene probleme, uključujući i mentalnu zaostalost. Danas je tehnologija napredovala i imamo boje koje ne štete našem zdravlju niti inteligenciji.

Plavuše se više zabavljaju

Ovaj mit ne odnosi se nužno na prirodne plavuše nego one koje su zlatne uvojke dobile bojom za kosu. Činjenica da si se odlučila boju kose tako drastično promijeniti smatra se kao dokaz da si odvažna i spremna na nove avanture, što je obično i istina. Plavuše u prosjeku imaju otvoreniju osobnost, a jednom kada postignu savršenu nijansu kose njihovo samopouzdanje još više raste.

Plavuše će uskoro nestati

Kako je gen za prirodno plavu kosu recesivan, a za smeđu dominantan, pojavila se teorija da će kroz 200 godina prirodne plavuše potpuno nestati. Iako je istina da se broj prirodnih plavuša smanjuje iz tog razloga, nema mjesta za zabrinutost. Postoje mnoge zemlje u kojima većina ljudi i dalje ima prirodno plavu kosu te će se taj gen održati još dugo na životu.

Plavuše izgledaju mlađe

Iako svako pravilo ima iznimku, istina je da te svjetlija kosa čini mlađom. Prirodno plava kosa s godinama postaje sve tamnija što znači da mladoliki izgled možeš očuvati bojanjem kose u svjetlije nijanse plave kose. Isto vrijedi i za brinete i crvenokose žene.