Ovog ljeta biramo aktivni odmor u prirodi, pa smo izdvojile nekoliko omiljenih pješačkih staza u Hrvatskoj

Idealno je vrijeme da plaže, kafiće i gradske ulice zamijeniš aktivnim odmorom u prirodi i uživaš u svježem zraku

Ovog ljeta biramo aktivni odmor u prirodi, pa smo izdvojile nekoliko omiljenih pješačkih staza u Hrvatskoj

Godišnji odmor vjerojatno je svima najdraže doba u godini. Prva misao koja većini pada na pamet kad razmišljaju o odmoru je opuštajuća slika koja uključuje sunce ili debeli hlad, more i plažu u blizini i dobru knjigu u rukama, a možda i pokoji koktel, a sve to uz, naravno - ležanje.

Koliko god to zvuči primamljivo, zapravo nema dugoročne prednosti ove vrste odmora. Moramo preispitati na koji način želimo provoditi svoje slobodno vrijeme, imajući na umu da bi trebalo dugoročno pozitivno utjecati na naš život.

Image

Samo hodaj: Znaš li i da hodanjem možeš smršavjeti i poboljšati zdravlje - uz ove ključne trikove


U svakodnevnom životu pokušavamo uravnotežiti svoj radni i privatni život. Živimo brzim načinom života koje nam često ostavlja osjećaj stresa i stalnu potrebu za još više i više vremena u danu, stoga je ključno da tijekom godišnjeg odmora zapravo obnovimo energiju i iskusimo stvari daleko od svakodnevnog užurbanog okruženja.

Zbog toga, ali i zbog činjenice da živimo u izazovnim vremenima zbog pandemije koronavirusa - ovo je ljeto idealno da plaže, kafiće i gradske ulice zamijeniš aktivnim odmorom u prirodi i uživaš u svježem zraku. Budući da smo velike ljubiteljice hodanja i planinarenja, izdvojile smo neke od naših omiljenih pješačkih staza u Lijepoj Našoj, stoga baci pogled na naše prijedloge i - put pod noge!

Premužićeva staza

Predivna velebitska staza proteže se od Zavižana do Baških Oštarija u srednjem Velebitu i duga je čak 57 km. Staza nema teških uspona i ugodna je za hodanje pa će je savladati i oni koji inače ne planinare često. Zapravo, idealna je za početnike! S Premužićeve se staze odvaja nekoliko uspona na neke od najljepših vrhunaca sjevernog i srednjeg Velebita, a kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit prolazi 16 km (8-9 sati hodanja) staze.

Za one koji žele proći cijelu stazu, svakako trebaju izdvojiti nekoliko dana što neće biti problem s obzirom da je staza puna planinarskih objekata u kojima je moguće prenoćiti i odmoriti u svakom trenutku.

Mljet hiking staza

Otkako je otvorena 2012. godine, pješačka staza na otoku Mljetu svake godine je sve popularnija, s razlogom. Ova prekrasna staza duga je otprilike 43 km i cijela se može proći u nekoliko dana. 

Kreće iz Pomene, završava u Sobri, a cijelim putem možeš uživati u prekrasnim krajolicima s pogledom na more. S obzirom da je pogodna i za bicikle, mnogi odabiru i to prijevozno sredstvo. 

Pješačke staze u Istri

Istra je idealna destinacija za aktivni odmor, a s obzirom da ima nezahtjevne staze, sjajan je izbor za sve; velike i male, one u formi i bez forme. Čak se i preporučaju starijim osobama i onima koji prolaze kroz rehabilitaciju jer se većim dijelom nalaze u šumama i u blizini mora.

Nećeš pogriješiti izabereš li one manje od mjesta do mjesta poput idiličnih istarskih mjesta poput Boruta, Draguća, Gradišća, Motovuna ili dužih staza poput staze sv. Šimuna, staze sv. Silvestra, staze sv. Kocijana, Dolinom mlinova ili staze suhozida

Plitvička jezera

Nije iznenađenje da je jedan od najljepših i najstarijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj poznat po prekrasnoj prirodi - slapovima, jezerima i šumama

Ovdje se nalaze dvije uređene staze: prva i duža staza počinje kod parkirališta Hladovina i kreće se prema Oštrom Medveđaku, Turčićima pa prema Tupom Medveđaku te završava kod Oštrog Medveđaka. Ukupno traje oko dva i pol sata, a druga staza počinje kod Turčića i preko šume se dolazi do parkirališta kod glavnog ulaza te traje oko sat i pol.

Izvor Slunjčice

Samo nekoliko minuta od centra Slunja počinje prekrasna staza koja je idealna za jednodnevni izlet s obzirom na dužinu od oko 6.4 km. Do izvora Slunjčice proći ćeš pokraj prekrasne nijanse zelene i plave s obzirom na divnu prirodu koja te okružuje, šumu koja vodi uz rijeku, polja, mlinove i slapove

Ravna gora

Iako planinarska staza ima 12 kontrolnih točaka i sama po sebi je duga i zahtjevna, možeš izabrati neku od jednostavnijih i kraćih ruta, a mi svakako predlažemu ono koja kreće od dvorca Trakošćan. 

Planinarska staza Trakošćan – Vrbanići – Paskova klet – zaselak Paski – Ravna gora počinje iza hotela Trakošćan i odmah na početku ulazi u šumu koja prevladava većim dijelom staze. Još jedna od idealnih staza za jednodnevni izlet s obzirom na dužinu od oko 10-ak km, a istovremeno potpuno uživanje u hladu, svježem zraku i prekrasnoj prirodi.