'Osumnjičeni: Tennison' donosi napetu priču o počecima legendarne britanske inspektorice Jane Tennison

Britanska kriminalistička serija „Osumnjičeni: Tennison“ temelji se na knjizi „Tennison“, književnice i scenaristice Lynde La Plante, te na izuzetno popularnoj i nagrađivanoj seriji „Osumnjičeni“ („Prime Suspect“) iz 1991. godine u kojoj glavni lik istražiteljice Jane Tennison tumači Helen Mirren

PRIME_SUSPECT_1973_EP4_22.jpg

Ova nova serija „Osumnjičeni: Tennison“ prequel je serije „Osumnjičeni“ i prikazuje Jane Tennison na samom početku njezine policijske karijere.

U to vrijeme policijske su službe tek počele regrutirati žene u svoje redove pa se mlada Jane Tennison morala nositi sa šovinizmom, seksizmom, prijezirom i otporom muških kolega, od kojih je većina smatrala da ženi nije mjesto u policiji. Nakon što je u zapuštenom pothodniku pronađeno tijelo mlade Julie-Ann Collins, još uvijek neiskusna Jane biva uključena u svoju prvu istragu ubojstva i potragu za ubojicom.

Omalovažavanje muških kolega nije jedini pritisak s kojim se mlada Tennison mora nositi. Naime, njezini roditelji nisu zadovoljni takvim izborom karijere i smatraju da je to zanimanje neprimjereno za mladu ženu. Misle da bi za Jane bilo mnogo bolje da se ugleda na svoju sestru, odustane od policijskog posla, pronađe muža i posveti se obitelji. Nju takav običan način života ni najmanje ne zanima i ona nepokolebljivo i predano nastavlja raditi na istrazi brutalnog umorstva.

GLEDAJ ODMAH!

Glavnu ulogu mlade Jane Tennison tumači glumica Stefanie Martini, a ulogu njezinog nadređenog i mentora inspektora Lena Bradfielda glumi Sam Reid. Seriju „Osumnjičeni: Tennison“ režirao je britanski redatelj David Caffrey, poznat po serijama „Na dužnosti“ („Line of Duty“) te hitu "Peaky Blinders“ o gangsterskoj bandi koja je harala Londonom krajem 19. stoljeća.

Kreatori kriminalističke serije „Osumnjičeni: Tennison“ preuzeli su na sebe nimalo lagan zadatak: ispuniti visoka očekivanja obožavatelja originalne nagrađivane verzije ove serije koja se počela snimati početkom devedesetih godina. Podsjetimo, serija „Osumnjičeni“ osvojila je brojna priznanja, uključujući nagrade BAFTA za najbolju dramsku seriju i najbolju glavnu žensku ulogu i tri nagrade Emmy za najbolju dramsku seriju. Povrh toga, ušla je na listu 100 najboljih britanskih TV serija svih vremena Britanskog filmskog instituta (British Film Institute), a 2007. godine utjecajni magazin Time uvrstio je „Osumnjičene“ na listu 100 najboljih TV serija svih vremena.

Image

U toj je seriji Helen Mirren kao Jane Tennison postala ikona zrele, odlučne, čvrste, beskompromisne i ambiciozne inspektorice koja uspješno zatvara okorjele zločince i ubojice iza rešetaka, dok se istovremeno bori protiv seksizma i predrasuda prema ženama. No, Tennison je negdje morala početi i nije preko noći postala briljantna i neustrašiva istražiteljica. Stoga će biti zanimljivo vidjeti kako su redatelj David Caffrey i scenaristica Lynde La Plante osmislili i realizirali priču o dugačkom i trnovitom putu mlade pripravnice Jane do televizijske policijske heroine Tennison. Napetu kriminalističku dramsku miniseriju „Osumnjičeni: Tennison“, kao i mnoge druge filmske i TV naslove možete pratiti na PLAY Premiumu, dodatnom programskom paketu na RTLplayu.