Obnova starih vrata

Obnova starih vrata zahtijeva strpljenje i preciznost koji su ujedno i preduvjet za dobro obavljen posao, jer lijepa i obnovljena stara vrata nagraditi će vaš trud

Obnova starih vrata

Svaki materijal ima svoj vijek trajanja pa tako i drvena stara vrata. Taj vijek trajanja ovisi od karakteristika materijala, ali prvenstveno i od održavanja. Zato je obnova starih vrata važnija od same estetike. 

Obnova starih vrata direktno utječe na njihovu dugovječnost, ako se pravilno izvede.

Prije bojanja potrebno je pripremiti drveni dio, jer od toga ovisi i kakav će biti finalan rezultat. Tom dijelu se treba posebno posvetiti i postaviti temelje. 

ImagePrvo krenite u skidanje stare boje s vrata i struganja svih slojeva laka. Ako su vrata prelakirana više puta, potrebno je skinuti sve slojeve i doći do samog drveta.
Nakon uklanjanja boje ošmirglajte ploče grubim brusnim papirom ili vibracijskom brusilicom u smjeru vlakana drva.

Duboke pukotine sanirajte drvenim klinom ili kitom koji ćete napraviti tako što malo piljevine pomiješate s ljepilom za drvo. Ova smjesa će fino ispuniti sve neravnine, koje se zatim brušenjem izravnaju.

Sljedeći korak nakon pripreme starih vrata za obnovu je nanošenje podloge. Gotovo uvijek je to akrilni osnovni lak ili temeljna boja koja se obično nanosi u dva sloja i za to je vrlo važno pratiti upute proizvođača. Sve slojeve nanesite ravnomjerno. Prodor akrilne osnovne boje u strukturu drveta stvorit će dobru zaštitu samog drveta, jer ona sadrži i insekticide, fungicide i UV filtere, što utječe na kasniju postojanost nanesene boje.

Nakon ovakve pripreme počinje samo bojanje drvene stolarije, a izvodi se u tri sloja, nakon što se podloga dobro osuši. Pratite godove drveta ako je to moguće i boju kojom će završiti obnova starih vrata prilagodite svojim željama. Sušenje ne bi trebalo biti kraće od 24 sata.
Nadamo se da će vam ovih nekoliko savjeta o tome kako se radi obnova starih vrata biti od pomoći.