Idealni za prve vlasnike

Slatki i nezahtjevni - oko ovih pasmina pasa nećeš imati previše brige

Ako više voliš kauč nego prirodu, više će ti odgovarati manje pasmine koje ne zahtijevaju istrčavanje niti neke zahtjevne šetnje

pexels-sachin-nihcas-4934245.jpg
Foto: Pexels

Svim kućnim ljubimcima, neovisno za što se odlučila, potrebna je briga i pažnja, ali neki su manje zahtjevni od drugih. Ako si ljubiteljica pasa, a nisi pretjerano sportski tip i nemaš namjeru u sedam ujutro trčati kilometar do dva ili bacati lopticu jedno sat vremena na obližnjoj livadi kako bi ispunila potrebe svog četveronožnog prijatelja, dobro razmisli o pasmini prije nego odlučiš dovesti kući malog dlakavca.

Image
Naši četveronožni prijatelji

Ovo su najslađe pasmine koje su nas osvojile - i ne linjaju se

Ovisno o tvojim preferencijama i o tome kakav si tip čovjeka, odaberi i svog novog prijatelja. Ako više voliš kauč nego prirodu, više će ti odgovarati manje pasmine koje ne zahtijevaju istrčavanje niti neke zahtjevne šetnje.

Nisu svi psi jednako zahtjevni, a mi ti donosimo one pasmine s kojima će se lako snaći i oni koji po prvi puta postaju vlasnici pasa.

Basset Hound

Ovaj dugački psić na vrlo kratkim nogama bit će presretan s jednom šetnjom dnevno nakon koje možeš očekivati spavanje od barem sat vremena. Ovi psi po prirodi nisu energični, mirni su i djeluju pomalo nezainteresirano. Ne traže veliku brigu, kratkodlaki su i potrebno ih je samo povremeno okupati. Najveću brigu posvetit ćeš njegovim dugim ušima kako bi izbjegla infekcije i upale.

Image
Foto: Pexels

Cavalier King Charles španijel

Ako si maza i tražiš nekoga tko će biti sklupčan na kauču uz tebe, ovaj pas ispunit će ti sve želje. Jako se dobro slaže s djecom i zbog svoje mirnoće i staloženosti jedno je pogodan i za obitelj i za starije ljude koji nisu skloni velikim šetnjama. Ovaj poludugi dlakavac ne zahtijeva istrčavanje ni duge šetnje. Načelno vole druge pse, ali to je ipak od karaktera do karaktera određene jedinke. Dovoljno je malen, a time i praktičan pratioc ako često putuješ jer neće zauzeti puno mjesta u autu.

Image
Foto: Pexels

Chihuahua

Iako mogu biti i dugodlaki i kratkodlaki, važno je napomenuti da se ovi psići gotovo ni ne linjaju tako da ne moraš brinuti oko dlaka po stanu. Potrebno ih je tu i tamo iščetkati. Maleni su i ne traže istrčavanje već lagane šetnje. Osim toga, s Chihuahuom možeš gdje hoćeš. Zbog svoje veličine i težine od svega dva do tri kilograma savršeni su psi za život u stanu i česta putovanja.

Image
Foto: Pexels

Francuski buldog

Ovi dlakavci sa spljoštenim njuškicama vrlo su popularna obiteljska pasmina. Vrlo je lako zadovoljiti njihove dnevne potrebe. Iako vrlo mirni, francuski buldozi su zapravo zaigrani psi s kojim, ako želiš možeš otići i u malo zahtjevnije šetnje, ali bez brige, zadovoljit će se i krugom oko zgrade. Velike su spavalice pa ostatak dana možeš slušati hrkanje svog preslatkog ljubimca.

Image
Foto: Pexels

Mops

Mopsovo sretno mjesto je u krilu njegova vlasnika. Ova velika maza ne voli duge šetnje, voli puno spavati i igrati se. Mopsovi se linjaju, ali to možeš znatno smanjiti ako svog ljubimca četkaš svaki dan. Zapamti samo da oni imaju naboranu kožu na tijelu i te pregibe je potrebno održavati kako se ne bi stvorile infekcije.

Image
Foto: Pexels

Shih Tzu

Ovaj mali pas porijeklom iz Kine ima izrazito dugu dlaku. To ustvari i nije toliki problem dok ga se redovno održava - potrebno ga je šišati svakih par mjeseci kako se dlaka ne bi zapetljala i uzrokovala kožne infekcije. S druge strane, vrlo su druželjubivi, a vole jednako i mačke i druge pse pa su idealni su za ljude koji imaju više kućnih ljubimaca.

Image
Foto: Pexels

Hrt

Hrtovi su najbrži psi na svijetu i sigurno se pitaš što rade u ovoj kategoriji. Suprotno mišljenju, hrtovi su mirni psi koji ne zahtijevaju istrčavanje. Oni su sprinteri. Dovoljno je da imaju malo ograđenog dvorišta i bit će zadovoljni. Vrlo su druželjubivi i jako privrženi vlasniku.

Image
Foto: Pexels