Naši četveronožni prijatelji

Ovo su najslađe pasmine koje su nas osvojile - i ne linjaju se

Postoji li tako nešto kao što je idealan kućni ljubimac? Da, da, znamo, ništa nije savršeno, ali ove su pasmine prilično blizu tome

profimedia-0152271949.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Rado bi imala psa, ali si alergična? Ili se jednostavno ne želiš boriti s busenima dlaka po namještaju i odjeći? Kao što vjerojatno znaš, neke se pasmine ne linjaju ili se linjaju zanemarivo malo, ali to nije jedino po čemu su dobar izbor.

Image

Naime, psi mogu imati specifičan miris koji je mnogim ljudima neugodan, iako se vlasnici na njega obično priviknu pa ga najviše osjete gosti. Psi koje ti predstavljamo, osim što ne ostavljaju posvuda svoje dlake, imaju i manje intenzivan tipično pseći miris. Dakle, zahtijevaju puno manje čišćenja, a zbog kraće dlake unose i manje alergena izvana u unutrašnji prostor.

Image

Uz sve ove prednosti, još su i nevjerojatno slatki - trebaš li još argumenata ili priznaješ da su ovi lajavci naprosto savršeni ljubimci? Evo o kojim je super-pasminama riječ:

Pudl

Pudle, jedne od najpopularnijih pasmina na svijetu, minimalno se linjaju i nemaju neugodan miris. Ipak, s njima ima dosta posla jer zahtjevaju redovito uređivanje krzna, četkanje metalnom četkom, kupanje i šišanje. Pudle dolaze i u malim veličinama, a mogu biti bijele, crne, smeđe ili sive. Slove kao vrlo inteligentna pasmina koju je lako dresirati.

Maltezer

Ovi preslatki psići spadaju u jedne od najmanjih. Kao i pudlice, vrlo se malo linjaju i imaju neutralan miris. Može ih se ošišati na kratko pa ih u tom slučaju ne treba ni svakodnevno četkati. Iako su simpatični, mora se priznati da su obično dosta glasni, a neki kaži i da nisu najbolji izbor za obitelji s malom djecom.

Šnaucer

Ovaj pas voli ljude, a najviše naravno, svoje vlasnike. Druželjubiv je i rado se igra s djecom. Osim što se gotovo ne linjaju, nemaju neugodan pseći miris te dolaze u tri veličine, pa je one manje vrste moguće držati u stanu.

Bostonski terijer

Ovu pasminu krase velike prednosti: nemaju neugodan miris i tvoj dom neće postati oaza dlaka ako u njega pustiš jednog bostonskog terijera. Mali su, narastu do 40-ak cm i idealan su izbor za stan. Ipak, valja napomenuti kako nisu za područja s oštrim zimama jer teško podnose niske temperature.

Saluki

Elegantni i impresivni, ovi psi nemaju problem neugodnog mirisa. Prilično su veliki, narastu do 70-ak cm u visinu. Iako su inteligentni i miroljubivi, nisu najlakši za dresuru. Očito, zbog veličine i potrebe za kretanjem nisu idealni za stan i život u gradu, iako nisu veliki lajavci.

Kineski kukmasti pas

Ovaj pas izgleda doista posebno - glava, noge i rep prekrivene su dlakom dok je ostatak tijela 'ćelav' (zapravo, na tim mjestima ima jedva vidljivu glatku paperjastu dlaku). Ima dobar karakter, zaigran je i zabavan. Ne linja se, no preko ljeta zahtjeva dodatnu njegu i obavezno mazanje kremom za zaštitu od sunca.

Mali engleski hrt

Ovo su vrlo aktivni psi koji vole trčanje i igru. Imaju sasvim kratko krzno i vrlo se rijetko linjaju. Kao i svi hrtovi, brzi su, okretni i nevjerojatno zabavni. Idealni su za obitelji koje vole sport i boravak u prirodi.

Basenji

Kažu kako su po karakteru ovi psi sličniji mačkama, nego psima. Navodno su čak bili uzgajani da bi bili pratioci faraonima. To znači da nisu baš pretjerano poslušni i vole biti neovisni. No, baš kao i mačke, jako im je stalo do vlastite higijene i ne podnose nečistoću, a svoju dlaku uređuju - sami. Nisu ljubitelji zime pa će hladne dane najradije provesti uz neki izbor topline, kao što su radijator ili peć, baš poput mačaka. Također, nepovjerljivi su prema strancima i ako nisu raspoloženi, neće biti osobito druželjubivi.