Nezaboravni okusi djetinjstva - sir od dunja?

Da li ste već probali sir od dunja? Ako niste, nemate pojma što propuštate i brzo pročitajte više o njemu u nastavku

Nezaboravni okusi djetinjstva - sir od dunja?

Sir od dunja predivna je slastica od dunja koja priziva neka davna vremena i vraća u djetinjstvo.

Od davnina se sprema u Vojvodini, ali isto tako i u zagrebačkom kraju ili pak dubrovačkom kraju, a nije zaobišla niti Slavoniju ili Pokuplje. Dakle, kitnkez je univerzalno svačiji! 

ImageA ne čudi to prvenstveno zato što se ovaj fini sir od dunja radio gdje god su dunje rasle. 

Jesen nam se polako prikrala, a s njom i sezona dunja. Iskoristite je kako biste napravili takozvani "sir" od ove mirisne voćke, u nekim krajevima dobro poznati starinski desert.

Kako sušiti sir od dunja i kako dobiti poznatu kotonjatu?

Jesen nam se polako prikrala, a s njom i sezona dunja. Iskoristite je kako biste napravili takozvani "sir" od ove mirisne voćke, naučili kako sušiti sir od dunja i kako je ovaj starinski desert poznatiji pod nazivima kitnkez i kotonjata nastao.

Sastojci za pripremu sira od dunja su: 2.5 kg dunja; 500 grama šećera (kristal); 1 limun

Priprema se tako da oprane dunje prepolovite, očistite od koštica i potom narežite na manje kockice.

Kockice stavite u lonac, prelijte s vodom (onolikom količinom koja je potrebna da biste prekrili dunje) i kuhajte na laganoj vatri između 15 i 20 minuta tj. dok dunje ne omekšaju.

Nakon kuhanja dunje procijedite i napravite od njih pire, ali sačuvajte vodu od kuhanja. U nju potom dodajte šećer i sok od 1 limuna te prokuhajte 10-tak minuta. Zatim u to dodajte pire od dunja, vratite sve na štednjak te uz neprekidno miješanje kuhajte na laganoj vatri sve dok voda u potpunosti ne ispari i smjesa se zgusne. Za to će vam u prosjeku trebati od 45 do 60 minuta.