Sir od dunja predivna je slastica od dunja koja priziva neka davna vremena i vraća u djetinjstvo.
Od davnina se sprema u Vojvodini, ali isto tako i u zagrebačkom kraju ili pak dubrovačkom kraju, a nije zaobišla niti Slavoniju ili Pokuplje. Dakle, kitnkez je univerzalno svačiji!
A ne čudi to prvenstveno zato što se ovaj fini sir od dunja radio gdje god su dunje rasle.
Jesen nam se polako prikrala, a s njom i sezona dunja. Iskoristite je kako biste napravili takozvani "sir" od ove mirisne voćke, u nekim krajevima dobro poznati starinski desert.
Kako sušiti sir od dunja i kako dobiti poznatu kotonjatu?
Jesen nam se polako prikrala, a s njom i sezona dunja. Iskoristite je kako biste napravili takozvani "sir" od ove mirisne voćke, naučili kako sušiti sir od dunja i kako je ovaj starinski desert poznatiji pod nazivima kitnkez i kotonjata nastao.
Sastojci za pripremu sira od dunja su: 2.5 kg dunja; 500 grama šećera (kristal); 1 limun
Priprema se tako da oprane dunje prepolovite, očistite od koštica i potom narežite na manje kockice.
Kockice stavite u lonac, prelijte s vodom (onolikom količinom koja je potrebna da biste prekrili dunje) i kuhajte na laganoj vatri između 15 i 20 minuta tj. dok dunje ne omekšaju.
Nakon kuhanja dunje procijedite i napravite od njih pire, ali sačuvajte vodu od kuhanja. U nju potom dodajte šećer i sok od 1 limuna te prokuhajte 10-tak minuta. Zatim u to dodajte pire od dunja, vratite sve na štednjak te uz neprekidno miješanje kuhajte na laganoj vatri sve dok voda u potpunosti ne ispari i smjesa se zgusne. Za to će vam u prosjeku trebati od 45 do 60 minuta.