Nešto fali

'Prijatelji stari, gdje ste': 8 znakova da si prerasla prijateljstvo s nekim

Dok si bila u osnovnoj školi mislila si kako si pronašla prijateljicu za cijeli život. Da, nekad ta prijateljstva doista traju cijeli život, no vrlo rijetko. S godinama, neka prijateljstva jednostavno izbijede, no nekad i dalje misliš da si prijateljica s nekim, no jednostavno ne ide. Ovo su znakovi da si prerasla prijateljstvo s nekim.

pexels-andrea-piacquadio-3289167.jpg
Foto: Pexels

Prijateljstvo je jedan od najvrjednijih i najljepših odnosa. Prijatelji su nam druga obitelj, a imati dobrog i pravog prijatelja zbog kojeg se osjećaš vrijedno i voljeno je nešto najdragocjenije u životu. Ali dođu trenuci kada se čini da je prijateljstvo promijenilo dinamiku i odjednom se osjećamo sve manje povezani s njima. Ako više ne uživaš u stvarima koje si nekad rado radila s prijateljicom ili prijateljem ili ti se čini kao da su vaši razgovori postali besmisleni i površni vjerojatno si prerasla to prijateljstvo. Iako se to obično događa u mladoj dobi, i odrasli mogu prerasti prijateljstva. Ovo baš nema veze s godinama odnosno starenjem već s emocionalnom zrelošću.

Image
Raspad prijateljstva

Znakovi koji pokazuju da je vaše prijateljstvo osuđeno na propast

Napuštanje prijateljstva ponekad se može činiti kao romantični raskid - tu su godine nakupljenih emocija, sjećanja i uložen trud. Iako je normalno da se prijateljstva mijenjaju, kako sazrijevate i ulazite u nove faze života, mogli biste se udaljiti čak i od svojih najbližih prijatelja, a uvijedjeti jesi li doista neko prijateljstvo prerasla nije uvijek jednostavan zadatak.

shimmer fallback

Rijetko se vidite

Svi smo se bar jednom susreli s prijateljem koji nikad ne inicira druženje ili je uvijek "zauzet" kada ga pozovemo na kavu. Ako primjećuješ ovo kod sebe ovo je znak da više nisi zainteresirana za prijateljstvo, a svi jako dobro znamo da pravi prijatelj uvijek pronalazi vrijeme za nas.

shimmer fallback

Povlačiš se

Budi iskrena prema sebi i zapitaj se zašto se povlačiš i zašto više ne želiš ulagati svoje vrijeme i energiju u ovaj odnos. Možda se čini grubo, ali neka prijateljstva se više svode na "moram" umjesto "želim". Prijateljstvo treba pozitivno utjecati na obje strane, ali ako ti je postalo dosadno i više te umara nego ispunjava, ovo je pokazatelj da si ga prerasla.

shimmer fallback

Jedino vas vežu uspomene iz prošlosti

Najčešći razlog prerastanja prijateljstava je to što je prošlost jedina stvar koja vas veže. Kako rastemo tako se mijenjaju naši interesi i pogled na svijet. Ako ti i tvoja prijateljica razgovarate samo o sjećanjima iz mladosti, ovo je velik znak da si prerasla prijateljstvo. Ne kažemo da je nostalgija loša stvar, ali je problem ako postane jedino što vas povezuje.

shimmer fallback

Stalno se žališ na njeno ponašanje

Kada prijateljstvo ne funkcionira često ćemo više primjećivati mane nego vrline kod druge osobe. Počinju nam smetati i najmanje sitnice. Ako se dakle, više žališ na prijateljicu nego što pričaš lijepe stvari o njoj ili je s ponosom hvališ drugima, ovo je znak da si prerasla prijateljstvo.

shimmer fallback

Često se svađate

Normalno je ponekad se posvađati, ali ako vaše svađe postaju učestale i ne mirite se lako ili ako imate neki neriješen sukob preko kojeg teško prelazite, tu nešto ne štima. U ovom je slučaju gotovo nemoguće iskreno se povezati s drugom osobom. Ako možeš zamisliti svoj život bez nje, znači da si prerasla ovo prijateljstvo.

shimmer fallback

Vaše prijateljstvo nema dobre temelje

Pravo prijateljstvo znači iskrenost, povjerenje i podrška, a ukoliko nedostaje nešto od tog, velika je vjerojatnost da ovaj odnos neće imati budućnost. Ako vam se razgovori svode samo na neke površne teme i ne osjećaš više da joj se možeš iskreno otvoriti i pričati o nekim ozbiljnijim temama teško je ostvariti kvalitetan odnos. U jednom ćeš se trenutku zasititi ovog i osjećat ćeš se kao da si prerasla prijateljstvo.

shimmer fallback

Nemate više ništa zajedničko

Prirodno je da se u jednom trenutku putevi počnu razilaziti. Možda ćeš često čuti da si se "promijenila" ili će ti se možda činiti kao da tvoja prijateljica stoji na mjestu dok ti velikom brzinom krećeš prema naprijed. Možda se jednostavno krećete drugačijim tempom, no ako vidiš da gotovo ništa više nemate zajedničko, ovo je jasan znak da si prerasla ovo prijateljstvo.

shimmer fallback

Ne možeš biti svoja

Kada ne osjećaš da možeš biti autentična pred nekim, to nikako ne može biti dobar znak. Ponekad se čak možeš osjećati usamljeno i neshvaćeno u njenoj blizini. To onda dovodi do toga da ne možeš otvoreno podijeliti svoje prave misli i osjećaje, a kakvo je to prijateljstvo ako se moramo pretvarati.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.