Godišnjica smrti

20 inspirativnih citata Nelsona Mandele o životu, ljubavi i slobodi

Povodom 8. godišnjice smrti Nelsona Mandele, prisjećamo se nekih od najljepših citata ovog velikog borca za slobodu koji će te nadahnuti i ono najvažnije - probuditi nadu u bolje sutra

profimedia-0178690505.jpg
Foto: Profimedia.hr

Mnogo je poznatih i slavnih ličnosti kroz povijest, a jedan od najimpresivnijih primjera je čovjek koji se isticao svojim herojstvom i značajem kao politički vođa, revolucionar protiv aparthejda i dobitnik Nobelove nagrade za mir – Nelson Mandela. Nelson Mandela diljem svijeta smatra se jednom od najinspirativnijih ličnosti u povijesti. Na svakom jeziku i svakoj zemlji, njegovo nasljeđe blista kao svjetionik nade i utjehe, te kao snažan podsjetnik na snagu ljudskog duha da prevlada nemoguće prepreke.

shimmer fallback

Rođen 18. srpnja 1918. godine u Južnoj Africi, Nelson Mandela želio je postati odvjetnik i studirao je pravo prije nego što se učlanio u Afrički nacionalni kongres, organizaciju koja se borila za prava crnog stanovništa u Južnoj Africi. Nakon što je aparthejd uveden četiri godine kasnije, Mandela je vodio mirne prosvjede protiveći se politici prije nego što je premjestio fokus na militantnost i bombaške napade ranih 1960-ih, što je dovelo do njegovog uhićenja i osude na doživotni zatvor 1962. godine.

Na otoku Robben kraj obale Cape Towna odslužio je 18 od 27 godina koje je proveo iza rešetaka. Njegov nastavak pritvora postao je fokus globalne kampanje za njegovo puštanje na slobodu sve dok konačno nije izašao na slobodu 2. veljače 1990. godine.

Nelson Mandela dobio je Nobelovu nagradu za mir 1993. godine, a 1994. godine izabran je za predsjednika Južne Afrike, funkcija koju je vršio više od pet godina prije nego što se povukao 1999. godine. Za sve to vrijeme, Nelsonova bitka protiv režima aparthejda u njegovoj zemlji bila je dokaz njegove hrabrosti, otpornosti, poniznosti i oprosta, te mu je donijela zasluženo mjesto u povijesti kao jednog od najvećih i najinspirativnijih vođa 20. stoljeća.

Nakon izuzetnog života, Nelson Mandela preminuo je 5. prosinca 2013. godine u 95. godini života. Povodom osme godišnjice njegove smrti, prisjećamo se nekih od najljepših citata ovog velikog borca za slobodu.

O životu

  O snazi

   O jeziku

    O suočavanju s izazovima

     O obrazovanju

      O oprostu

       O slobodi

        O ljubavi

         O nemogućem

          O ustrajnosti

           O pobjedi

            O življenju

             O promjenama

              O uspjehu

               O optimizmu

                O neprijateljima

                 O ogorčenosti

                  O gubljenju

                   O nadi

                    O smrti

                     Pratite nas
                     2023. Sva prava pridržana.