Da m je bar, jedan nar!

Nar - voće koje će ti sačuvati zdravlje u sezoni virusa

Priznajemo, teško ga je oguliti i možeš se lako isprljati tom jarko crvenom bojom, no vrijedi nereda. Nar je zdrav i trebala bi ga u ovo doba godine jesti svaki dan

pexels-kristina-paukshtite-712840.jpg
Foto: Pexels

Priroda se pobrinula da nam uvijek pruža ono što nam je u tom trenutku potrebno. Bilo bi zaista dobro da se ne petljamo u njezine poslove, ali već smo se do grla zapetljali i zakomplicirali stvar. No, ekologija nije tema ovog članka, već nar i dobrobiti koje ovo jesensko voće ima na zdravlje.

Image
Ništa kao mandarine!

Mandarine popravljaju raspoloženje i pomažu kod mršavljenja. Znaš li što još?

U vrijeme kada je od svega najbitnije ojačati imunitet i učiniti ga otpornim na viruse čija sezona upravo počinje, sazrijeva nar, mogranj ili šipak kako ga mnogi zovu. Latinski Punica granatum. I ne, nema nikakve veze s punicama.

Image
Foto: Pexels

Iako ćeš se, moguće, iznervirati i posijediti dok očistiš nar (a to je samo zato što ne znaš dobru tehniku), ovo će ti se voće odužiti time što, međuostalim čuva zdravlje srca pa koliko god se ti uzrujala, vadeći sitne crvene bobice iz čvrstog oklopa, tvoje srce će to stoički podnijeti.

Nar obiluje vitaminom C, polifenolima i fitokemikalijama, a odličan je izvor i vitamina B5, C, E i K. Nar sadrži više antioksidansa od zelenog čaja i crvenog vina. Bogat je i kalijem, željezom, fosforom, magnezijem te vlaknima. Bilo bi dobro u ovo doba godine jesti ga svakodnevno, najbolje u svježem obliku jer se zagrijavanjem uništava vitamin C.

No ipak postoje ljudi koji bi trebali pripaziti s konzumacijom nara, odnosno prije se posavjetovati s liječnikom. To su osobe koje uzimaju antikoagulanse, lijekove protiv zgrušavanja krvi.

Zdravstvene prednosti nara

Nar štiti srce i krvne žile tako što smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi te potiče proizvodnju dobrog. Također, pomaže uklanjanju plaka sa stijenka krvnih žila i na taj način snižava rizik od srčanog i moždanog udara te tromboze.

Jaki antioksidansi kojima obiluje ovo voće dovode do ublažavanja upala u tijelu. Kod osoba koje boluju od artritisa u ovom slučaju dolazi do ublažavanja bolova. Redovita konzumacija nara može pridonijeti i usporavanju progresije neurodegenerativnih bolesti.

Ovo bi voće trebali konzumirati muškarci jer je nekoliko studija, o kojima piše portal Healthgrades.com, pokazalo da dobro djeluje na zdravlje prostate, štoviše pomaže u liječenju raka prostate.

Da se vratimo na početak teksta i pridonesemo tvom psihičkom zdravlju. U videu pogledaj kako na najjednostavniji načini očistiti nar.