Fashion mag besprijekornog stila

Adieu: Napustio nas je modni velikan Pierre Cardin

Pierre Cardin bio je modni revolucionar, a mi ti donosimo sve detalje iz života ovog genijalnog dizajnera

profimedia-0261243795.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Rođeni Talijan, ali naturalizirani Francuz, Pierre Cardin, modni mag i inovator koji je promijenio svijet mode 20. stoljeća, preminuo je u 99. godini života i time ostavio fashion svijet u tuzi. Ovaj dugovječni dizajner promijenio je modu kakvu poznajemo, bio je zaljubljenik u geometrijske, pravilne oblike i veliki poduzetnik, a njegovo modno carstvo jedno je od većih na svijetu. Sa smrću ovog velikana, Francuska je izgubila jednog od najvećih modnih vizionara koji je u svijetu bio prepoznatljiv po svojim futurističkim kreacijama, žarkim bojama i elegantnim modnim dodacima.

Životna priča Pierre Cardinea je sve samo ne obična. Rođen je u Italiji 2. srpnja 1922. godine, kao sin francuskog trgovca vinom, a nakon Drugog svjetskog rata je počeo raditi kao crtač u pariškoj modnoj kući Paquin. Malo po malo, otkrivao je svoj talent svijetu i ubrzo je postao iznimno hvaljen u pariškim modnim krugovima, pa ga je zaposlila modna kuća Dior. Upravo je svojim radom za Christiana Diora Cardin postavio temelje svoje karijere i stila koji je kasnije izgradio, a značajno je i to što je pomogao stvoriti legendarni "novi izgled" iz 1947. Bila je to ženska silueta s naglašenim strukom, širokom suknjom i ramenima te je zračila besprijekornom elegancijom.

shimmer fallback

Samo tri godine nakon tog uspjeha Cardin je osnovao vlastiti modni brend zahvaljujući kojem ga se danas smatra tvorcem futurističke mode. Početkom 60-ih godina prošlog stoljeća svoje je modele slao na pistu u odijelima nalik na astronautske. Time nije stekao mnogo prijatelja u svijetu mode, ali za to nije mario. U njegov dizajnerski opus ubraja se i genijalna "balon" haljina, a bio je i prvi koji je krenuo s pret-a-porter kolekcijama te uveo geometrijske rezove i oblike u svijet ženske mode. Danas se njegove kreacije smatraju začecima uniseks odijevanja, a broj fanova mu svakog dana sve više i više raste.

Svoje ime posuđivao je brojnim proizvodima poput namještaja, mineralne vode, automobila i gramofona što se također nije sviđalo modnoj eliti. Upravo zbog toga što se nije libio propagirati se na sve moguće načine i podilaziti masama ga fashion high end svijet nije volio, ali Cardina to nije pretjerano zamaralo. Njegova ga je poslovna intuicija i spremnost na rizike učinila jednim od najbogatijih ljudi u Francuskoj, pa je tako sada iza sebe ostavio modno carstvo sa stotinama tvornicama diljem svijeta.

Svoje bogatstvo nikada nije krio - upravo suprotno. "Mogu si priuštiti sve", rekao u jednom intervjuu.

Tvrdio je i da je uvijek bio inovativniji od svojih kolega te da je znao što će se nositi u budućnosti. Navodno je svoje kreacije sanjao te bi ih odmah ujutro pri dizanju iz kreveta prenosio olovkom na papir. Većinu života proveo je sa svojim partnerom, također francuskim dizajnerom, Andreom Oliverom koji je preminuo 1993. No iako nije javno govorio o homoseksualizmu, priznao je da je u mladosti četiri godine bio u vezi s glumicom Jeanne Moreau.

Pierre Cardin bio je modni inovator generacijama te je ostavio neizbrisiv trag na fashion scenu. Njegov utjecaj danas se osjeća i u high street i u high end kolekcijama mnogih brendova, a ideje o uniseks modi koje je on prvi lansirao u javnost aktualnije su no ikad. Buntovnan, inovativan i nadasve kreativan, ovaj nas je francuski dizajner zauvijek zadužio svojim modnim vizijama i na tome smo mu zahvalni.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.