ZANIMLJIVO ŠTIVO

Snažno i iskreno: Memoari poznatih osoba koje vrijedi pročitati

Zadnjih su godina izuzetno popularni memoari i biografije slavnih.Na hrvatski je prevedena biografija Pamele Anderson, ali i mnogih drugih imena. Izdvajamo favorite

Memoari poznatih osoba - Pamela Anderson
Foto: Profimedia.hr

Knjigoljupci, stiglo je vaše i naše omiljeno vrijeme. Sunce, kava i knjiga savršen su trio. Knjige opuštaju i uranjaju nas u neke druge svjetove. Uz žanrovske naslove poput ljubića i krimića, zadnjih su godina izuzetno popularni memoari i biografije slavnih. One nam pružaju uvid u dotad nepoznate detalje iz života poznatih ličnosti i uvid u sve važno iz njihove karijere, a često i privatnog života.

Image
KULTURNI VODIČ

Što je novo u zagrebačkim kazalištima? Kazališne predstave koje moraš pogledati

Svoju biografiju ima i ikona devedesetih, slavna Pamela Anderson, a nedavno je prevedena na hrvatski jezik. Još je u mladosti dobila zvjezdani status te je postala simbol glamura i seksepila. No, priča ima i drugu stranu. U knjizi "S ljubavlju, Pamela" saznajemo sve o njenom djetinjstvu, usponu i vrhuncu karijere. Isprepliću se ondje i detalji o turbulentntom braku s rokerom Tommyjem Lejem, razvodu i utjehi koju je pronašla u sinovima i umjetnosti. Radi se o napetom i životnom štivu, memoarima koji bi ti se mogli svidjeti.

Naravno, Pamela Anderson nije jedina čiju biografiju i memoare možemo naći na našrm tržištu. Izdvojile smo novitete, ali i nekoliko poznatih naslova.

Matthew Perry – "Prijatelji, ljubavnici i velika užasna stvar"

I knjiga pokojniog glumca, zvijezde "Prijatelja" dobila je puno čitatelja, a riječ je o priču otpočetka do kraja – od glumčevih dječačkih snova preko ovisnosti i odvikavanja. Otkrivamo manje poztnate crtice iz Perryjeva djetinjstva, uranjamo u svijet njega kao dječaka od pet pa i 14 godina. To je bilo razdoblje kad nije mogao ni zamisliti da će dobiti ulogu u kultnoj seriji. Čitatelji knjigu smatraju intimnim, ali i potresnim štivom koje pokazuje drugu stranu slave.

Pedro Almodovar – "Posljednji san"

Knjiga proslavljenog i međunarodno priznatog redatelja Pedra Almodovara također je nadavno dobila prijevod na hrvatski. U njoj se opisuju različita razdoblja unazad šezdesetak godina te se ustručava govoriti o mračnoj strani slave. Radi se o 12 zanimljivih i nadasve proživljenih pripovjedaka.

Britney Spears – "Žena u meni"

Možda si već gledala dokumentarni film o agoniji koju je slavna Britney Spears godinama proživljavala. Nije mogla sama donositi odluke, raspolagati financijama i doslovno je bila prepuštena drugima pod izlikom da ju tako žele zaštititi. "Žena u meni" otkriva drugu stranu slavne pjevačice koja je iskusila sav teret popularnoti. U knjizi se miješa humor i iskrenost te se u prvi plan stavlja Britneyjevo viđenje.

Sharon Stone – "Lijepo je živjeti dvaput"

Sharon Stone poznata je glumica koja je pretrpjela i moždani udar koji je utjecao na njen privatni i poslovni život. Stone ispisuje vlastitu prošlost – dotiče se proživljenih trauma, dvaju razvoja, borbe za skrbništvo, ali i zdravstvenog stanja. Priznajev da joj je pisanje bila prilika za upoznavanje sebe, prilika da progovori. Jedinstveni su ovo i iskreni memoari koje stavljamo na listu.

Matthew McConaughey – "Zelena svjetla"

''Ovaj život živim već pedeset godina, njegovu zagonetku pokušavam riješiti četrdeset dvije godine, a dnevnike o mogućim rješenjima te zagonetke vodim posljednjih trideset pet godina. Bilješke o uspjesima i neuspjesima, radostima i žalostima, o stvarima kojima se čudim i onome zbog čega se naglas smijem. Kako biti pravedan. Kako ublažiti stres. Kako se zabaviti. Kako manje nanositi bol drugima. Kako da drugi manje nanose bol meni. Kako biti dobar čovjek. Kako naći smisao u životu. Kako biti vjerodostojniji samome sebi. U posljednje sam vrijeme skupio hrabrost otvoriti te dnevnike. Pronašao sam priče kojima sam svjedočio i koje sam doživio, lekcije koje sam naučio i zaboravio, pjesme, molitve, vjerovanja o tome što je bitno i mnoštvo naljepnica za automobile. Pronašao sam dosljednost u načinima kojima sam pristupao životu i koji su mi pružali više zadovoljstva i u to vrijeme i danas. Stoga sam kupio jednosmjernu kartu prema izoliranoj samici u pustinji u kojoj sam započeo pisati ovo što trenutačno držite u ruci: album, zapis, priče o mojemu dosadašnjem životu. Sve što sam doživio, o čemu sam sanjao, čemu sam težio, što sam dao i dobio'', piše McConaughey o svojim memoarima koji su iskrenošću i uzbudljivošću zainteresirali ljude diljem svijeta. Vrijedi pročitati.

Jane Fonda – "Moj život do sada"

Jane Fonda već šest desetljeća inspirira generacije ne samo svojim aktivizmom i brigom o okolišu i ljudskim pravima, nego i besprijekornim izgledom koji s godinama postaje sve bolji. Dok se mnoge od nas bore s prvim znakovima starenja, Jane je svoje godine prihvatila i nosi ih s ponosom.  Pionirka je fitnessa koju su mnogi pratili u rutini vježbanja, a sada imaš priliku saznati nepoznate detalje o njenom životu. Nije joj uvijek bilo lako, a to ćeš saznati posegneš li za ovom knjigom.

Paris Hilton – "Paris: Memoir"

Prožeta na više od 300 stranica, ovi memoari prate Hilton od najranijih dana preko mladenačkog buntovništva, a ne libe se progovoriti o traumama i zlostavljanju koje je proživjela. Knjiga je to koja ruši stereotipe, donosi intimne crtice i anegdote i objašnjava kako je Hilton preživjela godine javnog pritiska.

Emily Ratajkowski: "My Body"

Prvu knjigu objavila je i manekenka i glumica Emily Ratajkowski. Donosi priče koje optkrivaju nepoznate detalje s početka karijere kad je imala 21 godinu, a tematizira i društvenu opsjednutost ljepotom, žensku seksualnost i objektivizaciju. 'My Body' otvara neke o trenutno gorućih tema, poglavito u kontekstu granice uznemiravanja i pristanka.