TIHI SU

S njima nema problema: Preslatke pasmine pasa koje nisu sklone lajanju

Osim što su lijepi i dobroćudni, ovi psi jedni su od najtiših. Nisu skloni lajanju pa s njima neće biti problema – posebice živiš li blizu susjeda ili u zgradi

profimedia-0580212258.jpg
Foto: Profimedia.hr

Živiš li s puno ukućana ili u stambenoj zgradi, nekoliko je stvari o kojima treba razmisliti prije udomljavanja ili kupnje psa. Prvo, treba misliti koje su pasmine adekvatne za život u manje kvadrata, koliko određena pasmina zahtijeva fizičke aktivnosti te je li prijateljski raspoložena prema ljudima.

Image
ZA SAMCE I OBITELJI

Slatki su i odani: Ove pasmine pasa na listi su najposlušnijih na svijetu

Također, treba biti siguran u to da će psa uvijek imati tko izvesti te da on neće po cijele dane biti zatvoren u četiri zida. Isto tako, vjerujemo i da te zanima koje se pasmine pasa smatraju najtišima. Iako će svaki pas lajati, ipak postoje pasmine koje su tiše od ostalih – pod uvjetom da mu je pružena odgovarajuća briga. Neke od njih izdvajamo u nastavku.

Pogledaj video: Razigrana Buba postala je Ivina najveća inspiracija

Basenji

Basenji nosi titulu jednog od najtiših pasa. Lajanje mu je gotovo nemoguća misija zbog neobične građe grkljana. Odlikuje se energičnošću, neovisnošću te će ti ubrzo postati omiljeni pratitelj kroz život. Prijateljski je nastrojen prema vlasnicima, inteligentan, ali i malo tvrdoglav. Uz strpljenje ćeš ga naučiti i ponekim trikovima. Stoga možda nije adekvatan za ljude koji nikad nisu imali ljubimca jer Basenji traži puno vremena. Njegovo glasanje moglo bi te podsjećati na jodlanje, a ova bi pasmina mogla biti najsretnija na otvorenom, u ograđenom dvorištu.

Bernski planinski pas

Nježni, strpljivi i dobroćudni – bernski planinski pas divan je izbor za samce, ali i obitelji s djecom pa i vlasnike mačaka. Ne vole biti sami i razveselit će se svakom tko dođe te zalajati, no ubrzo će se smiriti. Vole šetnje te slobodno trčanje, a njihova dlaka zahtijeva svakodnevno njegovanje kako bi se smanjilo ispadanje i zapetljavanje.

Image
Foto: Unsplash

Shiba Inu

Ova preslatka pasmina jedna je od šest nacionalnih japanskih pasmina (uz Akitu koju ćemo spomenuti u nastavku). 'Osvaja' izgledom – ima gustu dlaku koja najčešće dolazi u kombinaciji narančaste i crvene, no može se pojaviti i u krem te crnoj. Upečatljive su im oči, a ispod guste dlake kriju se mišići pa ovi psi cijene aktivnost. Bilo da dovedeš kući mužjaka ili ženku psića Shiba Inu, pobrini se da ih učiš i socijaliziraš od prvog dana i upotrijebiš trening pozitivnog pojačanja kako bi mogli naučiti imati dobre manire u novim situacijama. No, uložiš li vrijeme i strpljenje u odgovarajući trening, Shiba Inu izrast će u poslušne i predane ljubimce – iako su po prirodi malo nestašni. Stoga trebaju dosljedne vlasnike pune ljubavi. Svakako su jedna od tiših pasmina.

Akita

Akita je veći pas koji teži tridesetak do četrdesetak kilograma, a može narasti do 66 centimetara. Relativno je tiha, odana i zaštitnički nastrojena pa je dobar odabir za obitelji s djecom. Najbolje joj odgovaraju niže temperature, a ne traži previše dugih šetnji. S druge strane, zahtijeva svakodnevno češljanje i društvo. Voli biti među ljudima i brzo se sprijateljuje. Dakako, potreban joj je kvalitetan 'force-free' trening. Jedna je od onih pasmina koje izrazito cijeni blisko okruženje i predane vlasnike.

Irski seter

Ovu pasminu pasa prepoznat ćeš po mišićavoj građi i svilenkastoj dlaci. Puni su energije te obožavaju biti u pokretu. Stoga su kao stvoreni za pratnju na planinarenju, trčanju ili u obilascima šume. Inteligentni su, no tvrdoglavi pa im je potreban adekvatan trening. Moći ćeš ih naučiti trikovima, ali za to će ti vjerojatno trebati strpljenja i truda jer lako uče samo ono što njih zanima. Da te ne zastrašimo, uz brigu i predanost, irski seter društven je i odan obiteljski pas. Nije glasan, društvenjak je te je izrazito razigran. Lako će se uz pomoć njuha vratiti vlasniku jer je po prirodi lovački pas.

Kavalirski španijel

Na kraju dolazimo do tihog španijela koji se tijekom povijesti družio s britanskom aristokracijom. Točnije, uzgajani su kao lovački psi britanske aristokracije pa ih se može vidjeti i na portretima na kojima ih ljudi elegantno drže u krilu. Ovaj pas zaista odiše elegancijom, malen je i dobroćudan. Odlično se slažu s djecom i kućnim ljubimcima te su privrženi vlasnicima. Na ovom su popisu jer nisu skloni lajanju. Vole biti u društvu i najsretniji će biti u dugim šetnjama ili tijekom igre. Obožavaju loptice, trikove, ali i pseće sportove.