Mirjana Mikulec: 'Koji je moj omiljeni stil u uređenju interijera? Volim spajanje nespojivog i kontrast'

Ususret petom jubilarnom izdanju sajma INDizajn koji se održava od 23. do 25. rujna u Zagrebu, razgovarali smo s Mirjanom Mikulec. Otkrila nam je što je ove sezone trend u uređenju interijera, preuređuje li stalno svoj dom, ali i koliko je pandemija koronavirusa utjecala na promjene u uređenju doma

MM-3828.JPG
Foto: Darko Mihalić

Za nekoliko dana počinje novi InDizajn sajam? Što posjetitelji mogu očekivati ovaj put?

Ovo nam je sad peto, jubilarno izdanje sajma, nakon dvije godine pauze uslijed pandemijskog perioda, tako da samim time već imamo itekako puno toga za pokazati. Imamo sedamdesetak izlagačauključujući i niz obrtnika, dizajnera i kreativaca na našem Bazaru, zatim organiziramo Humanitarni buvljak s poznatima u suradnji s udrugom Nismo same gdje sav prihod od prodaje ide za taksi prijevoz ženama oboljelima od karcinoma na kemoterapiju. Imamo i stručna predavanja namijenjena arhitektima, niz inovacija i novih kolekcija koje će predstaviti izlagači iz svih sfera opremanja interijera, tako da stvarno mislim da nitko neće otići bez da nađe nešto za sebe ili po svom ukusu.

Radite mogli bismo reći na sto strana. Možete li izdvojiti najdraži projekt na kojem ste radili? Je li to TV emisija, sajam ili ipak nešto drugo?

Pa ne znam koji bih izdvojila kao najdraži jer svaki je poseban na svoj način. Istina je da je emisija InDizajn čija nova sezona kreće 25.9. bila pokretač svega i evo već 11 godina se emitira na RTL-u, tako da bez nje ne bi bilo ni ničeg drugog. Druga emisija čija nova sezona kreće 8.10.  također ide na RTL-u je Tražimo dom i pruža nam malo drugačiju perspektivu jer nudi odmak od samih interijera i pokazuje kako uopće uloviti stan ili neku drugu nekretninu. Sajam se održava sada od 23.-25.9 je ipak priča za sebe jer mi omogućava kontakt sa stvarnim ljudima, poslovnim sektorom i izlagačima, ta neposrednost koji pruža je nešto posve drugačije. Tako da – sve ima svoje prednosti i drago mi je da sam se okušala u tim i ostalim stvarima.

shimmer fallback

Koji su trenutačno najveći trendovi u dizajnu interijera, ali i kakvi nas trendovi očekuju do kraja godine?

Kao i uvijek, ima nekoliko glavnih trendova koji su ili-ili, pa svaki ljubitelj interijera ima neki smjer ili trend za koji se može “uhvatiti“. Kao svakako najveći bih istaknula zaobljene linije i eksperimentiranje s Art Decoom, ali jednako je popularan i japandi koji svakako više cijene minimalisti i oni koji su do nedavno uživali u skandinavskom stilu. Vidim da je došlo do malog zasićenja klasičnim mramorom, ali ga mijenjaju jednako atraktivni drugi kameni dekori. A ako želite znati koji nas trendovi tek čekaju, morat ćete svratiti u Arenu ovog vikenda ili pratiti novu sezonu InDizajna :)

Treba li sitnice u stanu mijenjati sezonski ili jednom kad je prostor uređen ostajemo pri tome kako je uređen?

To je stvar osobnog odabira. Mnogi od nas ih mijenjaju sezonski da unesu malu promjenu u dom kako bi uvijek izgledao aktualno i ukorak s našim ritmom, no ima i drugačijih primjera. Ja uvijek volim reći da se dobar interijer „gradi“ mjesecima, nekad čak i godinama. Kad-tad naći ćete onu neku savršenu sitnicu koja vam nedostaje u cjelokupnoj kompoziciji. Možda je nađete idući tjedan, a možda iduće godine, tko zna, no kada je nađete, znat ćete.

Što biste rekli koji je vaš omiljeni stil u uređenju interijera?

Volim spajanje nespojivog i kontraste, tako ćete u kojim projektima gotovo uvijek naći sklad koji proizlazi iz nekih potpuno suprotnih elemenata. Recimo spoj modernog i tradicionalnog, zatim starinskog i vrlo modernog, trendi, onda spajanje svijetle palete boja s tamnim ili zlatnim akcentima. Ako moram izdvojiti baš samo jedan stil, onda je to trenutno pariški chic.

Preuređujete li i vlastiti prostor gdje živite svakih nekoliko godina ili?

Ajme, ja uvijek nešto mijenjam, ali danas više ne toliko koliko sam prije. Recimo, kada je kretala emisija InDizajn, suprug doslovno nije znao kako će stan izgledati kad se vrati s posla. Stalno smo nešto bojali, mijenjali, eksperimentirali...danas promjene uglavnom svodim na manje komade namještaja ili ukrase. Ako ste zadovoljni svojim životnim prostorom, shvatite da nemate baš toliko puno toga za mijenjati jer sve izgleda onako kako ste i željeli pa svježinu uvodite manjim komadima.

Je li se pandemija odrazila i na promjenu trendova u uređenju doma?

Apsolutno. Danas stanovi i kuće moraju biti prilagođeni za sve situacije i zadatke, počevši od toga da ima mjesto za rad od kuće, mjesto za vježbanje i mjesto za potpuno opuštanje. Naravno, nisu to u pravilu posebne prostorije, već namjene koje prostorija po potrebi može bez većih problema poprimiti. Na primjer – ako danas radite od kuće, uz par jednostavnih izmjena u roku od pet minuta imate svoj ured.

Kako ste vi 'preživjeli' pandemiju? Jesu li ljudi i više preuređivali svoje životne prostore s obzirom na to da su bili i više kod kuće.

Pa kako smo svi bili zatvoreni u svoja četiri zida, tako su zapravo ta ista četiri zida stalno „piljila“ u nas i zvala na sve one promjene koje smo sami sebi obećali tko zna kad. Tako da, barem u mom slučaju, posao nije stao, ali da ga je bilo nešto manje, je svakako, kao i sa svim drugim djelatnostima.

Koje stvari su totalno out ove godine u uređenju interijera?

Ne bih baš bila toliko oštra da kažem da je nešto skroz out ili skroz in, jer sve ovisi o našem ukusu i kako se sami osjećamo u istom. Mislim da je skandinavski stil svakako na zalasku, no oni koji ga vole će vidjeti priliku za isprobavanje japandija koji spaja japanski minimalizam sa skandinavskim dizajnom i materijalima.

shimmer fallback

Koje boje bi trebali zaboraviti u svome domu? Crvena u kuhinji je nekad bila iznimno popularna, no kažu da to nikako nije boja za kuhinju. Istina ili?

Samo ću vam reći da je kuhinja u mom uredu crvena. Pravila su tu da se krše.

Nakon sajma, razmišljate li već o novim projektima. Ako da, o kojim?

Kod mene uvijek ima nekih ideja i planova, ne biste mi vjerovali kada bih vam krenula nabrajati, no ipak bih ih radije zadržala za sebe, barem dok su još u idejnoj fazi.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.